V časoch, keď som po nočnej službe cestovala 80 km domov, v potravinách pri stanici som si kupovala na raňajky 2 veľké oškvarkové alebo Zobraziť celý popisV časoch, keď som po nočnej službe cestovala 80 km domov, v potravinách pri stanici som si kupovala na raňajky 2 veľké oškvarkové alebo syrové pagáče. Kým sa mi raz neušiel ani jeden. Milá predavačka mi ponúkala nový druh pagáčov - pohánkové - navyše za polovičnú cenu, ako stáli ostatné. Chutili mi a aj problémy s obstipáciou boli vyriešené 2 h po ich konzumácii.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
500 g |
|
250 g (alebo kokosový olej) |
|
1 ks |
|
1 PL |
|
30 g |
|
2 dl |
|
1 ks |
|
podľa chuti |
|
Pohánková kaša: | |
1 PL (alebo iný tuk) |
|
1 ks |
|
2 dl |
|
3 dl |
|
1 čl |
|
1 čl |
|
1 čl |
|
Postup
-
1
Pripravíme tzv. pohánkovú kašu: na tuku osmažíme cibuľu, pridáme pohánkové semená, ktoré chvíľu pražíme, potom podlejeme vodou. Pod pokrievkou varíme asi 20 minút (ako ryžu) Pohánkové semená budú mäkké ale nie rozvarené či kašovité. Odstavíme a necháme vychladnúť.
- 2
Z vyššie uvedených surovín pripravíme kysnuté cesto, do ktorého zapracujeme studenú pohánkovú kašu (ak by bolo cesto príliš mäkké, pridáme múku) a 1 hodinu necháme kysnúť.
- 3
Vyvaľkáme na 1- 2 cm hrúbku a vykrajujeme malé alebo stredne veľké pagáče, ktoré natrieme vyšľahaným vajíčkom. Vrh pagáčov môžeme zdobiť sezamovými alebo ľanovými semenami, kmínom či strúhaným syrom - komu čo chutí. Na plechu necháme ešte 20 min. kysnúť. Pečieme v predhriatej rúre (180 °C).
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Budem musieť vyskúšať, ale asi najprv vyskúšam z polovičnej dávky.