,,Őrségi,, pohánkové pagáče

editamarkos - fotkaeditamarkos, 28. júla 2014

V časoch, keď som po nočnej službe cestovala 80 km domov, v potravinách pri stanici som si kupovala na raňajky 2 veľké oškvarkové alebo Zobraziť celý popisV časoch, keď som po nočnej službe cestovala 80 km domov, v potravinách pri stanici som si kupovala na raňajky 2 veľké oškvarkové alebo syrové pagáče. Kým sa mi raz neušiel ani jeden. Milá predavačka mi ponúkala nový druh pagáčov - pohánkové - navyše za polovičnú cenu, ako stáli ostatné. Chutili mi a aj problémy s obstipáciou boli vyriešené 2 h po ich konzumácii.

100
porcií
150 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
250 g (alebo kokosový olej)
1 ks
1 PL
30 g
2 dl
1 ks
 podľa chuti
Pohánková kaša:
1 PL (alebo iný tuk)
1 ks
2 dl
3 dl
1 čl
1 čl
1 čl




Postup

  1. 1

    Pripravíme tzv. pohánkovú kašu: na tuku osmažíme cibuľu, pridáme pohánkové semená, ktoré chvíľu pražíme, potom podlejeme vodou. Pod pokrievkou varíme asi 20 minút (ako ryžu) Pohánkové semená budú mäkké ale nie rozvarené či kašovité. Odstavíme a necháme vychladnúť.

  2. 2

    Z vyššie uvedených surovín pripravíme kysnuté cesto, do ktorého zapracujeme studenú pohánkovú kašu (ak by bolo cesto príliš mäkké, pridáme múku) a 1 hodinu necháme kysnúť.

  3. 3

    Vyvaľkáme na 1- 2 cm hrúbku a vykrajujeme malé alebo stredne veľké pagáče, ktoré natrieme vyšľahaným vajíčkom. Vrh pagáčov môžeme zdobiť sezamovými alebo ľanovými semenami, kmínom či strúhaným syrom - komu čo chutí. Na plechu necháme ešte 20 min. kysnúť. Pečieme v predhriatej rúre (180 °C).

Diskusia k receptu

frezia68
Ešte mám trocha nevyužitej pohánky,že by som vyskúšala niečo nové? Zaujímavý recept :-)
babidka
Moja dcera je nadsencom pohanky a tak jej tie pagaciky upeciem :-)
finczi
fííííííííha! veľmi zaujímavý recept!
marikafil
100 porcií - to akože vyjde 100 pagáčov? takých staničných alebo "jednohubkových"?
Budem musieť vyskúšať, ale asi najprv vyskúšam z polovičnej dávky.
editamarkos
Milí čitatelia, prepáčte mi, ale až teraz som si spomenula, že som do tej kaše pridala aj čierne korenie a mletú rascu. Skontrolovala som aj priemer vykrajovátka, ten je 4 cm. Čítala som, že správne korenené pohánkové pagáče sa dajú pomýliť s oškvarkovými. Tie staničné pagáče boli prekladané a vo vrstvách bolo cítiť pohánku. Vyrábali ich v Mosonmagyaróvárskej pekárni Kárpáti.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia