Rolka z bravčového boku plnená červenou kapustou fotorecept

patroveckypitrs - fotkapatroveckypitrs, 17. februára 2017

Keď som nedávno sem dával rolku z bravčového boku, tak vtedy som odrezal dva pláty mäsa a teraz ten druhý som plnil kapustou. Zobraziť celý popisKeď som nedávno sem dával rolku z bravčového boku, tak vtedy som odrezal dva pláty mäsa a teraz ten druhý som plnil kapustou. Táto rolka je tiež veľmi dobrá.

8-10
porcií
60 minút
príprava
120 minút
na 150/180/200 °C

Suroviny

 z neho plát odrezaný
500 g
200 g
200 g (prerastená slanina)
2 ks stredne veľká
1 hlavička
200 g
10 cm (zelená časť)
Koreniny:
3 - 4 vetvičky
 na dusenie kapusty




Postup

  1. 1

    Pripravím si suroviny, ktoré idem spracovať. Kapustu očistím a pokrájam na kocky. Cibuľu na hrubé polmesiace. Polovicu slaniny na hrubšie slíže. Cesnak dve tretiny posekám a jednu tretinu krájam na plátky. Mleté mäso s bravčového boku si tiež pripravím, to pôjde do kapusty. Pór krájam na kolieska.

    Rolka z bravčového boku plnená červenou kapustou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do hrnca dám asi dve lyžice oleja a na to slaninu, cibuľu a pór. Osolím a okorením mletým čiernym korením a drvenou rascou. Dusím do mäkká.

    Rolka z bravčového boku plnená červenou kapustou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom pridám pripravenú kapustu a jednu tretinu posekaného cesnaku. Tiež pridám aj mleté mäso. Dusím kapustu, tak nech je trochu chrumkavá. Keď to je hotové, dám preč zo sporáku a nechám vychladnúť.

    Rolka z bravčového boku plnená červenou kapustou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Plát mäsa som mal posypaný koreninami uvedenými v rozpise a osolil. Jemne vyklepal nech bylinky idú do mäsa. Mäso zrolované do rolky som mal v chlade aspoň tri dni. Počas tejto doby mäso vyzreje a dá sa s ním lepšie pracovať. Teraz som ho rozvinul a nechal nech naberie teplotu kuchyne.

    Rolka z bravčového boku plnená červenou kapustou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pretože nebol taký pekný ako predchádzajúci, tak som ho musel spevniť. Naukladal som naň pláty šunky a potom na to druhú polovicu slaniny, aby sa to previazalo. Na to som posypal druhú tretinu posekaného cesnaku.

    Rolka z bravčového boku plnená červenou kapustou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Keď kapusta ochladla, tak som ju naniesol na pripravené mäso.

    Rolka z bravčového boku plnená červenou kapustou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Prvé som zdvihol boky a potom od seba tretiu stranu a začal som rolovať. Tak, aby to pevne držalo.

    Rolka z bravčového boku plnená červenou kapustou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pevne som to previazal povrazom na pečenie. Dal som do pekáča, posypal bylinkami zmiešanými, ktorými som aj posypal na začiatku plát mäsa. Ešte som osolil, na to poukladal plátky cesnaku (tretiu tretinu) a na vrch dal vetvičky rozmarínu. Podlial som vodou asi 1,5 dcl. Prikryl a dal do rúry na 150 °C na pol hodinu. Potom som pridal teplotu na 180 °C. A poslednú pol hodinu som to piekol odokryté na 200 °C do červená a polieval výpekom.

    Rolka z bravčového boku plnená červenou kapustou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Po dvoch hodinách som vytiahol takúto nádheru. Voňalo to, až mi v žalúdku husle vyhrávali a nie len mne. Nechal som to vychladnúť asi 40 minút, jednak prejdú chute a šťava ostane v mäse, no a pravdaže sa to lepšie krája.

    Rolka z bravčového boku plnená červenou kapustou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Tu je obrázok, ako to vyzerá v reze. Je to náročnejšia príprava, ale tá chuť tejto rolky to vynahradí. Želám aj vám dobrú chuť, ak si to spravíte.

    Rolka z bravčového boku plnená červenou kapustou (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

begonia2
Ja sa pozerám, že to sú koláče. Až keď som to otvorila a tu na mňa takáto dobrota kuká. Vyzerá veľmi pekné.
kuchticka
@patrovikckypitrs < ty krajan moj sikovny!. Ved ty mozes strcit do vreca vsetkych kucharov odbornikov. Neviem ci by sa mne podarila takato dobrota. Len sa pozriem na obrazok a uz mi to "chuti". Keby to platilo, mas u mna aspon 10*
Apozdravuj moj rodny kraj.
sracz
... medzi prvý a druhý variant Tvojich roliek, @patroveckypitrs kamarát krajec domáceho chleba a výborná pochúťka, zakusovaná domácim kvašákom, je na svete! Prudko jedlé, *****, nasledovania hodné v každom čase i nečase!
patroveckypitrs
Ďakujem @Monty469 za pekný komentár. To by som sa musel rozdeliť na niekoľko častí, už si ma deti a príbuzný adoptovali, keď sú nejaké oslavy na výpomoc.