Bezlepková torta

Roládová torta bez lepku s ovocím

Autor receptu: novalim

Je to torta či megaroláda? Je to roládová torta a u nás, samozrejme, bez lepku.* Niekedy je fajn byť v kuchyni trochu kreatívny, vtedy sa môže zadariť nezvyčajný dezert, ktorý všetkých ohúri. Jeho základom je nadýchaná piškóta, ktorá v spojení s ľahkým mascarpone–šľahačkovým krémom a ovocím vytvorí dokonalú chuť jarného dezertu.

8-10
porcií
60 minút
príprava
15 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. V mise vyšľaháme žĺtky a práškový cukor do nadýchanej svetlej peny. Pridáme nastrúhanú citrónovú kôru a zamiešame. V druhej mise vyšľaháme bielky s kryštálovým cukrom do tuha. Potom obe zmesi veľmi jemne zmiešame. Snažíme sa udržať čo najviac nadýchaného objemu, ale je dôležité obe zložky poriadne zmiešať.
  2. Napokon pridáme v troch várkach Promix PK, ktorú preosievame na vaječnú zmes a potom ju gumenou varechou veľmi zľahka zapracujeme. Ideálne robíme veľké oblúky varechou tak, aby sme premiešali aj usadenú múku na dne misy.
  3. Pripravené cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a rozotrieme v tenkej vrstve. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 170 °C asi 15 minút. Hotové cesto je na dotyk mäkké a pružné. Vyberieme z rúry a ešte za horúca aj s papierom na pečenie zrolujeme do rolády (týmto predídeme tomu, aby sa roláda lámala). Takto zrolovanú necháme vychladnúť.
  4. Kým roláda chladne, pripravíme si krém tak, že všetky suroviny prešľaháme elektrickým mixérom do hladka. Na omáčku si dáme do hrnca čučoriedky s cukrom a necháme priviesť k varu. Stiahneme teplotu a varíme niekoľko minút do úplného zmäknutia ovocia. Nakoniec zahustíme kukuričným škrobom. Odstavíme a necháme úplne vychladnúť.
  5. Vychladnuté cesto rozbalíme a plát natrieme najprv čučoriedkovou omáčkou a potom tvarohovým krémom. Natretý plát prekrojíme pozdĺž na 4-5 rovnako širokých pásov. Zrolujeme prvý a postavíme ho do stredu formy alebo tácky na tortu. Postupne napájame jeden za druhým aj ďalšie pásy natretého korpusu - takto nám vznikne roládová torta. Povrch torty ozdobíme ovocím, oblátkovými kvetmi a lístkami mäty.