Roláda z prepelice, plnená hubovou plnkou so zemiakovou kašou a redukciou z červeného vína
Foto: harknessy
Prepelica je mäso ťažké na prípravu z dôvodu časovania, ale keď sa podarí, výsledok stojí za to.
porcie
príprava
na 160 °C
Suroviny
Plnka: | |
3 krajce |
|
1/2 hrste |
|
150 g |
|
1 ks |
|
|
|
|
|
2-3 ks |
|
Redukcia: | |
50-100 ml (najlepšie z kostí prepelice, ale kľudne aj zeleninový) |
|
50-100 ml |
|
1 ks - malá |
|
1-2 ks |
|
|
|
Zvyšok: | |
4 ks |
|
|
|
|
|
|
|
Kaša: | |
3/4 kg |
|
125 g |
|
250 ml |
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Prepelice si vykostíme (celkom "piplačka", ale stojí to za to). Z obidvoch stran ich po vykostení osolíme a opepríme a môžeme pridať aj rascu. Začneme si pripravovať plnku. Na troche masla a oleja jemne osmahneme najemno nakrájanú šalotku a po chvíli pridáme nakrájanú hlivu a pokiaľ máme tak aj odmočené a vyžmýkané sušené huby (v sezóne by som osobne hlivu nepoužil vôbec, len čerstvé lesné huby) a chvílu dusíme. Nakrájame si biely chlieb bez kôrky na kocky (keďže žijem v Bulharsku tak myslím bielym chlebom ten ktorý sa ako biely berie na Balkáne - čiže v slovenskom prostredí by som asi použil veku, prípadne rožky), pridáme dusené huby, vajíčko a nadrobno nasekanú petržlenovú vňať. Plnku položíme na vykostenú prepelicu a pomocou alobalu zavinieme - necháme ju v alobale, utesníme a dáme do rúry predohriatej na 160 stupňov. Čas sa ťažko odhaduje, záleží na veľkosti prepelice, ale pečieme zhruba 20 minút, potom odstránime alobal a rolády ešte vrátime do rúry, aby sa nám pekne opiekla koža.
- 2
Na zemiakovú kašu dáme variť ošúpané a nakrájane zemiaky. Po ich uvareni zlejeme všetku vodu, zemiaky mierne rozpučíme a nakrájame do nich malú kocku masla (125g). Na chvíľu prikryjeme a neskôr začneme spracovávať na kašu (ja používam metličku na šľahanie - ručnú) s tým, že pomaly prilievame šľahačku - čím viac percent tým viac. Nakoniec dochutíme soľou, čiernym korením a možeme tam pridať aj dva tri "struhy" muškátového oriešku.
- 3
Na vínovú redukciu si dáme rozpustiť trošku masla a pridáme najemno nakrájanú šalotku a na veľmi tenke kolieska nakrájanú malú mrkvu. Po chvíli pridáme trošku vína a necháme vyvariť. Keď nám zhustne a stratí modrastú farbu prilejeme trošku vývaru a varíme pokým nedosiahneme požadovanú hustotu, môžeme pridať aj trošičku čierneho korenia a soli ak sme nesolili vývar. Následne si už jedlo môžeme naaranžovať na tanier a zjesť.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
poznámka: u nás prepelice dostať v metre :-)