Foto: zirafninka1
Ďalšia bezmäsitá pochúťka na nedeľný obed podávaná so zemiakovou kašou v ryžovom papieri.
Suroviny
Seitan: | |
1 kg |
|
500 ml |
|
|
|
Náplň do rolády: | |
1 PL |
|
2 plátky |
|
4-6 plátkov |
|
2 - 3 ks |
|
3 trojuholníčky |
|
Príloha: | |
|
|
|
|
|
|
|
|
1 ks |
|
a korenie podľa chuti |
|
2 PL |
|
Postup
-
1
Príprava seitanu: Z múky a vody uhnetieme cesto (mne pomohla pekárnička na chlieb, program na kysnuté cesto). Cesto necháme hodinku v teple odpočívať. Po hodine ho dáme do veľkej misy, zalejeme vodou a v nej ručne hnetieme, aby sa z cesta do vody vyplavoval škrob. Keď je voda biela ako mlieko, vodu zlejeme a dáme novú. Opakujeme, kým nám voda nezostáva číra a z cesta nezostane podstatne menší kus tmavšej naťahovacej hmoty. Hotovú hmotu poriadne vyžmýkame a na doštičke roztiahneme na placku. V širšom hrnci necháme zovrieť zeleninový vývar (stačí toľko, aby bola placka seitanu ponorená). Do vriaceho vývaru položíme seitanovú placku a na miernom ohni povaríme cca 40 min. V cedníku necháme vychladnúť. Príprava rolády: Seitanovú placku potrieme horčicou, taveným syrom, poukladáme naň plátky syra, sójovej salámy a pridáme sterilizované uhorky. Stočíme do rolády, zviažeme kuchyňskou niťou. Cibuľu nakrájame na kolieska. Seitanovú roládu dáme do pekáča, potrieme zmesou oleja a obľúbeného korenia. Zasypeme nakrájanou cibuľou a upečieme vo vyhriatej rúre. Upečenú roládu vyberieme na doštičku a necháme odstáť. Cibuľu z pekáčika pozbierame, dáme do hrnca a spolu s 3 - 4 naberačkami vývaru, v ktorom sa varil seitan, povaríme 5 min. Odstavíme a ponorným mixérom rozmixujeme. Na záver omáčku precedíme cez sitko. Zemiaková kaša v ryžovom papieri: Ryžový papier chvíľu máčame v teplej vode. Keď je tvárny, rozprestrieme ho na kuchynskú utierku. Na polovicu opatrne natrieme zemiakovú kašu, posypeme petržlenovou vňaťou a pevne zrolujeme. Postup opakujeme. V ďalšej rolke použijeme namiesto vňate mletú červenú papriku. Nakrájame na hrubšie kolieska. Prípadne dotvarujeme.
@babidka ja som ho robila prvy krat. Raz sme si to kupili uz pripravene ochutene a bolo to tak zle, ze som mala seitan na dlhu dobu znechuteny. Ale nedalo mi to tak som vcera skusila taky domacky. Nevedela som co s nim dalej, povodne som rozcapla placku, ktoru som chcela nakrajat na kusky.ale ked som ju videla peknu sumernu vcelku, tak ma hned napadla rolada.
Dalsi bude ale v segedine. Uz sa tesim. Dik za inspiraciu.