Roláda z domáceho seitanu

zirafninka1 - fotkazirafninka1, 5. decembra 2010

Ďalšia bezmäsitá pochúťka na nedeľný obed podávaná so zemiakovou kašou v ryžovom papieri.

Suroviny

Seitan:
1 kg
500 ml
Náplň do rolády:
1 PL
2 plátky
4-6 plátkov
2 - 3 ks
3 trojuholníčky
Príloha:
1 ks
 a korenie podľa chuti
2 PL




Postup

  1. 1

    Príprava seitanu: Z múky a vody uhnetieme cesto (mne pomohla pekárnička na chlieb, program na kysnuté cesto). Cesto necháme hodinku v teple odpočívať. Po hodine ho dáme do veľkej misy, zalejeme vodou a v nej ručne hnetieme, aby sa z cesta do vody vyplavoval škrob. Keď je voda biela ako mlieko, vodu zlejeme a dáme novú. Opakujeme, kým nám voda nezostáva číra a z cesta nezostane podstatne menší kus tmavšej naťahovacej hmoty. Hotovú hmotu poriadne vyžmýkame a na doštičke roztiahneme na placku. V širšom hrnci necháme zovrieť zeleninový vývar (stačí toľko, aby bola placka seitanu ponorená). Do vriaceho vývaru položíme seitanovú placku a na miernom ohni povaríme cca 40 min. V cedníku necháme vychladnúť. Príprava rolády: Seitanovú placku potrieme horčicou, taveným syrom, poukladáme naň plátky syra, sójovej salámy a pridáme sterilizované uhorky. Stočíme do rolády, zviažeme kuchyňskou niťou. Cibuľu nakrájame na kolieska. Seitanovú roládu dáme do pekáča, potrieme zmesou oleja a obľúbeného korenia. Zasypeme nakrájanou cibuľou a upečieme vo vyhriatej rúre. Upečenú roládu vyberieme na doštičku a necháme odstáť. Cibuľu z pekáčika pozbierame, dáme do hrnca a spolu s 3 - 4 naberačkami vývaru, v ktorom sa varil seitan, povaríme 5 min. Odstavíme a ponorným mixérom rozmixujeme. Na záver omáčku precedíme cez sitko. Zemiaková kaša v ryžovom papieri: Ryžový papier chvíľu máčame v teplej vode. Keď je tvárny, rozprestrieme ho na kuchynskú utierku. Na polovicu opatrne natrieme zemiakovú kašu, posypeme petržlenovou vňaťou a pevne zrolujeme. Postup opakujeme. V ďalšej rolke použijeme namiesto vňate mletú červenú papriku. Nakrájame na hrubšie kolieska. Prípadne dotvarujeme.

    Roláda z domáceho seitanu - obrázok 1

Diskusia k receptu

enerrgizer
zaujímavé a nové, niečo také som ešte nikdy nejedol...perfektná fotka :-)
babidka
uz davnejsie som bola takmer 10 rokov vegetarianka a seitanu som sa narobila dost :-) Skoda , ze som vtedy nemala ten recept - ohromne by som sa tesila . Zvacsa som ho robila iba so zeleninou alebo ako svieckovu , vyprazala ako rezen , dokonca aj ako segedinsky gulas .Vtedy este nebolo dostat ani sojove kocky a platky.seitan je vyborny ked sa dobre pripravi :-)
zirafninka1
@enerrgizer dakujem
@babidka ja som ho robila prvy krat. Raz sme si to kupili uz pripravene ochutene a bolo to tak zle, ze som mala seitan na dlhu dobu znechuteny. Ale nedalo mi to tak som vcera skusila taky domacky. Nevedela som co s nim dalej, povodne som rozcapla placku, ktoru som chcela nakrajat na kusky.ale ked som ju videla peknu sumernu vcelku, tak ma hned napadla rolada.
Dalsi bude ale v segedine. Uz sa tesim. Dik za inspiraciu.
jaroslava31
Poznám to len ako rezeň., ale som rada, že mám takýto presný postup na výrobu seitanu. Celkom som naň zabudla.Ďakujem
zirafninka1
Dakujem. A @Julica ty mas v zalohe taky recept a nechas ma "trapit sa" ?! :)) To mi nerob. Sem s kazdym seitanovym napadom.
enss
Perfektné, určite skúsim. Kedysi som robievala seitan dosť často, u nás to bolo také sobotné jedlo. Robievala som z neho rezne alebo držkovú polievku. Do vývaru som pridávala petržlen, pór, sušené huby a nejaké koreniny, mala som taký recept z vegetariánskej kuchárky. Ďakujem za krásnu inšpiráciu.
glosterka
@Zirafninka1 , výborný nápad s pekárničkou chleba!!! :-) Ešte som nikdy nejedla seitan. Chcela by som si ho vyskúšať spraviť podľa Tvojho návodu ;-). Skúsim aj tú roládu...
glosterka
@Zirafninka1 , ešte sa Ťa chcem opýtať: na výrobu seitanu používaš hladkú múku T650 (chlebovú) alebo hladkú múku špeciál? Ďakujem.
zirafninka1
Dakujem @Glosterka. Pouzivam obycajnu hladku muku. Ked som robila roladu minule spravila som hrubsiu placku a potom ju rozkrojila na velku. Slo to lahsie.
glosterka
@zirafninka1 , ďakujem za odpoveď. V týždni sa idem pohrať s tým cestíčkom. Už sa na to teším. Dala som sa na vegetariánske papaníčko. :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia