Roláda z domáceho seitanu

Autor receptu: zirafninka1

Ďalšia bezmäsitá pochúťka na nedeľný obed podávaná so zemiakovou kašou v ryžovom papieri.

Suroviny

Postup

  1. Príprava seitanu: Z múky a vody uhnetieme cesto (mne pomohla pekárnička na chlieb, program na kysnuté cesto). Cesto necháme hodinku v teple odpočívať. Po hodine ho dáme do veľkej misy, zalejeme vodou a v nej ručne hnetieme, aby sa z cesta do vody vyplavoval škrob. Keď je voda biela ako mlieko, vodu zlejeme a dáme novú. Opakujeme, kým nám voda nezostáva číra a z cesta nezostane podstatne menší kus tmavšej naťahovacej hmoty. Hotovú hmotu poriadne vyžmýkame a na doštičke roztiahneme na placku. V širšom hrnci necháme zovrieť zeleninový vývar (stačí toľko, aby bola placka seitanu ponorená). Do vriaceho vývaru položíme seitanovú placku a na miernom ohni povaríme cca 40 min. V cedníku necháme vychladnúť. Príprava rolády: Seitanovú placku potrieme horčicou, taveným syrom, poukladáme naň plátky syra, sójovej salámy a pridáme sterilizované uhorky. Stočíme do rolády, zviažeme kuchyňskou niťou. Cibuľu nakrájame na kolieska. Seitanovú roládu dáme do pekáča, potrieme zmesou oleja a obľúbeného korenia. Zasypeme nakrájanou cibuľou a upečieme vo vyhriatej rúre. Upečenú roládu vyberieme na doštičku a necháme odstáť. Cibuľu z pekáčika pozbierame, dáme do hrnca a spolu s 3 - 4 naberačkami vývaru, v ktorom sa varil seitan, povaríme 5 min. Odstavíme a ponorným mixérom rozmixujeme. Na záver omáčku precedíme cez sitko. Zemiaková kaša v ryžovom papieri: Ryžový papier chvíľu máčame v teplej vode. Keď je tvárny, rozprestrieme ho na kuchynskú utierku. Na polovicu opatrne natrieme zemiakovú kašu, posypeme petržlenovou vňaťou a pevne zrolujeme. Postup opakujeme. V ďalšej rolke použijeme namiesto vňate mletú červenú papriku. Nakrájame na hrubšie kolieska. Prípadne dotvarujeme.