Foto: martinis
Keď k dispozícii nie sú čerstvé huby, najlepšie poslúžia sušené zásoby. S trochou vína, masla, kvalitnej ryže a parmezánu sú takmer všetkým, čo k Zobraziť celý popisKeď k dispozícii nie sú čerstvé huby, najlepšie poslúžia sušené zásoby. S trochou vína, masla, kvalitnej ryže a parmezánu sú takmer všetkým, čo k hubovému rizotu treba :)
porcia
príprava
tepelná úprava
Suroviny
pohárik |
|
3 PL |
|
PL |
|
menšia (alebo šalotka) |
|
1/4 pohárika |
|
na vmiešanie aj posypanie |
|
štipka |
|
1,5 - 2 poháriky |
|
30 g |
|
|
Postup
-
1
Huby pred varením namočíme na 30 minút do vody. Zatiaľ očistíme cibuľu a pokrájame ju najemno, do menšej panvice kvapneme olej a pridáme dve lyžice masla. Necháme rozohriať, pridáme cibuľu a krátko osmažíme, potom pridáme ryžu a ešte chvíľu osmážame.
- 2
Podlejeme trochou vývaru. Pridáme scedené huby a víno a varíme, kým sa tekutina neodparí, potom pravidelne prilievame vývar, celý proces by mal trvať asi 15 minút. Vo finálnej fáze by malo byť rizoto krémové a polotekuté, aby sa rozlialo po tanieri.
- 3
Do hotového rizota nastrúhame parmezán, pridáme lyžicu masla na zjemnenie a nasekanú petržlenovú vňať. Podľa potreby osolíme. Podávame na veľkom plytkom tanieri, posypané parmezánom a petržlenovou vňaťou :)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
@farbuska ide o 150 ml, ale zámerne som to neuviedol, lebo na tom až tak nezáleží ... dôležitý je pomer :) Ďakujem.
Bravooo
V 30tich bude šéfkuchár :-)
vzhľadom na ročné obdobie pripravím s krúpami.
aj v iných receptoch prejavuješ svoju úžasnú kreativitu, spájaš ingrediencie tak, aby k sebe išli, používaš správne korenenie.... máš talent, dar priamo od pána Boha na kuchárske umenie, čo som ti už v minulosti písala :-)
dalej poctivo pracuj na sebe, uč sa pri každej možnej príležitosti, vyber si kuchárov, ktorých uznávaš, neboj sa ich priamo osloviť a chod sa zdokonaľovať k nim, a vybrusuj usilovne tento vzácny dar do detailov - odmení sa ti!
*****
@eviana @sany11 @afataga @daguska @izabella 929 veľmi sa teším, že sa vám rizoto páči a vďaka za hviezdičky aj komentár, ste milé ;-)
@pusta ostal som z tvojho komentáru prekvapený, ale samozrejme v dobrom, že hodnotíš moje jedlá tak kladne :) Je to povzbudzujúce a motivujúce, ak vidím, že sa vám, varecháčom, moje jedlá páčia a hodnotíte mi ich tak kladne. Už som si našiel veľa vzorov aj tu a mnoho som sa už naučil - teraz sa snažím to šíriť ďalej : potešilo ma, že moji spolužiaci sa púšťajú do varenia a baví ich to. Mám z toho dobrý pocit a veľmi, veľmi rád by som sa venoval vareniu aj naďalej ... Gordon Ramsay je skvelý kuchár, ja mám ešte veľmi rád Jamieho Olivera alebo Marcela Ihnačáka - to by bola radosť, stretnúť sa s niekym z nich :-))
Bodaj by na Vareche všade bola taká príjemná atmosféra, ako je tu, naozaj ma mrzia tie neustále hádky ... možno ak by sme sa venovali gastrovzdelávaniu namiesto osobných invektív, Maggi či Vitana by už skrachovali, čo poviete ? :-)) Peknú nedeľu všetkým, priatelia ;)
sú podnes deň osobnými priateľmi a v kontakte.
aj Jamie Oliver sa jeden čas učil u neho.
som rada, že máš svoje veľké vzory a inšpiruješ aj iných.
@methi @paploska @elysa ďakujem, cením si to :)
@mijaita ja mám takúto taliansku verziu rád, ale určite to bude chutné i v tvojej modifikácii - prečo nie. Teším sa na fotku :-)
@manya prášok si robíš sama z vlastných húb ? Ak áno, musí to byť vynikajúce, tiež by som si ho vyskúšal pripraviť ...
@iva63 to sa teším, že skúšaš a chutí Ti - ďakujem za pochvalu aj hviezdičky, si milá ;)
@kukulienka71 vyzerá to veľmi dobre - najprv som skúmal, čo za mäsko si to k nemu servírovala a až teraz vidím Tvoj recept : vyzerá to veľmi dobre, pekne si to nakombinovala a dala mi aj zaujímavý tip, s čím možno rizoto podávať ... :))