Foto: evusik
Aj keď je rizoto talianske jedlo, moja mama ho robievala v pondelok z mäsa z polievky od nedele a veru nemala ani poňatia o Zobraziť celý popisAj keď je rizoto talianske jedlo, moja mama ho robievala v pondelok z mäsa z polievky od nedele a veru nemala ani poňatia o nejakej talianskej kuchyni. Bolo to skrátka mäso so zeleninou a ryžou a k tomu kyslá uhorka alebo červená repa. Aj keď sme ho mávali často, rizoto milujem na akýkoľvek spôsob.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Kuracie mäso nakrájame na kocky, pridáme sójovú omáčku, biele mleté korenie a chvíľu necháme postáť. Môžeme použiť zbytky akéhokoľvek mäsa napr. z predošlého dňa. Pripravíme si zeleninu, ktorú chceme dať do rizota ja som použila sterilizovanú kukuricu, hrach a mrkvu nakrájanú na kocky, dobrý je aj pórik, patizón - čo máme doma a čo máme radi to tam dáme.
-
2
Mäso sprudka orestujeme na oleji, pridáme mrkvu podlejeme bujónom alebo čistou vodou a dusíme až je mrkva polomäkká, pridáme hrach a kukuricu, pridáme vývar a necháme zovrieť, okoštujeme ak treba dochutíme. Nasypeme ryžu a prípadne ešte dolejeme vývar tak aby bolo všetko ponorené. Premiešame, pridáme mletý šafrán a môžeme prikryť ale musíme veľmi často premiešavať aby sa všetky chute spojili. Keď ryža vypije všetku vodu a je mäkká rizoto je hotové.
-
3
Podávame posypané syrom s čerstvým alebo sterilizovaným zeleninovým šalátom.
prosim Vas v ktorom konkretnom obchode je zohnat ryzu na rizoto? Stale som robievala s klasickej ryze ale inym sposob, ale vase vyzera uzasne chcem ho vyskusat tak poradte prosim kde kupit tu ryzu. Krasne dakujem.
Na rizoto se používa ryža s vysokým obsahem škrobu. Najznámejšie značky ryže na rizoto sú Carnaroli a Vialone Nano, ale u nás asi najskôr kúpiš Arborio.
Vody ide zhruba dvojnásobok, ale kľudne sa môže stať, že budeš musieť doliať. To uvidíš pred koncom, ak ryža vypije všetku tekutinu a je ešte suchá doleješ po troške tekutinu dobre pomiešaš a necháš vydusiť.
Ak použiješ zeleninu z konzervy tak najskôr opraž ryžu na troche masla alebo na oleji, prilej vodu alebo vývar, len časť, a miešaj až ryža vypije všetku vodu, znova prilej vodu a miešaj... vodu prilievaj po troche a dovtedy dokiať ryža nie je mäkká, zeleninu s konzervy zamiešaj až na koniec.... určite sa ti podarí :-) a Arborio je dobrá voľba
Keď budeš robiť ryžu tak ako som ti písala, čiže budeš postupne prilievať tekutinu, tak si to môžeš korigovať sama tak ako to máš rada... na záver keď sa ti už bude zdať že je ryža ešte trošku tvrdkavá už nepridávaj veľa vody, pretože ryža ak ju na koniec zakryješ ešte dôjde.... tak nech sa ti darí :-)