Foto: eviana
Ribollita je toskánska hustá polievka zo zeleniny a chleba - podmienkou je, že jej súčasťou musí byť aj fazuľa - tá k Toskánsku Zobraziť celý popisRibollita je toskánska hustá polievka zo zeleniny a chleba - podmienkou je, že jej súčasťou musí byť aj fazuľa - tá k Toskánsku patrí. Pôvodne vznikla z potreby chudobných, ktorí potrebovali zdravé, výživné a zároveň cenovo dostupné jedlo zo surovín, čo dom dal...tak nejak som sa k nej dopracovala aj ja... pozhŕňala som čo chladnička mala a dala a vznikla táto slovenská varianta toskánskej Ribollity - na tieto chladné dni ideálna :)
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1 šálka |
|
1 šálka |
|
2 ks |
|
1 ks |
|
1/2 ks |
|
5 ružičiek |
|
1 ks |
|
1/4 ks |
|
|
|
1 ks |
|
4 strúčiky |
|
|
|
|
|
5 dl |
|
1 KL |
|
|
|
1,5 l |
|
KRUTÓNY: | |
|
|
3 PL |
|
3 strúčiky |
|
Postup
-
1
Všetku zeleninu si nakrájame - je jedno na aké veľké kusy, ak v závere polievku rozmixujeme do krémova. Fazuľu som samozrejme deň vopred namočila do vody. Pri nedostatku času možno použiť aj fazuľu z konzervy.
-
2
Zeleninu dáme do hrnca - pridáme soľ, mleté čierne korenie, medzi prsty sušeného tymiánu, ak máme sušenú bazalku pridáme ju tiež hneď v úvode (čerstvú pridáme až v závere pred mixovaním) zalejeme paradajkovým pretlakom, doplníme vodou. (A v tejto časti som ako fotograf zlyhala, zabudla fotiť v zápale varenia :) ) Dáme variť - po cca 45-60 minútach, keď je už všetka zelenina do mäkka uvarená (teda najmä fazuľa), pridáme čerstvú bazalku, rozmixujeme polievku do krémova ponorným mixérom. Kto má rád v polievke plávajúce kúsky - tak ako hovorí originálny recept - tak rozmixuje len polovičku celej zmesi. My ale uprednostňujeme túto krémovú verziu.
-
3
Kým sa varí polievka pripravíme si chlebové krutóny - starší chlieb nakrájame na kocky.
-
4
V troch PL olivového oleja rozmiešame 3 strúčiky pretlačeného cesnaku. Kocky polejeme cesnakovo-olejovou zmesou a poriadne ich poprehadzujeme, aby sa chuť dostala ku každému kúsku chlebíka.
-
5
Chlieb dáme upiecť do chrumkava - na 10 min do vyhriatej rúry na 150° - sledujeme a premiešame, aby krutóny neprihoreli. Polievku naložíme do taniera, podľa chuti môžeme pridať za lyžicu kyslej smotany. Prisypeme za hrsť krutónov a môžeme papať túto lahodnú krémovú polievku. Originál Ribolita má byť posypaná Parmezánom. Nám ale "došiel" - takže chladnička ho nemala, takže ani nedala ;o)
Diskusia k receptu