Ribollita - krémová toskánska polievka

eviana - fotkaeviana, 19. septembra 2013
Ribollita - krémová toskánska polievka
Foto: eviana

Ribollita je toskánska hustá polievka zo zeleniny a chleba - podmienkou je, že jej súčasťou musí byť aj fazuľa - tá k Toskánsku patrí. Pôvodne vznikla z potreby chudobných, ktorí potrebovali zdravé, výživné a zároveň cenovo dostupné jedlo zo surovín, čo dom dal...tak nejak som sa k nej dopracovala aj ja... pozhŕňala som čo chladnička mala a dala a vznikla táto slovenská varianta toskánskej Ribollity - na tieto chladné dni ideálna :)

10
porcií
10 minút
príprava
45-60 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 šálka
1 šálka
2 ks
1 ks
1/2 ks
5 ružičiek
1 ks
1/4 ks
1 ks
4 strúčiky
5 dl
1 KL
1,5 l
KRUTÓNY:
3 PL
3 strúčiky

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Všetku zeleninu si nakrájame - je jedno na aké veľké kusy, ak v závere polievku rozmixujeme do krémova. Fazuľu som samozrejme deň vopred namočila do vody. Pri nedostatku času možno použiť aj fazuľu z konzervy.

    Ribollita - krémová toskánska polievka - obrázok 1
  2. 2

    Zeleninu dáme do hrnca - pridáme soľ, mleté čierne korenie, medzi prsty sušeného tymiánu, ak máme sušenú bazalku pridáme ju tiež hneď v úvode (čerstvú pridáme až v závere pred mixovaním) zalejeme paradajkovým pretlakom, doplníme vodou. (A v tejto časti som ako fotograf zlyhala, zabudla fotiť v zápale varenia :) ) Dáme variť - po cca 45-60 minútach, keď je už všetka zelenina do mäkka uvarená (teda najmä fazuľa), pridáme čerstvú bazalku, rozmixujeme polievku do krémova ponorným mixérom. Kto má rád v polievke plávajúce kúsky - tak ako hovorí originálny recept - tak rozmixuje len polovičku celej zmesi. My ale uprednostňujeme túto krémovú verziu.

    Ribollita - krémová toskánska polievka - obrázok 2
  3. 3

    Kým sa varí polievka pripravíme si chlebové krutóny - starší chlieb nakrájame na kocky.

    Ribollita - krémová toskánska polievka - obrázok 3
  4. 4

    V troch PL olivového oleja rozmiešame 3 strúčiky pretlačeného cesnaku. Kocky polejeme cesnakovo-olejovou zmesou a poriadne ich poprehadzujeme, aby sa chuť dostala ku každému kúsku chlebíka.

    Ribollita - krémová toskánska polievka - obrázok 4
  5. 5

    Chlieb dáme upiecť do chrumkava - na 10 min do vyhriatej rúry na 150° - sledujeme a premiešame, aby krutóny neprihoreli. Polievku naložíme do taniera, podľa chuti môžeme pridať za lyžicu kyslej smotany. Prisypeme za hrsť krutónov a môžeme papať túto lahodnú krémovú polievku. Originál Ribolita má byť posypaná Parmezánom. Nám ale "došiel" - takže chladnička ho nemala, takže ani nedala ;o)

    Ribollita - krémová toskánska polievka - obrázok 5

Diskusia k receptu

8 komentárov k receptu
Páči sa mi táto slovenská verzia,je tam všetko a mixnuté....ja niektorú zeleninu na kúsky nemusím,ale mix mi chutí,takže si mi ulahodila ...aj Toskánsko sa mi páči
Moje milé dámy... ďakujem Vám za milé komentáre, mám radosť, že sa Vám polievočka páči... je naozaj chutná, stojí za vyskúšanie - a najlepšie na nej je nekonečne množstvo variácií - vďaka rozmanitosti použitej zeleniny :)

Pridaj komentár k receptu: