Ribollita - krémová toskánska polievka

eviana - fotkaeviana, 19. septembra 2013
Ribollita - krémová toskánska polievka
Foto: eviana

Ribollita je toskánska hustá polievka zo zeleniny a chleba - podmienkou je, že jej súčasťou musí byť aj fazuľa - tá k Toskánsku Zobraziť celý popisRibollita je toskánska hustá polievka zo zeleniny a chleba - podmienkou je, že jej súčasťou musí byť aj fazuľa - tá k Toskánsku patrí. Pôvodne vznikla z potreby chudobných, ktorí potrebovali zdravé, výživné a zároveň cenovo dostupné jedlo zo surovín, čo dom dal...tak nejak som sa k nej dopracovala aj ja... pozhŕňala som čo chladnička mala a dala a vznikla táto slovenská varianta toskánskej Ribollity - na tieto chladné dni ideálna :)

10
porcií
10 minút
príprava
45-60 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 šálka
1 šálka
2 ks
1 ks
1/2 ks
5 ružičiek
1 ks
1/4 ks
1 ks
4 strúčiky
5 dl
1 KL
1,5 l
KRUTÓNY:
3 PL
3 strúčiky




Postup

  1. 1

    Všetku zeleninu si nakrájame - je jedno na aké veľké kusy, ak v závere polievku rozmixujeme do krémova. Fazuľu som samozrejme deň vopred namočila do vody. Pri nedostatku času možno použiť aj fazuľu z konzervy.

    Ribollita - krémová toskánska polievka - obrázok 1
  2. 2

    Zeleninu dáme do hrnca - pridáme soľ, mleté čierne korenie, medzi prsty sušeného tymiánu, ak máme sušenú bazalku pridáme ju tiež hneď v úvode (čerstvú pridáme až v závere pred mixovaním) zalejeme paradajkovým pretlakom, doplníme vodou. (A v tejto časti som ako fotograf zlyhala, zabudla fotiť v zápale varenia :) ) Dáme variť - po cca 45-60 minútach, keď je už všetka zelenina do mäkka uvarená (teda najmä fazuľa), pridáme čerstvú bazalku, rozmixujeme polievku do krémova ponorným mixérom. Kto má rád v polievke plávajúce kúsky - tak ako hovorí originálny recept - tak rozmixuje len polovičku celej zmesi. My ale uprednostňujeme túto krémovú verziu.

    Ribollita - krémová toskánska polievka - obrázok 2
  3. 3

    Kým sa varí polievka pripravíme si chlebové krutóny - starší chlieb nakrájame na kocky.

    Ribollita - krémová toskánska polievka - obrázok 3
  4. 4

    V troch PL olivového oleja rozmiešame 3 strúčiky pretlačeného cesnaku. Kocky polejeme cesnakovo-olejovou zmesou a poriadne ich poprehadzujeme, aby sa chuť dostala ku každému kúsku chlebíka.

    Ribollita - krémová toskánska polievka - obrázok 4
  5. 5

    Chlieb dáme upiecť do chrumkava - na 10 min do vyhriatej rúry na 150° - sledujeme a premiešame, aby krutóny neprihoreli. Polievku naložíme do taniera, podľa chuti môžeme pridať za lyžicu kyslej smotany. Prisypeme za hrsť krutónov a môžeme papať túto lahodnú krémovú polievku. Originál Ribolita má byť posypaná Parmezánom. Nám ale "došiel" - takže chladnička ho nemala, takže ani nedala ;o)

    Ribollita - krémová toskánska polievka - obrázok 5

Diskusia k receptu

ebaka
Páči sa mi táto slovenská verzia,je tam všetko a mixnuté....ja niektorú zeleninu na kúsky nemusím,ale mix mi chutí,takže si mi ulahodila ...aj Toskánsko sa mi páči
rea1
ó áno, takéto môžem kedykoľvek. určite zaradím do jesenného jedálnička. :-))
eviana
Moje milé dámy... ďakujem Vám za milé komentáre, mám radosť, že sa Vám polievočka páči... je naozaj chutná, stojí za vyskúšanie - a najlepšie na nej je nekonečne množstvo variácií - vďaka rozmanitosti použitej zeleniny :)
boise
hííí, táto mi nejak ušla, už aj ide do KK :) vďaka!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia