Ríbezľový koláč

Ríbezľový koláč (fotorecept)

Autor receptu: tejaja

Ríbezle sa vďaka svojej jemne nakyslej chuti výborne hodia na koláče. Ak použijeme červené ríbezle, aj koláč rozveselia.

1 plech
porcia
20 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Cukor, maslo a žĺtky vyšľaháme.
  2. Pridáme múku s práškom do pečiva a mleté orechy. Cesto rozotrieme na vymastený a múkou vysypaný plech (cca 32x40 cm) a upečieme.
  3. Medzitým pripravíme penu. Cukor dáme do menšieho kastrólika a zalejeme vodou tesne nad neho. Uvaríme z neho sirup. Nevaríme dlho, len kým prejde varom a cukor sa rozpustí. Bielky vyšľaháme na sneh a za stáleho šľahania tenkým prúdom do neho vlejeme horúci sirup.
  4. Bielkovú hmotu rozotrieme na upečený koláč.
  5. Posypeme husto ríbezľami.
  6. Vychladnutý koláč dáme na niekoľko hodín do chladničky, až potom krájame.
  7. Poznámka: Niekto má rád vysoké koláče. Potom použijeme trocha menší plech.