Ríbezľový koláč
Ríbezľový koláč (fotorecept)
Autor receptu: tejaja
Ríbezle sa vďaka svojej jemne nakyslej chuti výborne hodia na koláče. Ak použijeme červené ríbezle, aj koláč rozveselia.
1 plech porcia |
20 minút príprava |
40 minút na 180 °C |
Postup
- Cukor, maslo a žĺtky vyšľaháme.
- Pridáme múku s práškom do pečiva a mleté orechy.
Cesto rozotrieme na vymastený a múkou vysypaný plech (cca 32x40 cm) a upečieme.
- Medzitým pripravíme penu. Cukor dáme do menšieho kastrólika a zalejeme vodou tesne nad neho. Uvaríme z neho sirup. Nevaríme dlho, len kým prejde varom a cukor sa rozpustí.
Bielky vyšľaháme na sneh a za stáleho šľahania tenkým prúdom do neho vlejeme horúci sirup.
- Bielkovú hmotu rozotrieme na upečený koláč.
- Posypeme husto ríbezľami.
- Vychladnutý koláč dáme na niekoľko hodín do chladničky, až potom krájame.
- Poznámka: Niekto má rád vysoké koláče. Potom použijeme trocha menší plech.