Cestoviny s kozím syrom
Cestoviny s kozím syrom

Rezance s kozím syrom a so slnečnicovými semienkami

Pavol Búci
šéfkuchár hotela Salamandra**** pri Hornom Hodrušskom tajchu, 6. mája 2019
Rezance s kozím syrom a so slnečnicovými semienkami
Foto: Pravda - Robert Hüttner

Cestoviny sú na slovenskom stole „doma" už odpradávna. Keď rozvoniavali kuchyňou našich praprababičiek široké i tenké rezance, plnené taštičky, šúľance, pirohy, gule, halušky či jedlá z tarhone, tešili Zobraziť celý popisCestoviny sú na slovenskom stole „doma" už odpradávna. Keď rozvoniavali kuchyňou našich praprababičiek široké i tenké rezance, plnené taštičky, šúľance, pirohy, gule, halušky či jedlá z tarhone, tešili sa všetci na dobré a sýte jedlo v desiatkach podôb. Na slano i na sladko sa niesli na stôl ako hlavný chod a vôbec nepotrebovali spoločnosť výraznejšej, lákavejšej potraviny. Rád na tieto cestovinové tradície nadväzujem a hľadám nové kombinácie a chute.

4
porcie
45 minút
príprava

Suroviny

Cestoviny:
300 g
200 g
4 g
50 g
50 ml
Omáčka:
400 g
200 ml
Na ozdobu:
100 g
100 g




Postup

  1. 1

    Cestoviny: Pripravíme jemné ucelené cesto na cestoviny zmiešaním žĺtkov, masla, oleja, soli a múky. Cesto necháme odležať v chladničke aspoň 30 minút. Potom ho vyberieme a rozvaľkáme na jemný plát asi 2 mm hrubý, ktorý nakrájame na obdĺžniky dlhé asi 20 cm. Nezabúdajme cesto dobre pomúčiť. Obdĺžniky zrolujeme na rolky a nakrájame na asi pol centimetra široké rezance.

  2. 2

    Omáčka: Kozí syr natrháme a dáme na horúcu panvicu. Keď sa začne roztápať, prilejeme smotanu a vareškou omáčku premiešavame, až kým sa syr nerozpustí. Pridáme soľ a korenie podľa chuti.

  3. 3

    Slnečnicové semienka opražíme nasucho na panvici, použijeme ich na ozdobenie jedla spolu s baby špenátom. Omáčku už len premiešame s uvarenými cestovinami.

Diskusia k receptu

radost
..pane-vaše jedlá mi vyhovujú..aj rezance aj halušky s pečenými rajčinami..
1x 123