Cestoviny s vajcom
Cestoviny s vajcom

Rezance nielen pre unaveného kuchára fotorecept

sracz - fotkasracz, 2. októbra 2018
Rezance nielen pre unaveného kuchára (fotorecept)
Foto: Sracz

Keď som sa okolo roku 1970 mojeho, vtedy trojročného syna opýtal, Bobčo, čo budeš papať? Pohotovo odrapotal požiadavku, nacvičenú dedkom Miškom „rezanečky s mašelkom Zobraziť celý popisKeď som sa okolo roku 1970 mojeho, vtedy trojročného syna opýtal, Bobčo, čo budeš papať? Pohotovo odrapotal požiadavku, nacvičenú dedkom Miškom „rezanečky s mašelkom a vecej nič“! Verte-neverte, ale podobné chúťky na rezance má aj profesionálny kuchár, ale aj kuchárka unavení po celodennej „šichte“. Dozvedeli sme sa to počas „surfovania“ po TV kanáloch. Na otázku diváka, čo si najradšej pripravia doma vo svojej kuchyni, odpovedal (a), super špeciálne rezance so strúhaným parmegianno-reggianom.

4-6
porcie
15 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

120-150 g (alebo oravská slanina údená)
2-3 PL
4-6 ks
podľa chuti
1-1,5 KL
250-333 ml strúhaný
250-333 g (niťovky alebo tenké špagety)
250-333 ml pokrájaná
podľa chuti




Postup

  1. 1

    V originálnom recepte bola použitá slanina, ale pretože mi moju domácu „SVK vlastnoručnú“ zabavili na letisku O´Hara v Chicago a tunajšia je na dve veci, nahradila mi ju talianska pancetta a kocka masla na doplnenie jej výpeku; „kopec“ čerstvo pokrájanej petržlenovej vňaťky považujeme už za samozrejmosť.

    Rezance nielen pre unaveného kuchára (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pancettu som pokrájal na 10÷12 mm kúsky a občasným premiešaním som ju vyškvaril.

    Rezance nielen pre unaveného kuchára (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Medzitým som do litrovej odmerky „vbuchol“ vajíčka s izbovou teplotou, to aby sa lepšie naviazali na vyvarené „anjelské vlasy“, pridal mokka lyžičku čerstvo mletého čierneho korenia a štipku soli (zatiaľ take množstvo stačí, lebo aj pancetta je slaná, rezance vyváram v osolenej vode a napokon aj parmezán je čiastočne slaný). Jedna zo zásad dobrej gazdinky, ale aj „obstarožného gazdiniaka“ je, dosoliť sa dá vždy, aj na tanieri, „aľe presoľenú poživeň možeš už šturic maceri pod sukňu“!

    Rezance nielen pre unaveného kuchára (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na malých „slzičkách“ postrúhal dóóóbry hrnček parmezánu, tentoraz som mal jeho zvláštnu „fajtu“, reggianito z Uruguay-a a

    Rezance nielen pre unaveného kuchára (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    pridal som ho k osoleným vajíčkam s čMČK,

    Rezance nielen pre unaveného kuchára (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    následne jemno-nežne vyšľahal.

    Rezance nielen pre unaveného kuchára (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pancetta sa vyškvarila, jej výpek som zjemnil maslom, odložil do teplej rúry a

    Rezance nielen pre unaveného kuchára (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    vyvaril 255 g balenie tenkých rezancov (ale smelo môžete použiť svoje domáce, alebo tenké špagety, či linguine), ktoré som bez premývania,

    Rezance nielen pre unaveného kuchára (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    pomocou kuchyňských klieští a postupne premiešavajúc, preložil do rajnice s opečenou pancettou a

    Rezance nielen pre unaveného kuchára (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    opäť postupne premiešavajúc, vlieval vajíčkovú emulziu.

    Rezance nielen pre unaveného kuchára (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Tááák a hotovo!

    Rezance nielen pre unaveného kuchára (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Teraz už len, hneď za horúca, servírovať do tanierov s lôžkami z pokrájanej petržlenovej vňate a s „kopčekom” dobrej hustej kyslej smotany, čo sú už doplnky z mojej iniciatívy. Zapíjali sme studeným kefírom, „aľe aj tvarde domašňe kvašne mľeko tiš ňeplane, … ta ňe?” Nám dvom, s mojou „prisahanou“ naozaj chutilo a Vám tiež, s dovolením, želáme dobrú chuť!

    Rezance nielen pre unaveného kuchára (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

kalllista
Lákavý recept, na petržlenovú vňať tiež nedám dopustiť, robievam obdobne, len jednoduchšie, snáď sa raz "dokopem" aj k uverejneniu. Takéto jedlo by som mohla jesť aj 2 dni za sebou :).
sydopa
Ako vždy krásny recept, tie Tvoje rada čítam, ako knižku a veľa ich mám uložených. Ďakujem
martakv
...no toto sa mi veľmi páči: „aľe presoľenú poživeň možeš už šturic maceri pod sukňu“. Ešte som to nepočula a to som vyhodňarka z Košic. Pobavilo ma to, ako všetky Tvoje komentáre pri receptoch. Pozdravujem




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia