Čínske rezance
Čínske rezance

Rezance dan dan

bugout - fotkabugout, 10. marca 2021
Rezance dan dan
Foto: bugout

Sezamový (arašidový) základ, na ňom rezance a na nich opražené mleté mäso so zha cai... (podľa chuti a preferencií podliate vývarom). Podľa toho čo som čítal, sa tieto extrémne pikantné čínske rezance stali inšpiráciou pre japonský tantamen ramen.

1
porcia
15 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

100 g mleté
 pár listov (bok choy...)
3 PL sekané
Marináda na mäso:
1/2 ČL
1/2 PL
podľa chuti
Sezamový základ:
2 PL čínska (alebo arašidové maslo + sezamový olej)
1 PL
podľa chuti
1 ČL
1 ČL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Marinádu pripravíme zmiešaním uvedených surovín. Mäso naložíme do marinády, nachystáme si všetko ostatné a dáme variť vodu na rezance. Vymiešame si „sezamový základ “, priamo v miske, z ktorej budeme jesť. Ak nemáme sezamovú pastu (tahini rozhodne nie je dobrá náhrada) dáme 1,5 PL arašidového masla (nesladeného) + 0,5 PL sezamového oleja.

  2. 2

    Nakrájame jarnú cibuľku a zha cai. So zha cai (niekde dávajú ya cai, ale zháňa sa rovnako zle) asi bude problém. Sám som ho dostal od jedného známeho Číňana. Je to kvasená čínska zelenina, nejaký druh horčice. Na internete odporúčajú ako náhradu kyslú kapustu, ja skôr odporúčam nahradiť kyslou uhorkou...

  3. 3

    Rozpálime panvicu, pridáme cesnak a zázvor, po chvíľke mäso. Keď je mäso prepečené a všetka tekutina odparená, pridáme zha cai a tmavú sójovku (ak nemáme, môžeme aj svetlú) a spolu ďalej opekáme. Medzi tým varíme rezance a taktiež necháme zovrieť vývar, alebo varíme rezance priamo vo vývare.

  4. 4

    Keď je mäso aj rezance hotové, blanšírujeme zelené listy vo vriacom vývare. Na sezamový základ v miske dáme rezance a na vrch mäso, ktoré sme premiešali s jarnou cibuľkou a čerstvým koriandrom, a blanšírované zelené listy. Zalejeme vývarom podľa toho ako chceme (sú aj recepty úplne bez vývaru). Na vrch môžeme pridať ešte čili olej (originál ma byť veľmi, veľmi pikantný).

  5. 5

    Takto vyzerá jedlo premiešané:

    Rezance dan dan - obrázok 5

Diskusia k receptu

zahra
Uzasne, nemas aj azijske recepty bez mäsa? Viem ho nahradit veganskym, ale rada by som aj bez.Ukladam si vsetky tvoje recepty. Su mega!!!