Foto: bugout
Sezamový (arašidový) základ, na ňom rezance a na nich opražené mleté mäso so zha cai... (podľa chuti a preferencií podliate vývarom). Podľa toho Zobraziť celý popisSezamový (arašidový) základ, na ňom rezance a na nich opražené mleté mäso so zha cai... (podľa chuti a preferencií podliate vývarom). Podľa toho čo som čítal, sa tieto extrémne pikantné čínske rezance stali inšpiráciou pre japonský tantamen ramen.
porcia
príprava
tepelná úprava
Suroviny
100 g mleté |
|
|
|
pár listov (bok choy...) |
|
3 PL sekané |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Marináda na mäso: | |
1/2 ČL |
|
1/2 PL |
|
podľa chuti |
|
Sezamový základ: | |
2 PL čínska (alebo arašidové maslo + sezamový olej) |
|
1 PL |
|
podľa chuti |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
Postup
-
1
Marinádu pripravíme zmiešaním uvedených surovín. Mäso naložíme do marinády, nachystáme si všetko ostatné a dáme variť vodu na rezance. Vymiešame si „sezamový základ “, priamo v miske, z ktorej budeme jesť. Ak nemáme sezamovú pastu (tahini rozhodne nie je dobrá náhrada) dáme 1,5 PL arašidového masla (nesladeného) + 0,5 PL sezamového oleja.
- 2
Nakrájame jarnú cibuľku a zha cai. So zha cai (niekde dávajú ya cai, ale zháňa sa rovnako zle) asi bude problém. Sám som ho dostal od jedného známeho Číňana. Je to kvasená čínska zelenina, nejaký druh horčice. Na internete odporúčajú ako náhradu kyslú kapustu, ja skôr odporúčam nahradiť kyslou uhorkou...
- 3
Rozpálime panvicu, pridáme cesnak a zázvor, po chvíľke mäso. Keď je mäso prepečené a všetka tekutina odparená, pridáme zha cai a tmavú sójovku (ak nemáme, môžeme aj svetlú) a spolu ďalej opekáme. Medzi tým varíme rezance a taktiež necháme zovrieť vývar, alebo varíme rezance priamo vo vývare.
- 4
Keď je mäso aj rezance hotové, blanšírujeme zelené listy vo vriacom vývare. Na sezamový základ v miske dáme rezance a na vrch mäso, ktoré sme premiešali s jarnou cibuľkou a čerstvým koriandrom, a blanšírované zelené listy. Zalejeme vývarom podľa toho ako chceme (sú aj recepty úplne bez vývaru). Na vrch môžeme pridať ešte čili olej (originál ma byť veľmi, veľmi pikantný).
- 5
Takto vyzerá jedlo premiešané:
Tiež Čínske rezance:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Jeden dám špeciálne pre teba ešte dnes
nechces se podelit?
Netreba delat s masem, udelej jen zeleninu, ne?
Zha cai jsem nasla, me napadlo ze bychom se mohli podelit.
Vařím podle videa www.recipetineats.com/dan-dan-noodles-spicy-sichuan-noodles/#...
Klidne nahrazuji zha cai tenkými platky bambusu a pak choi listky kdyz hodím do vařící vody chutnaji tak dobře jako i salátová srdíčka
Tohle jídlo jede po celém Sichuanu a variant je jiste mnoho. Mne tahle chutná a vyhovuje. Tentokrát jsem neposypala drcenýma oriskama ani sezamem. Spechala jsem a zapomnela :-)