Čínske rezance

Rezance dan dan

Autor receptu: bugout

Sezamový (arašidový) základ, na ňom rezance a na nich opražené mleté mäso so zha cai...* (podľa chuti a preferencií podliate vývarom). Podľa toho čo som čítal, sa tieto extrémne pikantné čínske rezance stali inšpiráciou pre japonský tantamen ramen.

1
porcia
15 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Marinádu pripravíme zmiešaním uvedených surovín. Mäso naložíme do marinády, nachystáme si všetko ostatné a dáme variť vodu na rezance. Vymiešame si „sezamový základ “, priamo v miske, z ktorej budeme jesť. Ak nemáme sezamovú pastu (tahini rozhodne nie je dobrá náhrada) dáme 1,5 PL arašidového masla (nesladeného) + 0,5 PL sezamového oleja.
  2. Nakrájame jarnú cibuľku a zha cai. So zha cai (niekde dávajú ya cai, ale zháňa sa rovnako zle) asi bude problém. Sám som ho dostal od jedného známeho Číňana. Je to kvasená čínska zelenina, nejaký druh horčice. Na internete odporúčajú ako náhradu kyslú kapustu, ja skôr odporúčam nahradiť kyslou uhorkou...
  3. Rozpálime panvicu, pridáme cesnak a zázvor, po chvíľke mäso. Keď je mäso prepečené a všetka tekutina odparená, pridáme zha cai a tmavú sójovku (ak nemáme, môžeme aj svetlú) a spolu ďalej opekáme. Medzi tým varíme rezance a taktiež necháme zovrieť vývar, alebo varíme rezance priamo vo vývare.
  4. Keď je mäso aj rezance hotové, blanšírujeme zelené listy vo vriacom vývare. Na sezamový základ v miske dáme rezance a na vrch mäso, ktoré sme premiešali s jarnou cibuľkou a čerstvým koriandrom, a blanšírované zelené listy. Zalejeme vývarom podľa toho ako chceme (sú aj recepty úplne bez vývaru). Na vrch môžeme pridať ešte čili olej (originál ma byť veľmi, veľmi pikantný).
  5. Takto vyzerá jedlo premiešané: