Revúcke guľky s údeným mäsom aj zapečené fotorecept

dvorka - fotkadvorka, 20. januára 2014
Revúcke guľky s údeným mäsom aj zapečené (fotorecept)
Foto: dvorka

Recept na tieto guľky som na Vareche našla od Elektry, ale ja ich mám zas trochu iné. U mamky som si tento recept našla Zobraziť celý popisRecept na tieto guľky som na Vareche našla od Elektry, ale ja ich mám zas trochu iné. U mamky som si tento recept našla vo vianočnej kuchárke zo všetkých regiónov Slovenska.

5
porcií
30 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 kg neošúpané
300 g alebo škvarky
3 - 5 strúčikov
1/2 ČL
1/2 ČL
1 ČL
3 PL
Na omastenie:
Príloha:




Postup

  1. 1

    Zemiaky som si ošúpala, umyla a nastrúhala na strúhadle s malými slzičkami. Vodu zo zemiakov som vyžmýkala do misky, po chvíli som ju vyliala a ostavší škrob som pridala k zemiakom. Pridala som korenie, soľ a pretlačený cesnak.

    Revúcke guľky s údeným mäsom aj zapečené (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Údené mäso som si nakrájala na kocky a posekala som ho v robote so sekacími nožmi.

    Revúcke guľky s údeným mäsom aj zapečené (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nakoniec som dala múku a poriadne som všetko premiešala. Keďže je masa takmer bez tekutín, rozmrvovala som prstami všetky suroviny aby sa dobre premiešali.

    Revúcke guľky s údeným mäsom aj zapečené (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Dala som si variť vodu, tú som nesolila. Z masy som robila guľky o veľkosti asi 4 cm a dala do misy s múkou, kde som ich potom dobre obalila.

    Revúcke guľky s údeným mäsom aj zapečené (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Guľky som vložila do hrnca s vriacou vodou a po dvoch minútach som ich vareškou opatrne oddelila od dna. Keď vyplávali na povrch, varila som ich miernym varom ešte 10 minút.

    Revúcke guľky s údeným mäsom aj zapečené (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zo slaniny som si urobila škvarky na poliatie guliek.

    Revúcke guľky s údeným mäsom aj zapečené (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Uvarené guľky so škvarkami a v k nej sme jedli čerstvú kyslú kapustu. V recepte je uvedené, že do vývaru od guliek sa dá trocha kapusty, uvarí sa do mäkka a guľky sa podávajú s touto polievkou.

    Revúcke guľky s údeným mäsom aj zapečené (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Z uvedého množstva surovín som urobila 22 guliek čo pre troch nie veľkých jedákov bolo neúrekom. Na druhý deň som ich zapiekla v rúre na kyslej kapuste s trochou masla a na spodok misy som uložila prerastanú slaninku. Zapekala som 30 minút pri 180°C a na tanieri som ich poliala škvarkami a omastkom. Boli ešte lepšie ako len uvarené.

    Revúcke guľky s údeným mäsom aj zapečené (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    A aby som nezabudla, z vývaru kde som varila guľky som urobila polievku s krúpami. Je na kuchárovi ako si vývar upraví. Či s kapustou, zeleninou, smotanou, a t. ď. A ak by sa vám nechcelo robiť až toľko guliek, z cesta sa môžu urobiť skvelé zemiakové placky s údeným mäsom ☺. Alebo robiť len z polovičnej dávky.

Diskusia k receptu

horalka66
šikovný recept :-)...ešte som nerobila tieto gule,ale počula som o nich a tak niekedy vyskúšam.@Dvorka máš odomňa***** a dík :-)
motyka
Aj toto sa mi veľmi páči. Bude to " finom". Vyskúšam, ukladám.
kredenc
Aj keď starý, ale DOBRÝ recept. . Len načo to obaľovanie v múke. To nerobíme. Namiesto slaninky zvykne byť cibuľka. Kyslá kapusta u nás musí byť.
tatranka
Tieto guľky robievala moja svokra.Pochádzala od Tisovca.Vždy keď sme ju došli návštíviť,pripravila nám túto dobrotu.Celá kombinácia jedla mi veľmi chutila.Ja toto menu nerobím.No asi si ho budem musieť pripomenúť,vďaka tebe.
zinnajdha
@kredenc : aj mňa učili obaľovať guľky v múke a to dvakrát. Obaľovaním sa vytvorí akýsi pancier, aby zabránil úniku dobrôt z gulí a aby zabezpečil že zostanú celé.
dvorka
@zinnajdha : na vareche sú recepty aj na gemerské guľky. Keďže som ich nerobila, musela som sa pozrieť aby som odpísala. Gemerské majú cesto z varených aj surových zemiakov a plnia sa mäsom. Revúcke majú cesto zo surových zemiakov spolu s mäsom, neplnia sa.
majorr
Mamka varila často Revúcke gule.Je to sýte jedlo za ktorým sme jedávali bielu kyslú polievku.Kto chcel mohol si ju zahustiť pokrájanou Revúckou guľkou. Praktizujem to tiež a ma to úspech už druhu generáciu.
lasagna1
Mňam.Nieže by som toto jedlo nepoznala,len som naň zabudla.Vďaka,že si mi ho "pripomla",ako hovorievala moja starká.
liena
Prave gemerske gulky/revucke/ sa varia s2/3 surovych zemiakov a 1/3 verenych zemiakov a vziadnom pripade sa nezapekaju,vo vode v ktorej sa varili sa robi tzv,kysel to je to ze do tej vody pridete sladku smotanu s hladkou mukou a nechate prevriet a tiez sa nezmiesavaju zemiaky spolu s mäsom,ale sa urobi zemiakova zmes so surovych a uverenych zemiakova zvlast mlete mäso s ktoreho sa urobia male gulky tie sa obalia zemiakovou zmesou aby vznikla gulka obalia sa v muke a tak sa varia.Nie je to podrobny recept,len tek na priblizenie ze s tymito gulkami to ma velmi malo spolocne,byvam na gemeri v Revucej tek viem co su Gemerske gulky,je to velka fajnota...:)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia