Pečená zelenina
Ratatouille s čiernym chlebom bez lepku
Autor receptu: novalim
Zostala Vám nejaká úroda z leta? A neviete ako najlepšie ju spotrebovať? Máme pre vás skvelý tip.* Pripravte si toto chutné,
šťavnaté, francúzske jedlo zo zeleniny s voňavou omáčkou a užite si posledné letné dni. Ako prílohu sme použili náš nový
bezlepkový čierny chlieb, ktorý obsahuje pohánku, quinou a ľan. Ratatouille si môžete naniesť priamo naň a pripraviť tak
výborný sendvič alebo si ho len tak ponamáčať do omáčky. Čo poviete? Pustíte sa do toho?
|
4-6 porcie |
70 minút príprava |
15+45 minút na 190 °C |
Postup
- Najprv si pripravíme omáčku. V hrnci na rozpálenom olivovom oleji orestujeme do sklovita nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme nasekaný cesnak a minútku spolu s cibuľou osmažíme. Do hrnca pridáme ešte nahrubo nakrájané paradajky a na prudkom ohni 2-3 minúty za stáleho miešania varíme, kým nepustia šťavu. Napokon primiešame pretlak, bylinky a osolíme. Za občasného miešania varíme na strednej teplote asi ešte 15 minút, kým sa paradajky celkom nerozvaria. Odstavíme zo sporáka a ponorným mixérom rozmixujeme na hladkú omáčku.
- Cukety, baklažán a paradajky umyjeme, osušíme a nakrájame na tenké plátky. Mierne osolíme a necháme 5 minút odležať. Do zapekacej misy - ideálne kruhového tvaru - lyžicou rovnomerne po celom dne rozotrieme omáčku. Na ňu striedavo ukladáme zeleninu do kruhovej špirály. Ak nám ešte ostala omáčka, polejeme ňou zeleninu zvrchu.
- Prikryjeme alobalom lesklou stranou dovnútra a vložíme do rúry vopred vyhriatej na 190 °C. Pečieme približne 45 minút, prípadne aj viac, kým zelenina úplne nezmäkne. Podávame spolu s krajcom čierneho chleba bez lepku, prípadne ratatouille nanesieme priamo opečený chlieb.