Punčovo-kokosová vianočná tortička
Foto: siuuu
Milujem punčové zákusky - aby som nerobila stále iba klasiku, minulý rok som zvolila na vyskúšanie novej formy kombináciu punčovej a kokosovej chute, a Zobraziť celý popisMilujem punčové zákusky - aby som nerobila stále iba klasiku, minulý rok som zvolila na vyskúšanie novej formy kombináciu punčovej a kokosovej chute, a tortička bola výborná - snáď ešte lepšia ako samotná punčová.
Zdroj: Vlastný recept - Dobroty na tanieri
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Korpus : | |
4 ks |
|
4 PL (alebo krupicový) |
|
4 PL |
|
4 PL horúca |
|
2 PL |
|
1/2 bal. |
|
štipka |
|
Kokosová plnka: | |
200 g |
|
1 PL |
|
150 g (strúhaný kokos) |
|
Punčová plnka: | |
|
|
1-2 hrste (mleté) |
|
1 pomaranč |
|
1/2 citróna |
|
podľa chuti (alebo rumová aróma) |
|
2 PL pikantnejší (malinový, ríbezľový) |
|
podľa potreby |
|
Poleva: | |
100-130 g preosiaty |
|
1-2 PL horúca |
|
1-2 PL |
|
štipka |
|
Na potretie korpusu: | |
|
Postup
-
1
Cesto je klasika - vymiešame žĺtky s cukrom, pridáme vodu, olej, múku zmiešanú s práškom do pečiva a nakoniec jemne vmiešame sneh z bielkov a štipky soli. Cesto rovnomerne rozotrieme na pekáč vyložený papierom na pečenie a v rúre zohriatej na 180 °C pečieme do ružova - mne to trvalo cca 10 minút. Upečené cesto vyberieme z rúry, necháme pár minút vychladnúť, preklopíme na čistý papier na pečenie a z cesta stiahneme pôvodný papier. Necháme úplne vychladnúť. Po vychladnutí vykrojíme požadovaný tvar. Zvyšky korpusu nevyhadzujeme - použijeme ich na prípravu plnky.
- 2
Na punčovú plnku rozmrvíme zvyšky korpusu, pridáme mleté orechy alebo mandle, šťavu z pomaranča a citróna, rum alebo rumovú arómu a rozvar z lekváru (ideálne domáceho) a trochy vody. Dobre premiešame a ak chceme peknú červenú farbu (od orechov je plnka tmavšia) tak dofarbíme kvapkou červenej potravinárskej farby (použila som gelovú, kúpenú v cukrárskych potrebách).
- 3
Na kokosovú plnku (ja som zvolila jednoduchú, odľahčenú - bez masla) zmiešame kokosovú smotanu s cukrom a kokosovou múčkou. Kokosovej múčky dáme toľko, aby sme dostali kompaktnú kokosovú hmotu, ktorá sa bude dať rozotierať. Myslím, že kokosovú smotanu môžete nahradiť aj hustou časťou kokosového mlieka - plechovku odporúčam dať na noc do chladničky a na druhý deň oddeliť hustú stuhnutú časť). Samozrejme, môžete použiť aj klasickú sladkú smotanu (neskúšala som), ale chuť kokosovej vrstvy môže byť potom trocha iná.
- 4
A budeme skladať - spodný plát potrieme džemom, rovnomerne navrstvíme punčovinu, priložíme ďalší plát potretý džemom, džemom natrieme aj vrch stredného plátu, rozotrieme kokosovú plnku a prikryjeme posledným plátom potretým džemom z tej strany, ktorá ide na kokosovú plnku. Vrch nepotierame.
- 5
Ja som naplnila deň vopred, cez noc som nechala vo forme v chladničke stáť, aby sa jednotlivé vrstvy trocha uležali. Na druhý deň som vybrala z formy, a poliala som polevou, ktorú som pripravila zmiešaním osiateho práškového cukru s horúcou vodou, citrónovou šťavou a kvapkou červenej potravinárskej farby. Poleva by nemala byť príliš riedka (mohla by stiecť a bola by priesvitnejšia), ja to už mám akosi v oku. Poliaty koláč ozdobíme podľa vlastnej fantázie a necháme v chladničke alebo v chladnej miestnosti pár hodín schladiť, aby poleva zatuhla.
Tiež punčová torta:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ja neznášam dobre klasickú živočíšnu smotanu a táto kokosová je lahodná a vôňou podčiarkla kokosovú chuť.