Pudingový zákusok
Pudingový zákusok

Pudingáče

mysiacik - fotkamysiacik, 3. decembra 2017
Pudingáče
Foto: mysiacik
70 minút
príprava
15 minút
na 200 °C

Suroviny

Na cesto:
250 g
150 g
7 g
2 ks
1 dcl
200 ml
 na potretie
Na krém:
750 ml
3 bal
3 bal
6 PL
200 g kravské
 na posypanie




Postup

  1. 1

    Múku, cukor, žĺtka, olej, soľ, vlažné mlieko a droždie zmiešame v miske rýchlokyske a vypracujeme cesto, ktoré necháme na teplom mieste vyše hodiny vykysnúť :)

  2. 2

    Keď je vykysnuté, pomúčime si dosku a lyžicou naberáme kusy cesta, z ktorého vyšulkáme dlhý pramienok asi 30 cm a prehneme ho na poli (ale nerozrežeme), on sa nám troška scvrkne :D ale to nevadí :) a prepletieme jeho dve časti ako vrtuľku, alebo vrtáčik :D na konci ho spojíme a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Po zapletení ma asi 10 cm. Takto postupne vypracujeme všetko cesto, potrieme rozšľahaným vajíčkom a necháme nakysnúť. Rúru si rozohrejeme na 200 stupňov a dáme do nej naše vrtuľky asi na 10 až 15 minút, treba sledovať.

  3. 3

    Vytiahneme a necháme vychladnúť. Medzitým ako nám kyslo cesto, sme mali čas spraviť krém. Z mlieka, vanilkového cukru a kr. cukru a zlatého klasu si uvaríme hustý puding. Ten necháme úplne vychladnúť a nakoniec vyšľaháme s maslom :) Buchtičky si prekrojíme a naplníme naším krémom. Necháme chvíľu stuhnúť a môžme maškrtiť .

Diskusia k receptu

haji
@Mysiacik , no toto?! Oh, tvoje pudingáče jsou výstavní! Krásná práce, jsi šikulka! Oceňuji nejenom tvary - samá kudrlinka, ale i těsto špaldové. Máš můj obdiv! Ráda bych ochutnala, smějí se na mě a já mohu jen slintat.
mysiacik
@Haji (3.12.2017 16:47)

Dakujem, si zlataa :D hned mam krajsi den, ked dokaze niekto ocenit moju pracu :D aj ked..na ocenovanie mam na to doma tri male deticky, pre ktore varim peciem :D snazim sa do jedla dat aaspon trosku cohosi zdravsieho,aj ked priznam sa, nie vzdy :D ale aspon pre pocit samozrejme, robim ich aj z klasickej muky :D toto som len skusala..kebyze byvas blizsiee pri nas...hocikedy bola by som rada :D
1x haji
torticka
Moze byt 250 gramov hladkej muky special a 150gramov polohrubej vyberovej muky? Spaldovu nemam kde kupit.
mysiacik
@Kimlo (3.12.2017 17:44)

Fuha vies ze neviem.. Hned ako sa robili.. Tak sa zaroven aj jedli.. Ale plna uzatvaratelna miska ich bola.. Vo velkosti plechu :)
mysiacik
@Torticka (3.12.2017 18:01)

Ja robievam kysnute z hladkej.. Skus cisto z hladkej priprav si mlieko a nevylej ho tam vsetko.. Postupne prilievaj a mies cesto... Aby nebolo ani riedke a ani huste..
frezia68
Veľmi pekné pudingáče.Veľmi málo pečiem a ak,tak aj mrazím.To by som nemrazila,ale obdivujem a chválim,hoci nebudem piecť.
mysiacik
@Frezia68 (3.12.2017 19:06)

Dakujeeem :D u nas praveze kysnute ide velmi, na slano, sladko..len taky fukot..:D ale chcela by som sa naucit kvaskovat...a namiesto kvasnic pouzivat kvasok..tak snad niekedy :D
mysiacik
@Afataga (3.12.2017 19:53)

tak asi kebyze zadam vsetky recepty, tu na vareche a nielen tu, najdem ich kopec v googli na mnoztvo sposobov...tolko pudingacov...myslela som si, ze tu moze clovek pisat tie svoje, ktore vyskusal a chcel by ich posunut dalej...
kimlo
@Mysiacik (3.12.2017 19:47)
Ak budeš potrebovať nejaké rady ohľadom kvaskovania, kľudne sa ozvi na mail, robím s kvaskom uz niekoľko rokov. :-)
mysiacik
@Kimlo (3.12.2017 20:51)

Superkoo, urcite sa ozvem, mam doma aj knizku, len nie je casu citat pri troch detickach :D
patmat
Pekná fotka, ale na pohľad vôbec nevyzerajú, že sú robené z celozrnnej špaldovej múky, ak by si použila 250g celozrnnej určite by boli tmavšie. Aj mlieka je tam na použitú múku a ostatné suroviny akosi veľa.
evanaaa
@Patmat , možno ak vyskúšaš, uvidíš, že je to tak ako je uvedené v recepte, špaldová celozrnná je aj biela hladká a má aj tú, ja ju používam, tak nemusí byť cesto tmavé...a to ostatné asi tiež sedí, keď sa to podarilo.
Mne sa páčia tie pudingáče od teba, @Mysiacik , hneď by som kúsok ochutnala, sú lákavé a iste dobré bezpochyby.
1x ubka
nadas
@torticka (3.12.2017 18:01)

Celozrnnú múku je bez problémov možné zameniť za obyčajnú bielu múku a to platí aj o špaldovej . Ja naopak mením v receptoch bielu za celozrnnú a vždy sa recept vydarí. Iba tekutiny treba pridávať postupne, podľa savosti múky.