Foto: havino
Už dobrý mesiac po ich zhliadnutí na Pintereste, aj na FB mi nedali pokoj. Tak som ich upiekla a keďže nám aj Zobraziť celý popisUž dobrý mesiac po ich zhliadnutí na Pintereste, aj na FB mi nedali pokoj. Tak som ich upiekla a keďže nám aj veľmi chutili, ukladám si recept sem a vám ponúkam na inšpiráciu.
na 180 °C
Suroviny
250 g |
|
250 g |
|
4 g (PL alebo 90) |
|
štipka |
|
2 ks |
|
1 ČL |
|
1 PL |
|
20 g |
|
300 ml |
|
50 g |
|
(alebo vanilkový struk) |
|
Plnka: | |
700 ml |
|
2 |
|
polovica |
|
1 PL |
|
3 PL |
|
125 g |
|
(rumová príchuť) |
|
Postup
-
1
Z uvedených surovín vypracujeme hladké, pružné cesto. Odložíme na teplé miesto vykysnúť 50 min. Ked cesto zdvojnásobí objem, preložíme ho na dosku. Cesto sa nelepí, nie je potrebné podsypávať, ja som len rukou potrela silikonovú podložku, zvyk je železná košeľa.
-
2
Cesto si v rukách prepracujeme do úhľadného bochníka, následne rozdelíme na polovicu. Z jednej polovice cesta urobíme šúľok, ten rozdelím na poly a každú časť rovnomerne spôsobom na poly a na poly, aby nám vyšli približne rovnaké kúsky. Každý kúsok cesta vyguľkame rukami na šúľok cca 20 cm o priemere 1 cm. No tu musím dopísať, že takú veľkosť som začala prých 5 kúskov, zdali sa mi veľmi malé, tak som jasne, že šulky vyguľala na 40 cm, čo neskôr uvidíte rozdiel vo veľkostiach pudingáčov. Viac sa mi síce páčia tie menšie jednohubky, no ale to by som mala mať svätú trpezlivosť, ktorá mi z času na čas chýba.
-
3
Šúľok cesta prehneme na polovicu, prstom si vrch prichytíme a dva konce obtáčame, ako vrkoč. Konce zahneme na spodok. Uložíme na plech, prikryjeme utierkou a necháme podkysnúť 30-40 min.
-
4
Pokiaľ nám kyslo cesto, uvaríme puding. Do mlieka pridáme vanilkový cukor, ja som dala zrniečka z vanilkového struku a aj samotný struk vyvariť. Do vriaceho mlieka prilejeme rozmiešané v deci mlieku zlaté klasy s pridaním lyžice hladkej múky. Múka pre istotu hustoty pudingu, kedže na dosť veľké množstvo mlieka sa pridáva nie veľa masla, aby si udržal tvar. Uvarený puding necháme vychladnúť a zmiešame ho s vyšľahaným maslom s práškovým cukrom. Dochutíme rumom, ja som aj rumovej príchute kvapla. Odložíme do chladničky.
-
5
Nakysnuté potrieme žltkom zmiešaným s troškou mlieka, vložíme do vyhriatej rúry a upečieme. Ja som piekla horkovzduchom pri teplote 180 C, 25 min. Upečené, necháme riadne vychladnúť. Vychladnuté prekrojíme, naplníme pudingom a posypeme práškovým cukrom.
-
6
Jeden už chýba, no kto to má vydržať? Odporúčam dobre ochutiť cesto, prevoňať ho citrónovou kôrou, vanilkou a tak isto dobre ochutiť krém rumom, alebo rumovou príchuťou a pochutíte si. Na budúce ich upečiem s karamelovým pudingom. Dobrú chuť.
Lepšie sú v deň pečenia, dnes na druhý deň, síce plnka už nemala šancu vytekať, stuhnutý puding, ale akoby sa trochu vsiakla, predsa je to len kysnuté a natiahne čosi do seba. Ešte raz dakujem aj za pousmiatie.
@ evanaaa, Evka, zjedla som dva,včera jeden, dnes jeden, manžel mal dovolené len kuknúť a ostatné šli darom a chlapci si brali :-)
co tak urobit toto pecivko v tvare akoby hniezda a potom dat dovnutra plnku? aby nevytekalo
mohlo by to ist?
Mňam...
@smejkad , @kuku , myslím, že pri veľkom kuse ide hlavne o krájanie, s nejakou stratou pudingu sa ráta, ale ako ked sa krája veterník na plechu, neviem skúste šikovnice.
@Mirko , musela som veru hore vyrolovať, aká je tam posledná surovina. Vtipálek si Ty, ale čo by nie, každému podľa chuti doprajeme, ta nie? ak Ti padne na úžitok, aj bez buchty, tak si daj, na zdravie.
@Jarka , ja len pri jednom v jeden deň a druhý deň zas len jeden :-)
*****
@margaretka , ved vidíš na poslednej fotke jeden chýba, nik doma nebol len ja a maltezák :-) nedá sa odolať
@ywka , dakujem pekne
@kukulienka , teším sa, máš ich ako jeden, ukážkové, som rada, že chutia, áno je dôležité krém ozaj dobre ochutiť, lebo kysnuté samo o sebe,nie je moc výrazné a nech je v nich chutný krém, ale ja vždy takto krém všade ochucujem, dakujem za peknú foto, urobila si mi radosť, nech vám padnú na úžitok
@danielas , dakujem a podobne, nech chutia
Jsi šikulka @Frezia já už delší dobu tento recept obdivuji, je kouzelný. Zatím zůstává při obdivu. Určo musí být výborné takové plněné pudingáče!!
@frezia milá, dakujem, fotka, pudingáč na nej spieva, mať ho tu tak pred sebou, neodolám asi, som rada, že vám chutia, nech len chutia nadalej, toto cesto je veľmi chutné, ja už len kombinujem polohrubú s hladkou, čo sa týka buchiet, závinov, vianočky, tak aj moja mama robila a už aj mne príde chutnejšie, dakujem Ti veľmi pekne za snahu urobiť radosť s fotkou
Jsi to trefila, hlavně to druhé - váha. Pro sebe vařím, peču leccos, ale teď mě už podruhé nachytal obvodní doktor na švestkách /cholesterol/ a že prý asi dobře vařím!?! K tomu všemu omezený pohyb /nohy, záda/ - moc parády s tím nenadělám. A to jak práce, tak všeho ostatního. Nejlíp mi jde papání OMG! Nebojaj @Havino , tento receptík si nenechám ujít. Přijde na něj! Mávám a zdravím tebe, Lakuška i tu malou rukavici - zase jsem zapomněla jak se jmenuje.
Oh, že pucvolka! Budeš se divit, u nás se též říká pucvola - takové změti hader a vlny určené na čištění strojů ve fabrice. Gerimu to moc sluší, jen houby vím, kde má konec a kde začátek haha Moc děkuji za krásné foto, je k zulíbání, takový osobní strážce. Měli jsme též pár psů, vím o čem to je, jsou to právoplatní členové rodiny. Teď má brácha černou psí holku - mix - že s kokrem. Já nemám nic, ale jsem používání jako zvířecí au pair. Už jsem hlídala i andulku. Přeji hezký zbytek večera, Tánička. Jsi milá, moc děkuji!
Je to uplna pohadka, cely plech bol hned prec, vsetkym chutilo. Nastastie som si doma odlozila 3 kusky... :-))
Ja by som chcela podakovat za zrozumitelne napisany recept, vsetko pasovalo, aj kremu vyslo akurat do vsetkych roztekov.
Takze, este raz dakujem.
Po bohatom obede ako dezert je typický “koláč troch kráľov”. Je vo forme kruhu a vo vnútri je zapečená fazuľa ( pozor na zuby! ). Kto natrafí na fazuľu, musí zaplatiť koláč a niekedy aj obed :-))
Ja so si vybrala znova tento super recept, ale namiesto malých pudingáčov som urobila jeden veľký. Všetkým chutilo! Ešte raz ďakujem za recept.
Super koláč! Děkuji za sdílení tradice svátku Tří králů. Hezký zbytek svátečního večera!
Takže to môžem nahradiť Maizenou a rovnakým množstvom?
Ano, Gustin i Maizena jsou názvy kukuřičných škrobů různých výrobců. Takže množství stejné jak je uvedeno v receptu. Hezký den!