Pšenáčik (jáhly - koláčik)

andiss - fotkaandiss, 21. apríla 2014
Pšenáčik (jáhly - koláčik)
Foto: andiss

Koláč zo pšena??! Áno, je bezlepkové, ľahko stráviteľné a takýto koláčik si môžte dopriať aj viackrát do týždňa. Ja som ho dala stuhnúť do chladničky, Zobraziť celý popisKoláč zo pšena??! Áno, je bezlepkové, ľahko stráviteľné a takýto koláčik si môžte dopriať aj viackrát do týždňa. Ja som ho dala stuhnúť do chladničky, avšak kto chce, môže ho dať aj zapiecť. Tak poďme na to! :-)

30 minút
príprava

Suroviny

1 šálka = cca 200g (jáhly)
2,5 šálky (alebo voda)
hrsť
hrsť
1 - 2 ks




Postup

  1. 1

    Do mlieka alebo vody si dáme variť pšeno /podľa uvedeného množstva/. Varíme kým sa tekutina neodparí a zostane nám kašovitá hmota. Vypneme zo sporáku a ochutíme podľa seba. Ja som pridala škoricu, slivky, mandle a osladila agáve.

  2. 2

    Prikryjeme a chvílu necháme odstáť. Do formy /cca 26cm/ som premiestnila a pozatláčala jemne rukami pšeno tak, aby zostal povrch hladký.

  3. 3

    Jabĺčka si nastrúhame, pridáme šťavu aj kôru z citrónu,agáve, mak...kto čo len chce :-) Dávajte si pozor, aby vám niečo ostalo aj na vrch koláčika. Takéto jabĺčka s makom sú úžasnou maškrtkou, samozrejme zdravou. Mňam. Pri ukladaní jabĺk na vrch koláčika vymyžmýkame šťavu, aby nebol vrch prílíš mokrý. Dobre pozatláčame a necháme vychladnúť aspoň 1-2 hodinky. Potom dáme stuhnúť do chladu /najlepšie na noc/. No a ráno už môžme maškrtiť o sto šesť :-))

Diskusia k receptu

marianne
Uz tu par dobrych psenovych je,aj tento vyzera,ze bude vynikajuci podla ingrediencii,vymenim akurat mlieko...
sylvia267
mňam, ja som pšeno zaradila do jedálnička len nedávno,je super
andiss
som rada, ze sa paci :-)
ano, aj nate sa da inspirovat :-)
@sylvia267 suhlasim, podobne ako kuskus ci pohanka..
katka78
@Andiss pekne vyzerá tvoj pšenáčik. Niečo podobné som tiež dnes robila, s jabĺčkom a čerešňami, čo som zavarila pred rokom a zabudla na ne :-)
andiss
@katka78 dakujem :-))) mnam, nabuduce asi aj ja skusim ceresnicky, to mi pripomina, ze by sa to chutou podobalo ryzovemu nakypu ;-)
andiss
@pipnat neviem, mozes vyskusat, ale myslim, ze pseno ma kasovotejsiu konzistenciu, ked sa uvari. Lepsie drzi pokope. Ale je mozme, ze aj pohanka by vyhovovala :-)
safran
poznám ho, je skvelý! stuhne aj bez chladničky v tomto počasí
andiss
Dobre, mozes dat potom vediet ako dopadlo:))
pipnat
včera som teda vyskúšala, bolo to výborné aj s pohánkou, avšak áno, trošku sa to rozpadalo, možno nabudúce pohánku viac povarím :)mňam mňam
andiss
Super, super:) som rada, ze si takto zaexperimentovala! :)
jarasima
koláčik som skúšala, bol to prvý pšenový receptík ,so pšenom nemám žiadnu skúsenosť,len sa chcem spýátať, aká mala byť konzistencia uvareného pšena: mala som sem - tam malé guličky a asi som mala to pšeno uvariť celkom na kašu? inak chuťovo veľmi dobrý, mali sme na reňajky, k tomu biely jogur a jahody a chutilo to úžasne :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia