Pšenáčik (jáhly - koláčik)

andiss - fotkaandiss, 21. apríla 2014
Pšenáčik (jáhly - koláčik)
Foto: andiss

Koláč zo pšena??! Áno, je bezlepkové, ľahko stráviteľné a takýto koláčik si môžte dopriať aj viackrát do týždňa. Ja som ho dala stuhnúť do chladničky, avšak kto chce, môže ho dať aj zapiecť. Tak poďme na to! :-)

30 minút
príprava

Suroviny

1 šálka = cca 200g (jáhly)
2,5 šálky (alebo voda)
hrsť
hrsť
1 - 2 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do mlieka alebo vody si dáme variť pšeno /podľa uvedeného množstva/. Varíme kým sa tekutina neodparí a zostane nám kašovitá hmota. Vypneme zo sporáku a ochutíme podľa seba. Ja som pridala škoricu, slivky, mandle a osladila agáve.

  2. 2

    Prikryjeme a chvílu necháme odstáť. Do formy /cca 26cm/ som premiestnila a pozatláčala jemne rukami pšeno tak, aby zostal povrch hladký.

  3. 3

    Jabĺčka si nastrúhame, pridáme šťavu aj kôru z citrónu,agáve, mak...kto čo len chce :-) Dávajte si pozor, aby vám niečo ostalo aj na vrch koláčika. Takéto jabĺčka s makom sú úžasnou maškrtkou, samozrejme zdravou. Mňam. Pri ukladaní jabĺk na vrch koláčika vymyžmýkame šťavu, aby nebol vrch prílíš mokrý. Dobre pozatláčame a necháme vychladnúť aspoň 1-2 hodinky. Potom dáme stuhnúť do chladu /najlepšie na noc/. No a ráno už môžme maškrtiť o sto šesť :-))

Diskusia k receptu

17 komentárov k receptu
@pipnat neviem, mozes vyskusat, ale myslim, ze pseno ma kasovotejsiu konzistenciu, ked sa uvari. Lepsie drzi pokope. Ale je mozme, ze aj pohanka by vyhovovala :-)
včera som teda vyskúšala, bolo to výborné aj s pohánkou, avšak áno, trošku sa to rozpadalo, možno nabudúce pohánku viac povarím :)mňam mňam
koláčik som skúšala, bol to prvý pšenový receptík ,so pšenom nemám žiadnu skúsenosť,len sa chcem spýátať, aká mala byť konzistencia uvareného pšena: mala som sem - tam malé guličky a asi som mala to pšeno uvariť celkom na kašu? inak chuťovo veľmi dobrý, mali sme na reňajky, k tomu biely jogur a jahody a chutilo to úžasne :-)

Pridaj komentár k receptu: