Pšenáčik (jáhly - koláčik)

Autor receptu: andiss

Koláč zo pšena??! Áno, je bezlepkové, ľahko stráviteľné a takýto koláčik si môžte dopriať aj viackrát do týždňa. Ja som ho dala stuhnúť do chladničky, avšak kto chce, môže ho dať aj zapiecť. Tak poďme na to! :-)

30 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Do mlieka alebo vody si dáme variť pšeno /podľa uvedeného množstva/. Varíme kým sa tekutina neodparí a zostane nám kašovitá hmota. Vypneme zo sporáku a ochutíme podľa seba. Ja som pridala škoricu, slivky, mandle a osladila agáve.
  2. Prikryjeme a chvílu necháme odstáť. Do formy /cca 26cm/ som premiestnila a pozatláčala jemne rukami pšeno tak, aby zostal povrch hladký.
  3. Jabĺčka si nastrúhame, pridáme šťavu aj kôru z citrónu,agáve, mak...kto čo len chce :-) Dávajte si pozor, aby vám niečo ostalo aj na vrch koláčika. Takéto jabĺčka s makom sú úžasnou maškrtkou, samozrejme zdravou. Mňam. Pri ukladaní jabĺk na vrch koláčika vymyžmýkame šťavu, aby nebol vrch prílíš mokrý. Dobre pozatláčame a necháme vychladnúť aspoň 1-2 hodinky. Potom dáme stuhnúť do chladu /najlepšie na noc/. No a ráno už môžme maškrtiť o sto šesť :-))