Prívarok zo zelenej fazuľky s bylinkami

sracz - fotkasracz, 8. júla 2010
Prívarok zo zelenej fazuľky s bylinkami
Foto: sracz

Prívarky, klasika slovenskej kuchyne. Rýchla príprava, relatívne dostupné ceny, vynikajúca chuť. Recept pochádza z kuchyne mojich rodičov a prarodičov. Inovácia postihla jeho finálnu úpravu, Zobraziť celý popisPrívarky, klasika slovenskej kuchyne. Rýchla príprava, relatívne dostupné ceny, vynikajúca chuť. Recept pochádza z kuchyne mojich rodičov a prarodičov. Inovácia postihla jeho finálnu úpravu, kedy používam vlastnú technológiu, s variáciou na omáčku majstra Bechámella; inovácia sa týka i použitia väčšieho množstva a typu čerstvých byliniek. Dúfam, že sa za moju trúfalosť tam v nebíčku nehnevajú. A ešte jedna výhoda, univerzálnosť; recept je možné využiť aj na prívarky s inými druhmi zeleniny.

4
porcie
12´ minút
príprava
25´ minút
tepelná úprava

Suroviny

0,60 kg
3÷4 ks
po 1 vetvička
1÷1,5 l
2÷4 ks
1,5÷2  PL
Beschámel zápražka:
2 PL
2 PL
2÷4 PL
0,4÷0,6 l
2÷3 PL
1 ML
0,2÷0,3 l
1÷2 ks
1 veľká hrsť (~ Ø 5÷6 cm)
1 PL (na záver)
podľa potreby podľa potreby




Postup

  1. 1

    umyté lusky zelenej fazuľky pokrájame na 2÷3 cm kúsočky, uložíme do hrnca na vetvičky byliniek zviazaných bielou nitkou, zalejeme vývarom (studenou vodou), pridáme bobkový list a pretlačený (prelisovaný, nastrúhaný) cesnak, privedieme do varu a pri strednej teplote varíme do mäkka ~ 12´÷15´.

    Prívarok zo zelenej fazuľky s bylinkami - obrázok 1
  2. 2

    priebežne uvaríme zápražku na Bechámellovom základe: 2 PL masla, 2 PL olivového oleja, 2÷4 PL hladkej múky - podľa toho aký hustý chceme mať prívarok, tepelne spracujeme v hrnci, počas stáleho miešania, až podklad získa jemný „béžový“ vzhľad; neprestávame miešať a prilievame studené čerstvé mlieko - 0,4÷0,6 l – do zhustnutia, pridáme práškový tvrdý syr, štipku strúhaného muškátového orieška a kyslú smotanu, v ktorej sme „rozhabarkovali“ jedno - dve celé čerstvé vajíčka.

    Prívarok zo zelenej fazuľky s bylinkami - obrázok 2
  3. 3

    z uvarenej zelenej fazuľky vyberieme už nepotrebný zväzok byliniek i bobkové lístky a okoreníme ju vegetou; cez sitko vmiešame uvarenú nadstavovanú zápražku a privedieme do varu; povaríme 5´÷7´, vypneme zdroj tepla a do prívarku vmiešame „statočné“ dve hrste čerstvo pokrájanej (aj so stopkami) petržlenovej vňate; na koniec na prostred povrchu uložíme „orech“ (~ 1 PL) čerstvého masla.

    Prívarok zo zelenej fazuľky s bylinkami - obrázok 3
  4. 4

    servírujeme à 3÷4 plné naberačky na hlbokých tanieroch; podávame s vajíčkom na tvrdo, párkom, „ježkom“ pečenej klobásy, alebo perkeltom (pozri, prosím, môj nasledujúci recept) a domácim chlebíkom či pečivom, alebo niečim iným.

Diskusia k receptu

jody
slintám, že by mi aj bernardín závidel...
stefanm
...práve dnes sa chystám robiť fazuľkový prívarok . Budem podávať s opekanou klobáskou a "s niečim iným".(zemiaky)Pozdravujem a teším sa na ďalšie inšpirácie....(to pri tom prívarku na "hlavnej" fotke je chlebík namočený v šťave z toho mäska?)
frezia68
Fazuľka u nás oblúbená,robím dosť často a skúsim Tvoju obmenu.Ten chlebík nemá chybu a ak by som mala taký na raňajky,tak "pradiem"spokojnosťou.
tatranka
Recept je určite veľmi chutný.Urobím,pretože zelenú fazuľku máme veľmi radi.Aj ten chlebíček nemá chybu.
tinca
@feri tak toto jedlo vymením aj za hus, fantázia najbližšie urobím, idem si k známej naoberať strúčky, tak isto bude:-)) Ja to mám rada aj so žltými strúčkami
janger
Ulozila som do KK, vyskusam. Vdaka za recept.
honestka
asi sme boli v "sulade" vo stvrtok sme mali prave tuto vynikajucu perlicku a dnes dojedam sama skrytu poricu. Tieto jedla su nenahraditelne a som rada, ze k nam zavitalo leto so svojimi cerstvymi vecami, ktore su na trhu zatial dostatok a cim dalej sa tesim na dalsie pochutky.
Tak sa mi zda, ze teraz si nasi mladi ked sa ich opytam co urobit zelaju iba nasu klasiku a kedze je doba BBQ a salatov, je to krasna zmena posadit sa k jedlu ktore chuti a vonia takto dobre. Aj perkolt robime rovnako, tak nase chutove bunky mozu byt pokojne.
Vivat Leto! cim menej stat pri sporaku...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia