Prívarok zo zelenej fazuľky s bylinkami
Autor receptu: sracz
Prívarky, klasika slovenskej kuchyne. Rýchla príprava, relatívne dostupné ceny, vynikajúca chuť. Recept pochádza z kuchyne mojich rodičov a prarodičov. Inovácia postihla jeho finálnu úpravu, kedy používam vlastnú technológiu, s variáciou na omáčku majstra Bechámella; inovácia sa týka i použitia väčšieho množstva a typu čerstvých
byliniek. Dúfam, že sa za moju trúfalosť tam v nebíčku nehnevajú. A ešte jedna výhoda, univerzálnosť; recept je možné využiť aj na prívarky s inými druhmi zeleniny.
4 porcie |
12´ minút príprava |
25´ minút tepelná úprava |
Suroviny- 0,60 kg mladá zelená fazuľka
- 3÷4 ks bobkový list
- po 1 vetvička čerstvý rozmarín, bazalka, tymián a šalvia
- 1÷1,5 l vývar hovädzí alebo kurací (voda)
- 2÷4 ks cesnak strúčiky
- 1,5÷2 PL vegeta
Beschámel zápražka:- 2 PL maslo
- 2 PL olivový olej
- 2÷4 PL múka hladká
- 0,4÷0,6 l mlieko čerstvé
- 2÷3 PL práškový syr Romano (Parmigiano Reggiano, alebo iný tvrdý)
- 1 ML strúhaný muškátový oriešok
- 0,2÷0,3 l kyslá smotana
- 1÷2 ks čerstvé vajíčko
- 1 veľká hrsť (~ Ø 5÷6 cm) čerstvá petržlenová vňať
- 1 PL (na záver) maslo
- podľa potreby podľa potreby soľ
Postup- umyté lusky zelenej fazuľky pokrájame na 2÷3 cm kúsočky, uložíme do hrnca na vetvičky byliniek zviazaných bielou nitkou, zalejeme vývarom (studenou vodou), pridáme bobkový list a pretlačený (prelisovaný, nastrúhaný) cesnak, privedieme do varu a pri strednej teplote varíme do mäkka ~ 12´÷15´.
- priebežne uvaríme zápražku na Bechámellovom základe: 2 PL masla, 2 PL olivového oleja, 2÷4 PL hladkej múky - podľa toho aký hustý chceme mať prívarok, tepelne spracujeme v hrnci, počas stáleho miešania, až podklad získa jemný „béžový“ vzhľad; neprestávame miešať a prilievame studené čerstvé mlieko - 0,4÷0,6 l – do zhustnutia, pridáme práškový tvrdý syr, štipku strúhaného muškátového orieška a kyslú smotanu, v ktorej sme „rozhabarkovali“ jedno - dve celé čerstvé vajíčka.
- z uvarenej zelenej fazuľky vyberieme už nepotrebný zväzok byliniek i bobkové lístky a okoreníme ju vegetou; cez sitko vmiešame uvarenú nadstavovanú zápražku a privedieme do varu; povaríme 5´÷7´, vypneme zdroj tepla a do prívarku vmiešame „statočné“ dve hrste čerstvo pokrájanej (aj so stopkami) petržlenovej vňate; na koniec na prostred povrchu uložíme „orech“ (~ 1 PL) čerstvého masla.
- servírujeme à 3÷4 plné naberačky na hlbokých tanieroch; podávame s vajíčkom na tvrdo, párkom, „ježkom“ pečenej klobásy, alebo perkeltom (pozri, prosím, môj nasledujúci recept) a domácim chlebíkom či pečivom, alebo niečim iným.
|