Prívarok zo zelenej fazuľky s bylinkami

Autor receptu: sracz

Prívarky, klasika slovenskej kuchyne. Rýchla príprava, relatívne dostupné ceny, vynikajúca chuť. Recept pochádza z kuchyne mojich rodičov a prarodičov. Inovácia postihla jeho finálnu úpravu, kedy používam vlastnú technológiu, s variáciou na omáčku majstra Bechámella; inovácia sa týka i použitia väčšieho množstva a typu čerstvých byliniek. Dúfam, že sa za moju trúfalosť tam v nebíčku nehnevajú. A ešte jedna výhoda, univerzálnosť; recept je možné využiť aj na prívarky s inými druhmi zeleniny.

4
porcie
12´ minút
príprava
25´ minút
tepelná úprava

Postup

  1. umyté lusky zelenej fazuľky pokrájame na 2÷3 cm kúsočky, uložíme do hrnca na vetvičky byliniek zviazaných bielou nitkou, zalejeme vývarom (studenou vodou), pridáme bobkový list a pretlačený (prelisovaný, nastrúhaný) cesnak, privedieme do varu a pri strednej teplote varíme do mäkka ~ 12´÷15´.
  2. priebežne uvaríme zápražku na Bechámellovom základe: 2 PL masla, 2 PL olivového oleja, 2÷4 PL hladkej múky - podľa toho aký hustý chceme mať prívarok, tepelne spracujeme v hrnci, počas stáleho miešania, až podklad získa jemný „béžový“ vzhľad; neprestávame miešať a prilievame studené čerstvé mlieko - 0,4÷0,6 l – do zhustnutia, pridáme práškový tvrdý syr, štipku strúhaného muškátového orieška a kyslú smotanu, v ktorej sme „rozhabarkovali“ jedno - dve celé čerstvé vajíčka.
  3. z uvarenej zelenej fazuľky vyberieme už nepotrebný zväzok byliniek i bobkové lístky a okoreníme ju vegetou; cez sitko vmiešame uvarenú nadstavovanú zápražku a privedieme do varu; povaríme 5´÷7´, vypneme zdroj tepla a do prívarku vmiešame „statočné“ dve hrste čerstvo pokrájanej (aj so stopkami) petržlenovej vňate; na koniec na prostred povrchu uložíme „orech“ (~ 1 PL) čerstvého masla.
  4. servírujeme à 3÷4 plné naberačky na hlbokých tanieroch; podávame s vajíčkom na tvrdo, párkom, „ježkom“ pečenej klobásy, alebo perkeltom (pozri, prosím, môj nasledujúci recept) a domácim chlebíkom či pečivom, alebo niečim iným.