Príprava cesta a pečenie kváskového chleba

dobreazdravo - bez fotkydobreazdravo, 30. júna 2012

Kvások máme nakysnutý a pre budúce pečenie časť oddelenú. K ostatnému kvásku pridáme múku podľa uváženia, nemusí byť ani celozrnná, aj keď tá je najlepšia, Zobraziť celý popisKvások máme nakysnutý a pre budúce pečenie časť oddelenú. K ostatnému kvásku pridáme múku podľa uváženia, nemusí byť ani celozrnná, aj keď tá je najlepšia, soľ, prípadne rascu či iné korenie, rôzne semienka podľa chuti. S teplou vodou vypracujeme cesto. Najskôr vareškou, potom šľahačom s hákmi dohladka.

Suroviny





Postup

  1. 1

    Ja mám odskúšané, že toto cestíčko hneď preložím do formy na biskupský chlebík, ktorú vysteliem papierom na pečenie a prikryjem umelohmotným víčkom tak, aby malo trochu vzduchu, ale zároveň zvrchu nevyschlo. Kysnúť nechávam 8-10 hodín pri izbovej teplote. Neoplatí sa byť netrpezlivý, lebo prebieha kvasný proces, pri ktorom sa múka štiepi a stáva sa dobre stráviteľnou. Zároveň sa tvorí pórovitosť v chlebíku.

  2. 2

    Pečenie Keď nám cesto pekne narástlo, zapnem rúru na 200 st. C . Pri tejto teplote pečiem 10 minút. Potom teplotu znížim na 175 st. C a pečiem ešte 40 minút. Po upečení hneď potriem povrch chlebíka slanou vodou, vyberiem z formy a zabalím do látkovej utierky. Nechám takto do úplného vychladnutia, najlepšie na mriežke, aby sa vetral zo všetkých strán. Väčšinou mi to nedá a ochutnám ešte v ten deň, ale lepšie je počkať do druhého dňa, vtedy je najlepší.

Diskusia k receptu

radulienka
A toto je samozrejme takisto správny recept, aby sa dal z predchádzajúceho upiecť chlebík po domácky, určite vyskúšam a keď sa mi vydarí, budem ho piecť s obmenami stále, díky...
mariaklara
Kvások mám už od mája, chlebík skúšam a skúšam / ešte stále nie som spokojná /, ak môžeš, pridaj aj gramáž na chlebík, lebo možno menej skúsené vareškárky by aj vyskúšali, len sa boja, keď nemajú uvedené množstvo. Ďakujem.
astheart
Jsi majitelem domény a administrátorem stránky dobreazdravo.sk?
redakcia
@dobreazdravo , nemôžeš si tu robiť takúto reklamu, prestaň už s pridávaním odkazov na tvoju stránku. Ak chceš niekomu pomôcť, urob tak na našej stránke.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia