Príprava cesta a pečenie kváskového chleba

Autor receptu: dobreazdravo

Kvások máme nakysnutý a pre budúce pečenie časť oddelenú. K ostatnému kvásku pridáme múku podľa uváženia, nemusí byť ani celozrnná, aj keď tá je najlepšia, soľ, prípadne rascu či iné korenie, rôzne semienka podľa chuti. S teplou vodou vypracujeme cesto. Najskôr vareškou, potom šľahačom s hákmi dohladka.

Postup

  1. Ja mám odskúšané, že toto cestíčko hneď preložím do formy na biskupský chlebík, ktorú vysteliem papierom na pečenie a prikryjem umelohmotným víčkom tak, aby malo trochu vzduchu, ale zároveň zvrchu nevyschlo. Kysnúť nechávam 8-10 hodín pri izbovej teplote. Neoplatí sa byť netrpezlivý, lebo prebieha kvasný proces, pri ktorom sa múka štiepi a stáva sa dobre stráviteľnou. Zároveň sa tvorí pórovitosť v chlebíku.
  2. Pečenie Keď nám cesto pekne narástlo, zapnem rúru na 200 st. C . Pri tejto teplote pečiem 10 minút. Potom teplotu znížim na 175 st. C a pečiem ešte 40 minút. Po upečení hneď potriem povrch chlebíka slanou vodou, vyberiem z formy a zabalím do látkovej utierky. Nechám takto do úplného vychladnutia, najlepšie na mriežke, aby sa vetral zo všetkých strán. Väčšinou mi to nedá a ochutnám ešte v ten deň, ale lepšie je počkať do druhého dňa, vtedy je najlepší.