Príma zemiaky! fotorecept
Foto: tatranka
Vyrastala som na Spiši, som Spišiačka a vždy tu prevládalo pestovanie tých najlepších odrôd zemiakov. Veru už to tak nie je! Škoda. Teraz hľadám Zobraziť celý popisVyrastala som na Spiši, som Spišiačka a vždy tu prevládalo pestovanie tých najlepších odrôd zemiakov. Veru už to tak nie je! Škoda. Teraz hľadám aspoň zemiaky zo Slovenska. Zemiaky v akejkoľvek forme, majú na našom stole prím. Teraz sú to pečené zemiaky pripravené rýchlo a ináč. Sú naozaj výborné! Bola som milo prekvapená ich výbornou chuťou.
porcie
príprava
na 180 °C
Suroviny
7 - 8 menších ks (2 porcie) |
|
100 g |
|
100 g |
|
3 - 4 strúčky |
|
podľa chuti (nemusí byť) |
|
trochu |
|
|
|
80 g |
|
1 veľká |
|
pár koliesok |
|
Postup
-
1
Deň dopredu si v slanej vode uvarím zemiaky v šupe. Nechám ich prirodzene vychladnúť. Nie do chladničky. Šupa by zvlhla a nebola by chutná. Na druhý deň ich studené rozkrojte na polovicu a uložte na pomastený pekáč
-
2
Pripravte si do misky maslo, postrúhaný tvrdý syr. Už mám tiež nachystanú soľ, cesnak, kyslú smotanu.
-
3
K maslu a syru pridám trochu soli, pretlačený cesnak a masu vymiešam. Nakoniec som pridala 3 polievkové lyžice kyslej smotany.
-
4
Trochu postrúhaného syra som si ešte nechala na posypanie povrchu zemiakov.
-
5
Zemiaky som potrela namiešanou zmesou. Zemiaky sú uvarené a mäkké.
-
6
Posypem ich na vrchu syrom a drveným kôprom. Hotovo! Pôjdu na chvíľočku do trúby. Keď sa syr začína topiť, vyberám. Vo vyhriatej trúbe to trvá asi 7 minút.
-
7
Medzitým si na pokrájanej slaninke upečiem aj cibuľku a pre zemiaky pripravím ohromné voňavé lôžko.
-
8
Toto pripravené lôžko prenesiem do misy, v ktorej si budú lebediť zemiaky. No ešte do upečenej slaninky a cibuľky po odstavení nakrájam pre vôňu a chuť na tenučko pór. Miska je pripravená prijať chutne upečené zemiačiky.
-
9
Dobrota je na stole. Zapíjame chutným kefírovým mliekom s drveným kóprom. Prilepšujeme si zemiačky príma kyslou smotanou.
-
10
Dobrú chuť! Jednoduché, ale trochu vylepšené, ináč pripravené a rýchle zemiaky.
Ja mám v mrazničke zamrazený kôpor, ten chutí, a hlavne vonia ako čerstvý, už sa tešim na tú dobrotu :-)) !
Tento recept si ma získal tým,že zemiaky sa dajú uvariť deň do predu,kým si robím inú prácu a na druhý deň za krátku chvíľu sa dajú zemiačky dorobiť.No proste PRÍMA !
Manžel si nevedel vynachváliť.Zostalo nám aj na večer zo 6 kúskov a veru sme sa o ne delili.Manžel predsa našiel na nich nedostatok.
Vraj predsa majú jednu chybu.Sú ohromné a je ich málo! ha,ha,ha! Na budúce dám zemiačkov uvariť viac!
Sú to naozaj PRÍMA ZEMIAKY.
Robila som ich takto prvý krát,no viem,že skúsim na ne rôzne iné pochutiny,ako na natretie.Počnúc bryndzou,tvarohom,plesnivým syrom...skúšajte.
Tam ide vlastne len o to,že sú rýchlo,lebo uvarené a pripravené na plech sú do predu.
...Kde vidím v recepte pečené,alebo opekané zemiaky,tiež ma to hneď láka na vyskúšanie.A ak je tam nejaká bylinka,alebo cesnak,viem že to vyskúšam.
Dármo,my s manželom sme zemiakový.Ak mu prestriem ryžu,nevraví nič,ale veru ani nechváli...takže u nás sú zemiaky v kurze.
Veru sú chutné.Určite ak ľúbiš zemiaky,tak si pochutnáš.
No teda,ani veriť sa mi nechce,že takéto naj-jednoduché a obyčajné jedlo vyhralo.Veľmi ma to teší.My sme zemiakový,takže aká koľvek nová úprava je mi vítaná. Ďakujem @Evusik .
Ďakujem za blahoželanie.