Príma zemiaky! fotorecept

tatrankaTatranka, 72 ročná žena, Kežmarok, 12. septembra 2017 14:08
Ďalšie jej recepty »

Príma zemiaky! (fotorecept)Foto: tatranka

Vyrastala som na Spiši, som Spišiačka a vždy tu prevládalo pestovanie tých najlepších odrôd zemiakov. Veru už to tak nie je! Škoda. Teraz hľadám aspoň zemiaky zo Slovenska. Zemiaky v akejkoľvek forme, majú na našom stole prím. Teraz sú to pečené zemiaky pripravené rýchlo a ináč. Sú naozaj výborné! Bola som milo prekvapená ich výbornou chuťou.

4
porcie
15 min
príprava
7-8 min
na 180 °C

Suroviny

7 - 8 menších ks (2 porcie)
100 g
100 g
3 - 4 strúčky
podľa chuti (nemusí byť)
trochu
80 g
1 veľká
pár koliesok

Postup prípravy

  1. 1

    Deň dopredu si v slanej vode uvarím zemiaky v šupe. Nechám ich prirodzene vychladnúť. Nie do chladničky. Šupa by zvlhla a nebola by chutná. Na druhý deň ich studené rozkrojte na polovicu a uložte na pomastený pekáč

    Príma zemiaky! (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravte si do misky maslo, postrúhaný tvrdý syr. Už mám tiež nachystanú soľ, cesnak, kyslú smotanu.

    Príma zemiaky! (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    K maslu a syru pridám trochu soli, pretlačený cesnak a masu vymiešam. Nakoniec som pridala 3 polievkové lyžice kyslej smotany.

    Príma zemiaky! (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Trochu postrúhaného syra som si ešte nechala na posypanie povrchu zemiakov.

    Príma zemiaky! (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zemiaky som potrela namiešanou zmesou. Zemiaky sú uvarené a mäkké.

    Príma zemiaky! (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Posypem ich na vrchu syrom a drveným kôprom. Hotovo! Pôjdu na chvíľočku do trúby. Keď sa syr začína topiť, vyberám. Vo vyhriatej trúbe to trvá asi 7 minút.

    Príma zemiaky! (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Medzitým si na pokrájanej slaninke upečiem aj cibuľku a pre zemiaky pripravím ohromné voňavé lôžko.

    Príma zemiaky! (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Toto pripravené lôžko prenesiem do misy, v ktorej si budú lebediť zemiaky. No ešte do upečenej slaninky a cibuľky po odstavení nakrájam pre vôňu a chuť na tenučko pór. Miska je pripravená prijať chutne upečené zemiačiky.

    Príma zemiaky! (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Dobrota je na stole. Zapíjame chutným kefírovým mliekom s drveným kóprom. Prilepšujeme si zemiačky príma kyslou smotanou.

    Príma zemiaky! (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Dobrú chuť! Jednoduché, ale trochu vylepšené, ináč pripravené a rýchle zemiaky.

    Príma zemiaky! (fotorecept) - obrázok 10
Recept je zaradený do tagov:


TOPlist