Pečené zemiaky

Príma zemiaky! (fotorecept)

Autor receptu: tatranka

Vyrastala som na Spiši, som Spišiačka a vždy tu prevládalo pestovanie tých najlepších odrôd zemiakov. Veru už to tak nie je! Škoda. Teraz hľadám aspoň zemiaky zo Slovenska. Zemiaky v akejkoľvek forme, majú na našom stole prím. Teraz sú to pečené zemiaky pripravené rýchlo a ináč. Sú naozaj výborné! Bola som milo prekvapená ich výbornou chuťou.

4
porcie
15 minút
príprava
7-8 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Deň dopredu si v slanej vode uvarím zemiaky v šupe. Nechám ich prirodzene vychladnúť. Nie do chladničky. Šupa by zvlhla a nebola by chutná. Na druhý deň ich studené rozkrojte na polovicu a uložte na pomastený pekáč
  2. Pripravte si do misky maslo, postrúhaný tvrdý syr. Už mám tiež nachystanú soľ, cesnak, kyslú smotanu.
  3. K maslu a syru pridám trochu soli, pretlačený cesnak a masu vymiešam. Nakoniec som pridala 3 polievkové lyžice kyslej smotany.
  4. Trochu postrúhaného syra som si ešte nechala na posypanie povrchu zemiakov.
  5. Zemiaky som potrela namiešanou zmesou. Zemiaky sú uvarené a mäkké.
  6. Posypem ich na vrchu syrom a drveným kôprom. Hotovo! Pôjdu na chvíľočku do trúby. Keď sa syr začína topiť, vyberám. Vo vyhriatej trúbe to trvá asi 7 minút.
  7. Medzitým si na pokrájanej slaninke upečiem aj cibuľku a pre zemiaky pripravím ohromné voňavé lôžko.
  8. Toto pripravené lôžko prenesiem do misy, v ktorej si budú lebediť zemiaky. No ešte do upečenej slaninky a cibuľky po odstavení nakrájam pre vôňu a chuť na tenučko pór. Miska je pripravená prijať chutne upečené zemiačiky.
  9. Dobrota je na stole. Zapíjame chutným kefírovým mliekom s drveným kóprom. Prilepšujeme si zemiačky príma kyslou smotanou.
  10. Dobrú chuť! Jednoduché, ale trochu vylepšené, ináč pripravené a rýchle zemiaky.