Foto: dzejsik
Koláčik na jeseň ako vyšitý .. perník a prevrátený jablčník 2 v 1. :)
Suroviny
Perníkové cesto: | |
300 g |
|
200 g |
|
100 g |
|
200 ml |
|
100 ml |
|
5 ks |
|
1 ks |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
Jablková plnka: | |
1 kg strúhané |
|
|
|
podľa potreby |
|
Krém: | |
400 ml |
|
4 PL |
|
250 g |
|
2 PL |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Na začiatok si uvaríme karamelový sirup. 100 g kryštálového cukru upálime na karamel a zalejeme 200 ml vody. Počkáme kým sa karamel vo vode rozpustí. Hotový sirup odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť.
-
2
Kým sirup chladne, načistíme a postrúhame jablká. Ochutíme ich škoricou a pokiaľ treba osladíme vanilkovým cukrom.
-
3
Žĺtka vymiešame dopenista s práškovým cukrom a opatrne prilejeme karamelový sirup.
-
4
Pridáme olej, múku a kypriaci prášok do perníka. Ja okrem prášku do perníka pridávam aj 1 ČL mletej škorice a buď 1 ČL perníkového korenia alebo si namiešam sama mletý klinček, mletý aníz a mletý zázvor. Výborné je pridať aj citrónovú a pomarančovú kôru. :)
-
5
Na záver vmiešame vyšľahaný sneh z bielkov.
-
6
Plech /27*37 cm/ vystelieme papierom na pečenie, navrstvíme postrúhané jablká a na ne vylejeme perníkové cesto. Pečieme pri teplote 160-180°.
-
7
Upečený perník necháme chvíľu vychladnúť, potom ho prevrátime na väčší plech alebo tácku, stiahneme papier na pečenie a vychladíme ho úplne.
-
8
Z mlieka a hladkej múky uvaríme hustú kašu. Necháme vychladiť. Maslo vymiešame s práškovým cukrom /množstvo cukru nechávam na vás, originál by to bolo 150 g/. Do masla všľaháme vychladenú kašu a na záver 2 PL rumu. Krém natrieme na koláč a dáme stuhnúť do chladničky.
-
9
Koláč môžeme ozdobiť napr. strúhanou čokoládou. Ja som ho najprv jemne poprášila holandským kakaom a na to nastrúhala čokoládu. Odporúčam zdobiť až po nakrájaní, tak vám čokoláda a kakao "nezašpinia" krém v reze. :)
-
10
A už prajem len dobrú chuť! Dúfam, že si pochutíte aspoň tak, ako si tento krásavec maškrtil na hruške v bojnickej zoo.
oplatí sa určite! :) je ľahký a svieži ;)