Prevrátený perník fotorecept

dzejsik - fotkadzejsik, 10. októbra 2015
Prevrátený perník (fotorecept)
Foto: dzejsik

Koláčik na jeseň ako vyšitý .. perník a prevrátený jablčník 2 v 1. :)

Suroviny

Perníkové cesto:
300 g
200 g
100 g
200 ml
100 ml
5 ks
1 ks
1 ČL
1 ČL
Jablková plnka:
1 kg strúhané
podľa potreby
Krém:
400 ml
4 PL
250 g
2 PL
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Na začiatok si uvaríme karamelový sirup. 100 g kryštálového cukru upálime na karamel a zalejeme 200 ml vody. Počkáme kým sa karamel vo vode rozpustí. Hotový sirup odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť.

    Prevrátený perník (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kým sirup chladne, načistíme a postrúhame jablká. Ochutíme ich škoricou a pokiaľ treba osladíme vanilkovým cukrom.

    Prevrátený perník (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Žĺtka vymiešame dopenista s práškovým cukrom a opatrne prilejeme karamelový sirup.

    Prevrátený perník (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridáme olej, múku a kypriaci prášok do perníka. Ja okrem prášku do perníka pridávam aj 1 ČL mletej škorice a buď 1 ČL perníkového korenia alebo si namiešam sama mletý klinček, mletý aníz a mletý zázvor. Výborné je pridať aj citrónovú a pomarančovú kôru. :)

    Prevrátený perník (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na záver vmiešame vyšľahaný sneh z bielkov.

    Prevrátený perník (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Plech /27*37 cm/ vystelieme papierom na pečenie, navrstvíme postrúhané jablká a na ne vylejeme perníkové cesto. Pečieme pri teplote 160-180°.

    Prevrátený perník (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Upečený perník necháme chvíľu vychladnúť, potom ho prevrátime na väčší plech alebo tácku, stiahneme papier na pečenie a vychladíme ho úplne.

    Prevrátený perník (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Z mlieka a hladkej múky uvaríme hustú kašu. Necháme vychladiť. Maslo vymiešame s práškovým cukrom /množstvo cukru nechávam na vás, originál by to bolo 150 g/. Do masla všľaháme vychladenú kašu a na záver 2 PL rumu. Krém natrieme na koláč a dáme stuhnúť do chladničky.

    Prevrátený perník (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Koláč môžeme ozdobiť napr. strúhanou čokoládou. Ja som ho najprv jemne poprášila holandským kakaom a na to nastrúhala čokoládu. Odporúčam zdobiť až po nakrájaní, tak vám čokoláda a kakao "nezašpinia" krém v reze. :)

    Prevrátený perník (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    A už prajem len dobrú chuť! Dúfam, že si pochutíte aspoň tak, ako si tento krásavec maškrtil na hruške v bojnickej zoo.

    Prevrátený perník (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

smejkad
Jaaaaaaaj, ze by som si dala, tento skúsim určite :-)
zitar
paráda, jabĺk je neúrekom, takže koláčik sa mi hodí
martamm
Originálny nápad, kombinácia perníkového cesta so škoricovými jablkami a maslovou plnkou musí byť naozaj chuťovým bunkám veľmi lahodiaca :)))))
aleana
Pekné ☺ zaradím do zoznamu na vyskúšanie.
aleana
Pekné ☺ zaradím do zoznamu na vyskúšanie.
dzejsik
ďakujem vám za milé komentáre :) dúfam, že vám všetkým kto vyskúšate bude chutiť ;)
dorisa
krásny koláčik, určite upečiem:) ďakujem
irciatko
Je to až neuveriteľné, mám ho upečený od včera. Robievam ho, je vynikajúci. Tento receptík som si "vymyslela", keď som doma náhodou nemala obyčajný PDP a použila som perníkový. Akurát nedávam karamel, iba obyčajný cukor. Vyskúšam nabudúce. Dobrý nápad...
dzejsik
@irciatko to ma teší, že "vymýšľame" rovnako :)) keď je pekný farebný jesenný deň, tento koláčik iba podčiarkne tú atmosféru
babicka
Receptík ukladám do KK,lebo je pekný a určite aj chutný!
mrcookiecook
Tak a najbližšie, ak budem chcieť niečo ukuchtiť, vyskúšam tento pekný koláčik. Vyzerá veľmi lákavo, pekný recept. Ukladám si do KK a dávam 5*... Ďakujem. ;-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia