Prevrátený perník (fotorecept)
Autor receptu: dzejsik
Koláčik na jeseň ako vyšitý .. perník a prevrátený jablčník 2 v 1. :)
Postup
- Na začiatok si uvaríme karamelový sirup. 100 g kryštálového cukru upálime na karamel a zalejeme 200 ml vody. Počkáme kým sa karamel vo vode rozpustí. Hotový sirup odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť.
- Kým sirup chladne, načistíme a postrúhame jablká. Ochutíme ich škoricou a pokiaľ treba osladíme vanilkovým cukrom.
- Žĺtka vymiešame dopenista s práškovým cukrom a opatrne prilejeme karamelový sirup.
- Pridáme olej, múku a kypriaci prášok do perníka. Ja okrem prášku do perníka pridávam aj 1 ČL mletej škorice a buď 1 ČL perníkového korenia alebo si namiešam sama mletý klinček, mletý aníz a mletý zázvor. Výborné je pridať aj citrónovú a pomarančovú kôru. :)
- Na záver vmiešame vyšľahaný sneh z bielkov.
- Plech /27*37 cm/ vystelieme papierom na pečenie, navrstvíme postrúhané jablká a na ne vylejeme perníkové cesto. Pečieme pri teplote 160-180°.
- Upečený perník necháme chvíľu vychladnúť, potom ho prevrátime na väčší plech alebo tácku, stiahneme papier na pečenie a vychladíme ho úplne.
- Z mlieka a hladkej múky uvaríme hustú kašu. Necháme vychladiť. Maslo vymiešame s práškovým cukrom /množstvo cukru nechávam na vás, originál by to bolo 150 g/. Do masla všľaháme vychladenú kašu a na záver 2 PL rumu. Krém natrieme na koláč a dáme stuhnúť do chladničky.
- Koláč môžeme ozdobiť napr. strúhanou čokoládou. Ja som ho najprv jemne poprášila holandským kakaom a na to nastrúhala čokoládu. Odporúčam zdobiť až po nakrájaní, tak vám čokoláda a kakao "nezašpinia" krém v reze. :)
- A už prajem len dobrú chuť! Dúfam, že si pochutíte aspoň tak, ako si tento krásavec maškrtil na hruške v bojnickej zoo.