Prekladané smotanovo-oškvarkové pagáčiky
Vyskúšala som niekoľko receptov, no podľa tohto receptu boli pagáče mäkké niekoľko dní.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
600 g |
|
2 ČL |
|
30 g |
|
1 ČL |
|
50 ml vlažné |
|
300 g (s masťou) |
|
podľa chuti (do oškvarkov) |
|
1 ks (do cesta) |
|
150 g čerstvé |
|
200 ml |
|
1 ks (na potretie) |
|
Postup
-
1
Domáce oškvarky nemelieme, len ich posekáme ostrým nožom na malé kúsky, ktoré budú dobre cítiť na jazyku a pagáče budú oveľa chutnejšie ako s mletými oškvarkami.
- 2
Posekané oškvarky premiešame s domácou bravčovou masťou a podľa chuti osolíme, odložíme do chladničky, kým pripravíme cesto.
- 3
Do misy robota dáme hladkú múku, premiešame so soľou, do jamky v múke rozdrobíme čerstvé droždie, posypeme cukrom kryštál, zalejeme asi 50 ml vlažného mlieka, necháme vykysnúť kvások - asi 15 minút, k vykysnutému kvásku pridáme vajce, zmäknuté maslo, pokrájané na kocky, kyslú smotanu a miesime najprv na stupni rýchlosti č. 1 desať minút, potom ešte na stupni rýchlosti č. 2 dalších päť minút, kým nedostaneme pružné lesklé nelepivé polomäkké cesto, ktoré bez ďalšieho kysnutia vyklopíme pomocou stierky na pomúčenú dosku.
- 4
Cesto rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika o hrúbke asi 1,5 cm.
- 5
Cesto rovnomerne potrieme posekanými oškvarkami s masťou tak, že po obvode necháme asi 2 cm široký voľný pás a natreté cesto preložíme zhora do stredu o 1/3 - tinu, cez ktorú preložíme zdola nahor do stredu daľšiu tretinu cesta, čiže máme na sebe 3 vrstvy na sebe, potom rovnako prekladáme cesto z bokov cez seba, čiže vo výsledku bude na sebe 9 vrstiev cesta.
- 6
Preložené cesto s oškvarkami prikryjeme čistou utierkou a necháme 30 minút odpočívať, po tejto dobe zložené cesto opäť rozvaľkáme a znovu poprekladáme, tento postup zopakujeme celkom 3x. Ak by ste mali doma teraz príliš teplo, spokojne odložte cesto do chladničky odpočívať, bude kysnúť aj tam a budete mať istotu, že tuk sa nerozpustí v tomto teple a náplň nevytečie.
- 7
Napokon naplnenené a poprekladané cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 3 cm, bez dalšieho kysnutia pomúčenou formičkou vykrojíme okrúhle pagáčiky, na ktorých pomocou mriežky na zemiaky rýchlo a jednoducho vytvoríme rýhovanie na povrchu pagáčikov, môžeme spraviť peknú mriežku aj ostrým nožom.
- 8
Pagáčiky zaguľatíme otáčavým pohybom medi dlaňami a preložíme na plech vystlaný teflonovým papierom, povrch pagáčikov potrieme pomocou mašľovačky rozšľahaným vajcom. Ihned vložíme do vopred predohriatej rúry, do ktorej sme dali na spodok hrnček s vriacou vodou.
- 9
Pečieme na strednom rošte 20 minút pri teplote 180 stupňov C na funkcii horný a dolný ohrev s ventilátorom, až pagáčiky budú peknej zlato - hnedej farby.
- 10
Upečené pagáčiky vyberieme z rúry a necháme vychladnúť na mriežke. S cestom sa výborne pracuje, vdaka kyslej smotane pagáčiky krásne držia tvar, sú vláčne a mäkké i na druhý deň, použila som vykrajovač o priemere 7 cm, z tohoto množstva som upiekla 40 kusov pagáčov, s menším vykrajovačom môžete upiecť až 80 kusov.
Tiež oškvarkové pagáče:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu