Čokoládová torta
Pražská torta
Autor receptu: theflyingbaker
Tento recept je najlepšie si rozložiť na dva dni pre jednoduchšiu prípravu a dokonalý výsledok.* Áno, je trošku zdĺhavejší a môže
sa zdať náročný, no je zvládnuteľný aj začiatočníkom pri troche snahy a systematickej práci krok za krokom. Výsledok
stojí určite za tú námahu.
10-12 porcií |
120 minút príprava |
25-30 minút na 175 °C |
Postup
- Deň 1: Príprava korpusov a základov na krém:
- Príprava korpusov: Pripravíme si dve tortové formy s priemerom 22-24 cm, dno vystelieme papierom na pečenie. Rúru predhrejeme na 175 °C.
- V čistej mise vyšľaháme bielky so štipkou soli do tuhého snehu. V druhej veľkej mise vyšľaháme žĺtky s cukrom do svetlej a hustej peny. Postupne a pomaly zašľaháme olej a potom mlieko. V tretej mise zmiešame a preosejeme suché suroviny: hladkú múku, kakao a kypriaci prášok.
- Sypkú zmes na tretiny zľahka vmiešame do žĺtkovej peny. Na záver opatrne stierkou po častiach vmiešame tuhý sneh z bielkov. Hotové cesto rovnomerne rozdelíme do dvoch pripravených foriem a pečieme 25-30 minút. Urobíme test špajdľou – ak vyjde čistá, korpusy sú hotové. Necháme ich úplne vychladnúť.
- Príprava žĺtkového základu na krém (Crème Pâtissière): V hrnci zohrejeme 300 ml mlieka. V miske metličkou dohladka rozmiešame zvyšných 100 ml mlieka so žĺtkami, cukrom (130 g) a kukuričným škrobom. Keď mlieko v hrnci začne vrieť, za stáleho miešania doň vlejeme žĺtkovú zmes. Varíme asi 1-2 minúty do zhustnutia. Hotový puding prelejeme do misky, prikryjeme fóliou priamo na povrchu (aby sa nevytvorila koža) a necháme úplne vychladnúť, ideálne cez noc v chladničke.
- Príprava čokoládového základu na krém (ganache): Smotanu na šľahanie v malom hrnci zohrejeme tesne pod bod varu. Nalámeme do nej čokoládu, odstavíme a necháme minútu postáť. Potom metličkou vymiešame dohladka. Prikryjeme fóliou a takisto necháme cez noc v chladničke.
- Deň 2: Dokončenie krému a plnenie torty
- Dokončenie krému: Najprv vyšľaháme studený čokoládový základ (ganache) ručným mixérom na nadýchaný krém. V druhej mise krátko prešľaháme vychladený žĺtkový krém, aby bol hladký. Nakoniec čokoládový krém po častiach opatrne vmiešame stierkou do žĺtkového krému, kým sa nespoja do jedného lahodného krému.
- Skladanie torty: Z oboch vychladnutých korpusov zrežeme tenkú vrchnú “čiapočku”, aby boli rovné. Tieto odrezky si odložíme a rozdrobíme, použijeme ich na ozdobu. Každý korpus potom prerežeme horizontálne na polovicu, čím získame celkovo 4 tenké pláty.
- Pripravíme si sirup zmiešaním mlieka, koňaku a lyžice džemu.
- Začíname vrstviť: na podnos položíme prvý plát korpusu, štedro ho navlhčíme sirupom a natrieme štvrtinou krému. Položíme druhý plát, opäť navlhčíme a natrieme štvrtinou krému. Opakujeme s treťou vrstvou. Vrchný plát už len navlhčíme sirupom.
- Zloženú tortu opatrne vložíme do čistého tortového ráfika (alebo ju len stiahneme fóliou) a dáme aspoň na 2-3 hodiny do chladničky stuhnúť.
- Dokončenie: Poleva a zdobenie
- Stuhnutú tortu vyberieme z ráfika. Celý povrch aj boky potrieme zvyšným marhuľovým džemom, ktorý sme mierne zohriali. Dáme opäť na chvíľu schladiť.
- Pripravíme polevu: V malom hrnci zohrejeme smotanu tesne pod bod varu. Zalejeme ňou nalámanú čokoládu, počkáme cca 2 minúty a miešaním vytvoríme hladkú lesklú polevu (ganache).
- Mierne vychladnutou, ale stále tekutou polevou polejeme vrch a boky torty. Uhladíme cukrárskou kartou alebo nožom.
- Boky torty ihneď obsypeme pripravenými omrvinkami z odrezaných korpusov. Dáme finálne stuhnúť do chladničky aspoň na pár hodín.
- Ak vám ostane poleva, môžete ju dať do cukrárskeho vrecka a tortu ňou ešte "pokresliť", keď poleva na vrchu torty trošku stuhne (aby vám vzor ostal na jej povrchu).