Pražma na bylinkách fotorecept

pusta - fotkapusta, 15. júla 2013
Pražma na bylinkách (fotorecept)
Foto: pusta

Tento recept patrí môjmu najlepšiemu priateľovi, pridávam ho na varechu s jeho láskavým dovolením.

2
porcie
20 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

2 ks
500 g
2 ks
6 PL
4 strúčiky
3 - 4 vetvičky
2 vetvičky
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Pražmu som umyla, osušila a položila do jenskej misy,...

    Pražma na bylinkách (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...osolila som ju z vnútra i z vonku.

    Pražma na bylinkách (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Citrón som umyla a pokrájala na kolieska.

    Pražma na bylinkách (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Veľký plát dvoch vrstiev alobalu som potrela olejom a uložila som na alobal zemiaky pokrájané na plátky.

    Pražma na bylinkách (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zemiaky som osolila a posypala lístkami čerstvého tymiánu,...

    Pražma na bylinkách (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...na zemiaky som položila plátky citrónu a pripravenú pražmu.

    Pražma na bylinkách (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Do pražmy som vložila 2 strúčiky cesnaku marinoaného v chilli oleji.

    Pražma na bylinkách (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Na pražmu som položila kolieska citrónu a vetvičku rozmarínu.

    Pražma na bylinkách (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pražmu som poliala olivovým olejom...

    Pražma na bylinkách (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...a dobre zabalila do alobalu.

    Pražma na bylinkách (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Zabalenú pražmu som piekla 45 minút v trúbe vyhriatej na 180 stupňov C.

    Pražma na bylinkách (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Odstránila som upečenú kožu a priamo v alobale na jenskej mise som podávala. Pražma je veľmi chutná morská ryba s jemným bielym, mierne tučným mäsom, len s malým množstvom kostí. Výhodou tejto prípravy je jednoduchosť, všetko sa upečie spolu a mäsko má príjemnú chuť citróna, byliniek a cesnaku.

    Pražma na bylinkách (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

izabella929
tvoja rybka vyzerá krásne...iste bola chutná...)) robila som na Vianoce kapra a plnila som ho jabĺčkami, bol vynikajúci...a poriadne som ho vymazala maslom z vonku aj zvnútra...
gabriele
naadhera...to musi byt fantasticke jedlo...az som zacala byt hladna :)...prazma je vyborna aj pecena v soli...ja davam do brusnej dutiny este vetvicku zelerovej vnate na "hrvatski način" :)
sracz
... vynikajúcu postup, milá @pusta - s chuťami pre "kráľovské jazýčky"! .... ako cez "kopirpapir" robievam aj ja, len do "bruška" rybky dávam aj "kyticu" byliniek, kolieska citrónu a pomaranča & maslo! Vôbec nepochybujem, že si si pochutnala (alebo, že ste si pochutnali?)! Skladám hlboku poklonu a „svůj širák, odhazuji v dál“!
pusta
@izabellka929 , tvoj kapor musel byť vynikajúci, je to sladkovodná riečna ryba, má tiež biele mäso a veľa kostí. to mňa odraďuje, to je len môj problém, nič to nemení na tom, že je veľmi chutná :-)
kapor žije v pomaly tečúcich vodách a v rybníkoch. dospelý jedinec dosahuje dĺžku asi 50 cm, predáva sa o váhe 1000 - 3000 gramov približne, ale sú aj obri do váhy oolo 25 kg.
pražma je morská ryba, veľmi jemná a delikátnej chuti, považuje sa za rybu labužníkov. má veľmi jemnú chuť, je len málo mastná a má veľmi málo kostí, vyžaduje jednoduchú prípravu - najčastejšie pečenie a grilovanie, na konzum je najvhodnejšia o váhe 500 - 1000 gramov. vyžaduje jemné korenenie, citrón a najrôznejšire bylinky, pravda, sú aj iné možnosti. bylinky
najviac sa vyskytuje v Severnom mori, ale aj inde, má povolený len špecifický výlov, nie do sietí.
je jej viac druhov, najobľúbenejšia z nich je pražma kráľovská.
myslím, že ty to o nej určite všetko vieš...napísala som najmä pre záujemcov:-)))
dakujem za pochvalu.
pusta
@gabriele , verím ti to a ani sa nedivím, my sme ju mali po prvýkrát a iste nie naposledy :-))) taká lahôdka to je.
učite ju pripravím i na "hrvatski način". dakujem za pekný tip od teba.
vdaka za úžasné hodnotenie znalca.
pusta
milý @sracz - ferikém drágám, verím ti, ty si pravý gurmán :-))) vyznáš sa v delikatesách, a pražma teda patrí medzi delikatessy :-)))
pomaranč dám na budúce i buquet garni.
teraz som dala olivový olej, je to židovský recept a tam maslo ako vieš, nepatrí.
do iných verzií samozrejme áno.
dakujem za tvoje uznanie.
vážim si to.
safran
Pozrela som tento recept dnes. Zaujímal by ma židovský názor na ghee, keďže je v samej podstate odstránená mliečna bielkovina a ostáva čistý tuk. Ak budeš taká dobrá @Pusta , privítam aj subjektívne názory, ak sa v tejto komunite pohybuješ. Môžeš aj TS, ak to nepovažuješ za vhodné tu, ďakujem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia