Foto: pusta
Tento recept patrí môjmu najlepšiemu priateľovi, pridávam ho na varechu s jeho láskavým dovolením.
porcie
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Pražmu som umyla, osušila a položila do jenskej misy,...
-
2
...osolila som ju z vnútra i z vonku.
-
3
Citrón som umyla a pokrájala na kolieska.
-
4
Veľký plát dvoch vrstiev alobalu som potrela olejom a uložila som na alobal zemiaky pokrájané na plátky.
-
5
Zemiaky som osolila a posypala lístkami čerstvého tymiánu,...
-
6
...na zemiaky som položila plátky citrónu a pripravenú pražmu.
-
7
Do pražmy som vložila 2 strúčiky cesnaku marinoaného v chilli oleji.
-
8
Na pražmu som položila kolieska citrónu a vetvičku rozmarínu.
-
9
Pražmu som poliala olivovým olejom...
-
10
...a dobre zabalila do alobalu.
-
11
Zabalenú pražmu som piekla 45 minút v trúbe vyhriatej na 180 stupňov C.
-
12
Odstránila som upečenú kožu a priamo v alobale na jenskej mise som podávala. Pražma je veľmi chutná morská ryba s jemným bielym, mierne tučným mäsom, len s malým množstvom kostí. Výhodou tejto prípravy je jednoduchosť, všetko sa upečie spolu a mäsko má príjemnú chuť citróna, byliniek a cesnaku.
kapor žije v pomaly tečúcich vodách a v rybníkoch. dospelý jedinec dosahuje dĺžku asi 50 cm, predáva sa o váhe 1000 - 3000 gramov približne, ale sú aj obri do váhy oolo 25 kg.
pražma je morská ryba, veľmi jemná a delikátnej chuti, považuje sa za rybu labužníkov. má veľmi jemnú chuť, je len málo mastná a má veľmi málo kostí, vyžaduje jednoduchú prípravu - najčastejšie pečenie a grilovanie, na konzum je najvhodnejšia o váhe 500 - 1000 gramov. vyžaduje jemné korenenie, citrón a najrôznejšire bylinky, pravda, sú aj iné možnosti. bylinky
najviac sa vyskytuje v Severnom mori, ale aj inde, má povolený len špecifický výlov, nie do sietí.
je jej viac druhov, najobľúbenejšia z nich je pražma kráľovská.
myslím, že ty to o nej určite všetko vieš...napísala som najmä pre záujemcov:-)))
dakujem za pochvalu.
učite ju pripravím i na "hrvatski način". dakujem za pekný tip od teba.
vdaka za úžasné hodnotenie znalca.
pomaranč dám na budúce i buquet garni.
teraz som dala olivový olej, je to židovský recept a tam maslo ako vieš, nepatrí.
do iných verzií samozrejme áno.
dakujem za tvoje uznanie.
vážim si to.