Foto: sracz
Rokmi praxe som nadobudol presvedčenie, hraničiace až s istotou, že najchutnejšia praženica je už od štartu pripravovaná zmiešavaním studených ingrediencií. V poslednej dobe som Zobraziť celý popisRokmi praxe som nadobudol presvedčenie, hraničiace až s istotou, že najchutnejšia praženica je už od štartu pripravovaná zmiešavaním studených ingrediencií. V poslednej dobe som svoju technológiu obohatil o čerstvo postrúhané jablko, na záver vmiešané do praženice. Nezvyčajné použitie jablka som „odkopíroval“ z rcp. jednej z našich milých „Varešiek“, podľa ktorej ho už druhý rok pridávam do krupičnej kaše. Takto chutí mne, mojej krajšej a lepšej 1/2, potomkom a dokonca aj náhodným „kostovníkom“!
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
tak toto je všetko, čo budem potrebovať!
-
2
takže z halúzok petržlenovej vňate otrhať lístky a holé konáriky pokrájať na „broky“, ktoré dám do studeného základu; umyť, rozkrojiť na ¼, zbaviť jadrovníkov a na hrubých „slzách“ nastrúhať jablko (tak akurát veľké).
-
3
studený základ v panvici tvorili: po PL rastlinný olej, pokrájaný krémový syr, „broky“ z konárikov petržlenovej vňate, „hoblinky“ masla, vajíčka a podľa chuti aj soľ a čerstvo mleté čierne korenie (v skr. čMČK)
-
4
až teraz som pod panvicou zapol menej ako ½ ohrev a hneď od začiatku začal miešať budúcu praženicu; spočiatku po obvode, keď začala hustnúť a prichytávať sa o dno, miešanie som nahradil jemným zoškrabovaním, ale už pri vypnutom ohreve, lebo je potrebné rátať aj s pomaly ubudajúcim teplom špirály i dna panvice,
-
5
až som získal tú správnu konzistenciu.
-
6
tak a ešte „nadstavba“ z postrúhaného jablka a lístkov petržlenovej vňate,
-
7
jemne nežne zmiešať
-
8
a raňajkovú pochúťku, vďaka krémovému syru s hebkým „nádychom hodvábu“, som mohol vznešenej pani, ktorá ma pri sebe milostivo trpí a znáša, servírovať s krajcami bagety. P. S.: keby som mal údený oštiepok, s troškou nastrúhaného by som bol jednotlivé porcie ozdobil!
Odo mna 5 uz len za fotopostup a popis
Ja by som povedala prave naopak....
Nedavno tu bolo vase mesto v spravach (pripad s policajtami), tak som si hned na teba pomyslela. Aj ked sa nepozname, ale cestou Varechy sme tak trochu vsetci prepojeni. Teda aspon mnohi z nas...
Myslím že tam v tej vyprahlej ďalekej krajine veľmi dobre padne kyslejšia než sladká chuť a "zaparené jablko" je jemne kyslasté.
Priznám sa že takúto kombináciu som ešte nejedla, tie kilá jabĺk čo mám zo záhrady úspešne "likvidujem" ako nastrúhanú zmes s cviklou, mrkvou, surovým zemiakom, černicovým kompótom, medom, sezamovými semienkami a ovsenými vločkami ako zdravú vegetariánsku raňajkovú poživeň temer každé ráno namiesto maslového chlebíka.