Praženica so strúhaným jablkom (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Rokmi praxe som nadobudol presvedčenie, hraničiace až s istotou, že najchutnejšia praženica je už od štartu pripravovaná zmiešavaním studených ingrediencií. V poslednej dobe som svoju technológiu obohatil o čerstvo postrúhané jablko, na záver vmiešané do praženice. Nezvyčajné použitie jablka som „odkopíroval“ z rcp. jednej z našich milých „Varešiek“, podľa ktorej ho už druhý rok pridávam do krupičnej kaše. Takto chutí mne, mojej krajšej a lepšej 1/2, potomkom a dokonca aj náhodným „kostovníkom“!

2÷3
porcie
12÷15 minút
príprava
7÷8 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. tak toto je všetko, čo budem potrebovať!
  2. takže z halúzok petržlenovej vňate otrhať lístky a holé konáriky pokrájať na „broky“, ktoré dám do studeného základu; umyť, rozkrojiť na ¼, zbaviť jadrovníkov a na hrubých „slzách“ nastrúhať jablko (tak akurát veľké).
  3. studený základ v panvici tvorili: po PL rastlinný olej, pokrájaný krémový syr, „broky“ z konárikov petržlenovej vňate, „hoblinky“ masla, vajíčka a podľa chuti aj soľ a čerstvo mleté čierne korenie (v skr. čMČK)
  4. až teraz som pod panvicou zapol menej ako ½ ohrev a hneď od začiatku začal miešať budúcu praženicu; spočiatku po obvode, keď začala hustnúť a prichytávať sa o dno, miešanie som nahradil jemným zoškrabovaním, ale už pri vypnutom ohreve, lebo je potrebné rátať aj s pomaly ubudajúcim teplom špirály i dna panvice,
  5. až som získal tú správnu konzistenciu.
  6. tak a ešte „nadstavba“ z postrúhaného jablka a lístkov petržlenovej vňate,
  7. jemne nežne zmiešať
  8. a raňajkovú pochúťku, vďaka krémovému syru s hebkým „nádychom hodvábu“, som mohol vznešenej pani, ktorá ma pri sebe milostivo trpí a znáša, servírovať s krajcami bagety. P. S.: keby som mal údený oštiepok, s troškou nastrúhaného by som bol jednotlivé porcie ozdobil!