Praženica so strúhaným jablkom (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Rokmi praxe som nadobudol presvedčenie, hraničiace až s istotou, že najchutnejšia
praženica je už od štartu
pripravovaná zmiešavaním studených ingrediencií. V poslednej dobe som svoju
technológiu obohatil o čerstvo
postrúhané jablko, na záver vmiešané do praženice. Nezvyčajné použitie jablka som
„odkopíroval“ z rcp. jednej z
našich milých „Varešiek“, podľa ktorej ho už druhý rok pridávam do krupičnej kaše.
Takto chutí mne, mojej krajšej a
lepšej 1/2, potomkom a dokonca aj náhodným „kostovníkom“!
2÷3 porcie |
12÷15 minút príprava |
7÷8 minút tepelná úprava |
Postup
- tak toto je všetko, čo budem potrebovať!
- takže z halúzok petržlenovej vňate otrhať lístky a holé konáriky pokrájať na „broky“, ktoré dám do studeného základu; umyť, rozkrojiť na ¼, zbaviť jadrovníkov a na hrubých „slzách“ nastrúhať jablko (tak akurát veľké).
- studený základ v panvici tvorili: po PL rastlinný olej, pokrájaný krémový syr, „broky“ z konárikov petržlenovej vňate, „hoblinky“ masla, vajíčka a podľa chuti aj soľ a čerstvo mleté čierne korenie (v skr. čMČK)
- až teraz som pod panvicou zapol menej ako ½ ohrev a hneď od začiatku začal miešať budúcu praženicu; spočiatku po obvode, keď začala hustnúť a prichytávať sa o dno, miešanie som nahradil jemným zoškrabovaním, ale už pri vypnutom ohreve, lebo je potrebné rátať aj s pomaly ubudajúcim teplom špirály i dna panvice,
- až som získal tú správnu konzistenciu.
- tak a ešte „nadstavba“ z postrúhaného jablka a lístkov petržlenovej vňate,
- jemne nežne zmiešať
- a raňajkovú pochúťku, vďaka krémovému syru s hebkým „nádychom hodvábu“, som mohol vznešenej pani, ktorá ma pri sebe milostivo trpí a znáša, servírovať s krajcami bagety. P. S.: keby som mal údený oštiepok, s troškou nastrúhaného by som bol jednotlivé porcie ozdobil!