Pravé švédske Köttbullar - mäsové guľky fotorecept

svedka - fotkasvedka, 16. januára 2014
Pravé švédske Köttbullar - mäsové guľky (fotorecept)
Foto: svedka

Lepsie ako z Ikey :)

4
porcie
45 minút
príprava
5-7 minút
na 150 °C

Suroviny

250 g
250 g
1 ks
100 g
2,5 dcl sladká
1 ks
1/2 ks
štipka
štipka
štipka
100 g
1 dcl z varených zemiakov
 alebo hladká múka




Postup

  1. 1

    Nazaciatok si dame varit zemiak,cely v supke.Popritom si zacneme pripravovat zmes na masove gulky.Zmiesame vsetko maso s celym vajickom,struhankou,pridame 0,5dcl smotany,stipku-asi vacsiu polku kavovej lyzicky muskatoveho oriesku,rovnako noveho korenie a trosku cierneho korenia.Uvareny a vychladnuty zemiak osupeme a nadrobno nastruhame do zmesi.Dosolime podla chuti. Zacneme si tvarovat gulicky asi o priemere 3cm,ale to je na Vas,kto ako ma rad a kto ma aku trpezlivost,ci hlad :) Tip:Pri praci s mletym masom oplachujte ruky pod studenou vodou,potom sa masko nelepi.

    Pravé švédske Köttbullar - mäsové guľky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na panvici si nechame rozpustit polovicku masla-je dolezite pouzit dobre maslo,nenahradzat olejom,znici to celu omacku-skusala som :) Do rozohriatej panvice poukladame gulky.Pecieme z oboch stran asi 8-10min-trosku dohneda.

    Pravé švédske Köttbullar - mäsové guľky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ked su gulky hotove,poukladame ich do zapekacej nadoby spolu s trochou masla.Dame do vyhriatej truby.5-7 min pri teplote 150 stupnov.

    Pravé švédske Köttbullar - mäsové guľky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Popritom ako sa nam zapekaju gulky,pripravujeme omacku.Je dolezite omacku robit v ROVNAKEJ panvici ako masove gulky. Pridame zbytok masla,vodu z varenych zemiakov (ktore varim ako prilohu:) a zvysok,cize 2dcl smotany.Pridame trosku sojovej omacky,namiesto soli a kvoli farbe-cca 1 kavova lyzicka.Nechame mierne zovriet a za staleho miesania jemne zahustime maizenou.Ak ste zvyknuti zahustovat mukou,alebo len jednoducho maizenu nemate,zmiesajte muku s vodou zo zemiakov a pridajte namiesto maizeny.Varime 1-2 minutky.Mozme dochutit tiez novym korenim a orieskom. A mame hotovo :) Ako prilohu podavam zemiakove pyre: -8vacsich zemiackov varim s maslom,po dovareni pridam 2-3dcl smotany a maslo,podla potreby a vyslaham.Same kalorie,ja viem,ale naozaj dobrotka :) Dobru chut.

Diskusia k receptu

mijaita
Budou dobré, jen bych se jednou chtěla dopátrat těch opravdu z IKEA. Kolik jich je na netu, všechny jsou ty "echt" ale každý recept je jiny :-)
kredenc
zemiak osupeme a nadrobno nastruhame do zmesy
Musí byť tá zmes až taká tvrdá?
dandika1
@svedka16 jan 2014 zaujimava priprava mleteho masa ,stoji za vyskusanie ,rada robim nieco nove ukladam-navarim-ochutnam odpoviem.Vdaka,pekny vecer<<<>>>
svedka
Kredenc gulky nebudu tvrde,prave naopak,su jemne :) Ale kludne aj bez zemiaku.
svedka
Mijaita vpodstate su Ikeacke,vyskusaj.Tu vo Svedsku mi tvrdia vsetci,ze toto je ten original :) Dakujem Vam.
frezia
Oprav si tu chybu, pise sa do zmesi, nie do zmesy. @kredenc si robi z teba len srandu, samozrejme, ze nebudu od zemiaka tvrde. A vitaj na Vareche.
svedka
No co uz,najlepsie sa clovek pobavi na vlastnej hluposti :D
pusta
máš ich veľmi vydarené a krásne, zatiaľ som nečítala recept na Köttbular so sójovou omáčkou a kukuričným škrobom, ved ide o švédske typické jedlo.
verzií je viac, sama som robila jednu a podľa videa, dokonca s červeným vínom, ťažko povedať, ktorá je naozaj tá pravá verzia :-)
i ked je všeobecne známe, že v Švédsku sa verejne nepije :D, ale v určených obchodoch alkohol možno kúpiť.:-)

 varecha.pravda.sk/recepty/kottbullar-svedske-masove-guloc...
hannah22
mám rada toto jedlo a tak skúsim aj túto variantu...ukladám a teším sa... :))
ampara
Tak tieto guľky vyzerajú výborne,na rozdiel od tých z IKEA,tie chutia ako z polystyrénu.
svedka
@valsohalb no konske masko tu predsa bolo ,,lasagniach,, ,to mas pomylene :) a dakujem Vam,velmi ste ma potesili :)
adenkax
Dnes som vyskusala tento recept a su vyyyborne. Ja som akurat do omacky nedala sojovku, ale radsej citronovu stavu.
Dakujem za vyborny recept :)
svedka
@adenka dakujem ti moja mila.Ta sojovka je aj tak viac-menej pre farbu,viac to oku lahodi :D
zuzanka1367
Dnes mužská verzia obedu podľa tvojho receptu. Je skvelo napísaný, obed chutný, u nás bol ku ním chlebík. Vďaka za recept.


1x radost
svedka
@zuzanka1367 ani nevies,ako si potesila :) Krasna fotecka,joooj taky chlebik by som si teraz dala aj samotny :)
majok
Áno, urobil som ich znovu a urobím ich zase!!! Boli opäť výborné. Tentoraz som dal do mäsa aj cibuľu. Uf, som prejedený. :-)
radost
@Svedka (9.5.2017 15:30)

ďakujem ti..moja milá..veľmi si fotečkou potešila..
to je fešák..
nech sa vám darí..v tej už neobdivovanej zemi..
koľkože to má..??
môj vnúčik čerstvé 3 rôčky..aj čerstvú angínu..:-)
buďte šťastní
svedka
Zachvilku 2 a pol,cas letí-anineviem ako :) užívame každú chvíľku,preto ulej jednu slivku-pripime si na to @Radost (9.5.2017 16:43)

2janka4620
Už x-tý krát som robila “švédske guľky” podľa najrôznejších receptov. Nikdy sa chuťou nepribližovali tým z Ikea. Tieto guľky sa im podobajú veľmi a chutia výborne. Doporučujem vyskúšať podľa uvedenej receptúry. Ďakujem, Švédka.
caterina
vyzeraju naozaj chutne :) predpokladam, ze zijes vo Svedsku, takze mas nejaky ten prehlad o kuchyni :) vyskusam
1x svedka
bobicka
Tesim sa tomuto receptu. Je velmi velmi podobny tomu, ktory som si pred rokmi priniesla z Malmo. Do vypeku davam este pred “zemiakovou vodou” odparit dva stamperliky whiskey a pridavam az 1 polievkovu lyzicu tmavej sojovky.
1x svedka
mrtulko
Vyskúšané sú vyborné len tú omáčku ešte treba trošilinku vylepšiť za mňa 100 bodov




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia