Pravé švédske Köttbullar - mäsové guľky fotorecept
Foto: svedka
Lepsie ako z Ikey :)
porcie
príprava
na 150 °C
Suroviny
250 g |
|
250 g |
|
1 ks |
|
100 g |
|
2,5 dcl sladká |
|
1 ks |
|
1/2 ks |
|
štipka |
|
štipka |
|
štipka |
|
|
|
100 g |
|
1 dcl z varených zemiakov |
|
|
|
alebo hladká múka |
|
Postup
-
1
Nazaciatok si dame varit zemiak,cely v supke.Popritom si zacneme pripravovat zmes na masove gulky.Zmiesame vsetko maso s celym vajickom,struhankou,pridame 0,5dcl smotany,stipku-asi vacsiu polku kavovej lyzicky muskatoveho oriesku,rovnako noveho korenie a trosku cierneho korenia.Uvareny a vychladnuty zemiak osupeme a nadrobno nastruhame do zmesi.Dosolime podla chuti. Zacneme si tvarovat gulicky asi o priemere 3cm,ale to je na Vas,kto ako ma rad a kto ma aku trpezlivost,ci hlad :) Tip:Pri praci s mletym masom oplachujte ruky pod studenou vodou,potom sa masko nelepi.
-
2
Na panvici si nechame rozpustit polovicku masla-je dolezite pouzit dobre maslo,nenahradzat olejom,znici to celu omacku-skusala som :) Do rozohriatej panvice poukladame gulky.Pecieme z oboch stran asi 8-10min-trosku dohneda.
-
3
Ked su gulky hotove,poukladame ich do zapekacej nadoby spolu s trochou masla.Dame do vyhriatej truby.5-7 min pri teplote 150 stupnov.
-
4
Popritom ako sa nam zapekaju gulky,pripravujeme omacku.Je dolezite omacku robit v ROVNAKEJ panvici ako masove gulky. Pridame zbytok masla,vodu z varenych zemiakov (ktore varim ako prilohu:) a zvysok,cize 2dcl smotany.Pridame trosku sojovej omacky,namiesto soli a kvoli farbe-cca 1 kavova lyzicka.Nechame mierne zovriet a za staleho miesania jemne zahustime maizenou.Ak ste zvyknuti zahustovat mukou,alebo len jednoducho maizenu nemate,zmiesajte muku s vodou zo zemiakov a pridajte namiesto maizeny.Varime 1-2 minutky.Mozme dochutit tiez novym korenim a orieskom. A mame hotovo :) Ako prilohu podavam zemiakove pyre: -8vacsich zemiackov varim s maslom,po dovareni pridam 2-3dcl smotany a maslo,podla potreby a vyslaham.Same kalorie,ja viem,ale naozaj dobrotka :) Dobru chut.
Musí byť tá zmes až taká tvrdá?
verzií je viac, sama som robila jednu a podľa videa, dokonca s červeným vínom, ťažko povedať, ktorá je naozaj tá pravá verzia :-)
i ked je všeobecne známe, že v Švédsku sa verejne nepije :D, ale v určených obchodoch alkohol možno kúpiť.:-)
varecha.pravda.sk/recepty/kottbullar-svedske-masove-guloc...
Dakujem za vyborny recept :)
synček rastie..??chýbaš tu..želám šťastie..:-)
ďakujem ti..moja milá..veľmi si fotečkou potešila..
to je fešák..
nech sa vám darí..v tej už neobdivovanej zemi..
koľkože to má..??
môj vnúčik čerstvé 3 rôčky..aj čerstvú angínu..:-)
buďte šťastní