Pomaly pečená marinovaná krkovička
Foto: marienka44
Veľmi chutné a mäkké pečené bravčové mäso. Najviac práce zaberie príprava marinády, potom sa mäso pečie samo.
Zdroj: toprecepty.cz
na 150 °C
Suroviny
4 plátky |
|
|
|
Marináda: | |
1 ks nakrájané na malé kúsky |
|
2 ks |
|
5 strúčikov |
|
4 PL |
|
2 PL |
|
2 PL |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
1 KL |
|
100-150 ml |
|
Postup
-
1
Najprv si pripravíme marinádu z uvedených ingrediencií bez soli. Mäso umyjeme, osušíme a jemne nasolíme. V pôvodnom recepte sa používala krkovička vcelku (1 kg), ja som nemala mäso vcelku, ale 4 plátky chudej krkovičky, ktoré som len hánkami oboch rúk "naklepala". Pripravíme si pekáčik, v ktorom budeme mäso piecť. Ja preferujem hlinený pekáč, tzv. rímsky hrniec. Slúži mi veľa rokov vďaka tomu, že mi ho drotár odborne a ozdobne oplietol drôtom. Rímsky hrniec je citlivý na nárazy a tepelné zmeny. Pred použitím ho treba spolu s vekom na pol hodiny namočiť do vody.
- 2
Marinádu dáme do pekáčika a mäso dôkladne obalíme. Prikryjeme a dáme cez noc do chladničky. Druhý deň mäso pol hodiny pred pečením vytiahneme. Pre nedostatok času som mäso piekla až za 2 dni a nič sa nestalo s kvalitou výsledného jedla.
- 3
Elektrickú rúru vyhrejeme na 250 stupňov a pekáčik s vekom tam vložíme na 10 minút. Potom teplotu znížime na 150 stupňov a pečieme prikryté 2 hodiny. Pekáč neotvárame.
- 4
Po dvoch hodinách mäso skontrolujeme, polejeme výpekom a pečieme ďalšiu pol hodinu. Potom je už mäso mäkké. Zvýšime teplotu na 200 stupňov a dopečieme 15 minút. Výpek je dostatočne zahustený od rozpečenej cibule a jablka. Ja som mala mäsa menej ako 1 kg, takže marinády bolo dostatočne. Ako prílohu zvolíme podľa chuti, napr. ryža, zemiaková kaša, halušky alebo cestoviny v kombinácii so zeleninovým šalátom.
Tiež bravčová krkovička:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu