Pečená bravčová krkovička

Pomaly pečená marinovaná krkovička

Autor receptu: marienka44

Veľmi chutné a mäkké pečené bravčové mäso. Najviac práce zaberie príprava marinády, potom sa mäso pečie samo.

150 minút
na 150 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv si pripravíme marinádu z uvedených ingrediencií bez soli. Mäso umyjeme, osušíme a jemne nasolíme. V pôvodnom recepte sa používala krkovička vcelku (1 kg), ja som nemala mäso vcelku, ale 4 plátky chudej krkovičky, ktoré som len hánkami oboch rúk "naklepala". Pripravíme si pekáčik, v ktorom budeme mäso piecť. Ja preferujem hlinený pekáč, tzv. rímsky hrniec. Slúži mi veľa rokov vďaka tomu, že mi ho drotár odborne a ozdobne oplietol drôtom. Rímsky hrniec je citlivý na nárazy a tepelné zmeny. Pred použitím ho treba spolu s vekom na pol hodiny namočiť do vody.
  2. Marinádu dáme do pekáčika a mäso dôkladne obalíme. Prikryjeme a dáme cez noc do chladničky. Druhý deň mäso pol hodiny pred pečením vytiahneme. Pre nedostatok času som mäso piekla až za 2 dni a nič sa nestalo s kvalitou výsledného jedla.
  3. Elektrickú rúru vyhrejeme na 250 stupňov a pekáčik s vekom tam vložíme na 10 minút. Potom teplotu znížime na 150 stupňov a pečieme prikryté 2 hodiny. Pekáč neotvárame.
  4. Po dvoch hodinách mäso skontrolujeme, polejeme výpekom a pečieme ďalšiu pol hodinu. Potom je už mäso mäkké. Zvýšime teplotu na 200 stupňov a dopečieme 15 minút. Výpek je dostatočne zahustený od rozpečenej cibule a jablka. Ja som mala mäsa menej ako 1 kg, takže marinády bolo dostatočne. Ako prílohu zvolíme podľa chuti, napr. ryža, zemiaková kaša, halušky alebo cestoviny v kombinácii so zeleninovým šalátom.