Melónová polievka
Melónová polievka

Polievka zo žltého melóna fotorecept

kvakac - fotkakvakac, 12. augusta 2019
Polievka zo žltého melóna (fotorecept)
Foto: kvakac

Je to chutná a zároveň sýta polievka. Na horúce dní je to balzam a studena je do horúceho dňa príjemne osvieženie, treba ju skúsiť Zobraziť celý popisJe to chutná a zároveň sýta polievka. Na horúce dní je to balzam a studena je do horúceho dňa príjemne osvieženie, treba ju skúsiť a budete milo prekvapení. Recept mám od známej z dovolenky.

4 - 5
porcie
10 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

1300 g
2 ks
40 g
2 PL
1 ks bio
3 PL
1 ks
5 ks
250 ml
Priloha:
 na strúhanie
 čerstvá
 (kto chce)




Postup

  1. 1

    Tento melón som použil, mal 1,3 kg.

    Polievka zo žltého melóna (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Prerežeme melón na viac kúskov. Jadierka vyberieme a kôru odrežeme.

    Polievka zo žltého melóna (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kôru a jadierka dáme do hrnca, zalejeme asi 1200 ml vody a pridáme celú škoricu, klinčeky, citrón aj s kôrou, ktorý pokrájame na plátky. Ďalej pridáme trstinový cukor 2 PL. Rozvaríme a necháme variť 15 minút. Potom to odstavíme zo sporáku, necháme postáť - to bude na zaliatie polievky.

    Polievka zo žltého melóna (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zatiaľ si očistený melón pokrájame na menšie kúsky, ako sa podarí. Veď sa to bude mixovať.

    Polievka zo žltého melóna (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do druhého hrnca dáme maslo, olej a pokrájanú cibuľu. Chvíľu osmažíme cibuľu a pridáme 1 PL cukru. Necháme trochu skaramelizovať a hneď pridáme melón.

    Polievka zo žltého melóna (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Miešame, aby to neprihorelo. Postupne sa melón začne rozpadať a púšťať šťavu. Pridáme smotanu a ďalej varíme. To trvá asi 25 minút. Potom to ponorným mixérom rozmixujeme. Znovu rozvaríme a cez sitko nalejeme nálev z prvého hrnca.

    Polievka zo žltého melóna (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Povaríme spolu asi 15 minút. Máme polievku hotovú. Necháme trochu vychladnúť.

    Polievka zo žltého melóna (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Do taniera nastrúhame sýr. Uhorku nastrúhame na jemné plátky.

    Polievka zo žltého melóna (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na syr v tanieri nalejeme polievku a pridáme plátky uhoriek. Kto chce, polievku si trochu osolí. Je to výborná polievka na osvieženie v lete. Dá sa jesť teplá aj studená.

    Polievka zo žltého melóna (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

izabella929
@kvaka č, polievka neviem či by mi chutila, ale idem robiť tiež lekvár, už som ho robila a mám tu aj recept,ale teraz mám inakší melón, tak vyskúšam..ale môže osviežiť tá polievočka.-)
1x kvakac
sracz
Tvoj rcp, Kvákač kamarát, ma zaujal hneď po prečítaní jeho pomenovania a to hneď z viacerých dôvodov! Prepáč mi, ale musím sa „trošku” rozpísať! Polievky, zvlášť zeleninové a ovocné, mám vo veľkej obľube už od dávno dávneho detstva. Keď som, za šrácovských rokov, počas prázdnin brigádničil v skladoch ovocia a zeleniny, rozvážali sme aj melóny do obchodov v Košiciach a po ich okolí; tento Tvoj však nie ako žltý, ale ako melón cukrový. Na „dedkovské” roky som Ti, priateľ môj vzácny, ako zosenilnel, čoraz viac si „oblažujem” dušu i srdce nostalgiou či spomienkami a vidíš, aj tento Tvoj rcp ma vrátil o vyše pol storočie do rokov junáčika. Keď som „študíroval” Tvoju zostavu ingrediencií, „potkol” som sa o biocitrón. Nuž a takýchto mám z vlastného stromu až po, vlastne nad, jamku v „brušku”! Budem už ale končiť. Na šťastie sat u prevádzkuje celoročný prísun viac ako poltucta druhov žltých melónov aj „žltých” melónov. Bol som poučený, ešte v predpubertálnom veku, že dobrý melón vodový poznáš podľa „zvučnej odozvy” po pobúchaní a cukrový, podľa prenikavej vône, prechádzajúcej už cez jeho kôru. Vysoko gramotne zneje aj posledná veta o Tvojej polievke, s pozitívnym predpokladom jej „prudko jedlosti„ za tepla aj na studeno! Prepáč, že som Ťa obral o Tvoj vzácny čas, ale veď napokon, dobre viem, že každého prispievateľa poteší, ak si jeho rcp niekto aspoň všimne! Ďakujem za všetko a želám krásne pohodové dni!
slavka2012
Zaujímavý a originalny recept- poznam ľudí, ktorí majú radi ovocné polievky, aj moja babka varievala v sezóne visnovu polievku. Je to otázka chuti a možno aj rodinných zvyklosti. Priznám sa však, že ja osobne by som dala prednosť surovinu melónu.
1x kvakac
jarobb
Nemachruj. Ja som skúšal citróny v bbystrici a po niekoľkých rokoch som to bez vyhrievaného skleníka vzdal. Joooj ako by som si prišiel k tebe vychutnať jeden z tvojich úžasných receptov pod ten citronovnik. To je kompliment len pre istotu :)) @Sracz (12.8.2019 19:30)

kvakac
@Izabella929 (12.8.2019 18:47)

Vďaka za koment. Pevne verím že by ti chutila. V tom horúcom dni je to balzam. A ak ostane na druhý deň vychladená je to riadne osvieženie.
kvakac
@Sracz (12.8.2019 19:28)

Vďaka za pekný spisovateľský koment. Závidím v dobrom tie citróny, to je iná pesnička s domácimi, ako tie zo supermarketov. Tato polievka v horúce dni je života budič.
kvakac
@Slavka2012 (12.8.2019 19:52)

Vďaka za koment. Ja osobne nemám moc obľube ovocné polievky, no túto som jedol na dovolenke u známej a veľmi mi zachutila. A tam boli riadne teploty, možno aj preto mi tak veľmi zachutila. Na druhy deň je ešte lepšia studená.
kvakac
A ešte mám otázku na redakciu. Prečo táto polievka nie je vhodná pre deti? Keď ste ju z toho tagu vylúčili. Ďakujem predom za odpoveď.
redakcia
@Kvakac (13.8.2019 09:08)

Dobrý deň. Ak recept nie je označený tagom Jedlá pre deti, neznamená to, že nie je vhodný pre deti. Myšlienka tohto tagu je taká, že by mal obsahovať recepty na klasicky známe detské jedlá, jedlá, ktoré deťom zvyčajne chutia, pokrmy, ktoré im obyčajne pripravujeme, dobroty vhodné na detskú oslavu alebo sú detsky nastylované. Predpokladáme totiž, že presne takéto jedlá budú užívatelia v tejto kategórii hľadať.
Množstvo pokrmov môžu konzumovať aj deti a predsa im nedávame tag Jedlá pre deti, pretože nie sú pre deti typické a vôbec by nám nenapadlo ich v tejto kategórii hľadať.
Sám ste svoju polievku označili tagom Exotické jedlá, a takéto jedlá zvyčajne za detské nepokladáme.
Snáď sme vám svoj pohľad troška ozrejmili a bude sa dať akceptovať :)
kvakac
@Redakcia (13.8.2019 11:30)

Vďaka za usmernenie. Ja som to dával preto pre deti, lebo to varili hlavne pre deti, tak som si myslel že aj u nás to bude pre ne. Nuž čo už u nás máme inú mentalitu.