Polievka zemiaková kyslá s vareným vajíčkom /fotorecept/

svetlana9 - fotkasvetlana9, 5. apríla 2011
Polievka zemiaková kyslá s vareným vajíčkom /fotorecept/
Foto: svetlana9

Mám veľmi rada akékoľvek kyslé polievky. Túto som si obľúbila ešte v detstve.

6-8
porcií
15 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

2,5 litra
500 g
1 KL
2 KL
1 KL
1 KL
3 ks prelomené
 na zápražku
2 PL
1 ks
1 KL
3 PL
1 celá
1 KL
 medzi prsty -alebo sušený
podľa počtu porcií




Postup

  1. 1

    Do vody dáme variť na kocky pokrájané zemiaky, pridáme soľ, vegetu, bobkový list, rascu, cesnak.

    Polievka zemiaková kyslá s vareným vajíčkom /fotorecept/ - obrázok 1
  2. 2

    Keď začne polievka vrieť, dáme do nej zápražku.

    Polievka zemiaková kyslá s vareným vajíčkom /fotorecept/ - obrázok 2
  3. 3

    Pripravíme ju z oleja, 2 lyžíc hladkej múky, nadrobno pokrájanej menšej cibule a 1 kávovej lyžičky papriky sladkej mletej.

    Polievka zemiaková kyslá s vareným vajíčkom /fotorecept/ - obrázok 3
  4. 4

    Polievku varíme asi pol hodiny. Na dochutenie pridáme 3 PL octu, keď znovu prevrie nalejeme ako zátrepku smotanu na varenie vymiešanú s 1 KL hladkej múky.

    Polievka zemiaková kyslá s vareným vajíčkom /fotorecept/ - obrázok 4
  5. 5

    Vsypeme buď čerstvý nadrobno posekaný kôpor, alebo ak nie je sezóna, tak medzi prsty rozmrvíme sušený. Necháme ešte zovrieť. Odstavíme z ohňa. Do polievky v tanieri nasypeme na tvrdo uvarené pokrájané vajíčko. Dobrú chuť.

    Polievka zemiaková kyslá s vareným vajíčkom /fotorecept/ - obrázok 5

Diskusia k receptu

3sandra3
mne sa páči táto tvoja polievočka,,, mne ju robieval môj priateľ, takto s tým vajíčkom nasekaným... ale odkedy ho nemám,,, tak nič..... škoda,,, je dobrá,,,tak si ju skúsim urobiť sama bez neho
mata3636
ja robím podobnú, ale vajíčko rozhabarkujem surové a vylejem do polievky, ale aj toto dobre vyzerá, musím vyskúšať. tiež mám veľmi rada kyslé polievky, ale až také, že keď niekto ochutná z môjho taniera, tak mu vykriví ústa :))
bozulka
Svetlanka akože nie veď tu máš komentáre.Ja takúto polievku robím ale so smotanou na kyslo.S paprikovou zápražkou som nikdy neskúšala a priznám sa,že si to dosť dobre neviem predstaviť.Až to niekedy vyskúšam dám ti vedieť.
svetlana9
@bozulka - dobre si prečítaj znova môj recept - je tam zápražka aj zátrepka smotanou, kyslosť polievke zabezpečí pridaný ocot -jedna polievková lyžica na jeden liter polievky. Paprika je v zápražke preto, aby urobila polievke peknú farbu. Inak by bola len taká mliečno biela.
svetlana9
@bozulka - a tipla som si dobre, že si z Trnavského kraja, lebo ani moja mama nevedela a nechcela vedieť takúto polievku uvariť. Bála sa pridať ocot, aby sa jej polievka nezgecla po naliatí zátrepky. Ale tajomstvo spočíva v tom, že po pridaní octu necháme polievku prevrieť a potom lejeme zátrepku - ja nedávam ani tú kávovú lyžičku hladkej múky do smotany ako tam píšem, lebo viem, že to funguje -polievka je hladučká - nikdy sa mi ešte nezgecla.
kata50
Máme radi kyslé polievky - vyskúšam tvoju. Ďakujem :-))
janocka84
Vyskusam. Ja mam zemiakovu na kyslo velmi rada. Robievam ju podobne, ale bez papriky v zapraske a vajicka robim ako volske oka, ale takto to vyskusam tiez, urcite bude chutit :D Mimochodom mate zaujimave recepty, podla mojej chuti :D
svetlana9
@janocka84 - ďakujem, že ste venovali svoj vzácny čas mojim receptom. Ak ste si všimla - nepoužívam žiadny druh korenia. Sú to šetriace jedlá, lebo sama mám problémy s tráviacim traktom. Korenie - žiadne u mňa doma nenájdete, ani ostrejšie omáčky, ani orientálne, žiadne. Aj klinček je ťažký na srdiečko. Tiež by som poukázala na ten rýchly bravčový guláš. Chlapom sa nepáči, ale aj keď je skromný - je výborný. A paprika v zápražke urobí polievke krásnu farbu, volské oko má inú konzistenciu ako vajíčko varené. Určite si na tejto polievke pochutíte.
vcielkamedonosna
nejedla so nikdy polievku, kde je zápražka a zátrepka, nevadí skúsim,vyzerá zaujímavo,polievky mám rada,tá musí byť každý deň, keď nie je tak mi vždy niečo chýba




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia