Polievka z konzervovanej zelenej fazuľky s doplnkami fotorecept
Foto: sracz
Zeleninové polievky s maslovými „ňočkami“ mám rád od detsva. Vo všetkých ich obmenách a variantoch. Keď nie je čerstvá mladá zelenina, používam aj mrazenú, Zobraziť celý popisZeleninové polievky s maslovými „ňočkami“ mám rád od detsva. Vo všetkých ich obmenách a variantoch. Keď nie je čerstvá mladá zelenina, používam aj mrazenú, či sterilizovanú, alebo ich kombináciu. Tak je to aj s touto. Fazuľka z konzervy a ostatné, čo bolo v chladničke a v špajze. Samozrejme, s nadšením využijem možnosť použiť pri ich príprave aj huby. Tentoraz som objavil dobrú hrsť sušenej tanečnice lúčnej, lebo hríbovú zmes ukrývam a "šanujem"-sporím do Vianočnej kapustnice . I tak bars fajne!
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1 ks |
|
3÷4 PL |
|
3 ks |
|
4 ks |
|
0,5 PL |
|
2 PL |
|
1 ML |
|
podľa potreby g |
|
2x411 g |
|
120÷150 g |
|
hrsť/30 g |
|
1 vetvička |
|
1 zväzok |
|
Postup
-
1
už tradičný prvý obrázok – vzorová zostava surovín, potrebných na dobrú polievku
-
2
stredne veľkú červenú cibuľu (vhodná je aj šalotka) postrúhame na dno vyššieho hrnca, ktorý používame na polievku, zalejeme 3÷4 PL olivového oleja a krátko do sklovita porestujeme; priebežne pokrájame umytú karotku a zelerové stonky; dužinu cukini so semienkami vložíme do veľkého vajíčka na čaj, alebo do čistej gázy (fačľika); nezabudneme umyť i vetvičku čerstvého ligurčeka lekárskeho (vhodný je aj sušený – mám ho aj ja)
-
3
otrháme lístočky petržlenovej vňate a holé konáriky pokrájame ~ na 3 mm kúsky – v polievke majú svoje nezastupiteľné miesto
-
4
medzitým sa urestovala postrúhaná cibuľa, tak hneď za horúca na ňu uložíme pokrájanú karotku, zelerové stonky a drobné „valčeky“ z holých konárikov petržlenovej vňate; zamiešame a chvíľočku krátku podusíme, len toľko aby „pustili“ šťavu
-
5
pridáme všetky sypké koreniny, opäť premiešame a prikryté dusíme až je karotka polomäkká; asi tak, ako to vidíte v hmle
-
6
hneď potom z konzierv pridáme zelenú fazuľku, vložíme čajové vajíčko s dužinou cukini (tekvice), vsypeme za hrsť sušenej tanečnice lúčnej (angl. Fairy ring mushrooms – huby z čarovného kruhu /prsteňa/ víly), 3÷4 chilli papričky (kto bude servírovať deťom, tak ich vynechá) a vetvičku čistého ligurčeka; podľa potreby dokoreníme, zdroj energie nastavíme na minimum a pomaličky varíme
-
7
ak je všetko podľa našich požiadaviek, vytiahneme čajové vajíčko, vylovíme chilli papričky a ligurček, polievku privedieme do varu a cez „haluškátor“ do nej pretlačíme maslové „ňočky“ (rcp nasleduje „zaraz učkaj“)
-
8
necháme prevrieť a ak už „ňočky vyplávali“ na povrch, hotovo – dobrú chuť aj Vám!
Diskusia k receptu