Polievka so zelerovými rezancami

sovka62 - fotkasovka62, 1. januára 2010

Tento recept vznikol ako dôsledok mojej nepozornosti. Potrebovala som osmažiť zeler na čínu, na chvíľu som na panvicu zabudla a zistila som, že zeler Zobraziť celý popisTento recept vznikol ako dôsledok mojej nepozornosti. Potrebovala som osmažiť zeler na čínu, na chvíľu som na panvicu zabudla a zistila som, že zeler je upražený do červena, chrumkavý. Nevedela som, či ho mám vyhodiť a začať znova, tak som ho ochutnala. Zistila som, že má vynikajúcu, orieškovú chuť a keď som rozmýšľala, akou polievkou prekvapiť návštevu, vymyslela som toto.

4
porcie
25 minút
príprava

Suroviny

600 g
2 ks
50 ml
1 kocka
250 ml
1 PL




Postup

  1. 1

    400g zeleru nakrájame na veľmi tenké rezančeky (používam V-krájač). Na panvici rozohrejeme väčšiu časť oleja a rezančeky opražíme do červena. Vyberieme na papierovú utierku, aby sme odstránili prebytočný olej. Zvyšný olej nalejeme do hrnca, podusíme na ňom na kocky pokrájaný zvyšok zeleru a kocky pokrájané zemiaky. Zaprášime múkou, troška opečieme a podlejeme vývarom z kocky. Pristrúhame muškátový orech (stačí 2x potiahnuť po strúhadle), pridáme štipku bieleho korenia a soľ podľa potreby. Uvaríme do mäkka.

  2. 2

    Rozmixujeme ponorným mixérom, nemusí to byť celkom do hladka a prilejeme smotanu na varenie. Necháme prevrieť. Polievku podávame v tanieroch, posypanú opraženými zelerovými rezancami. Je naozaj výborná.

Diskusia k receptu

oblizprst
Tak toto teda vyskúšam. Priznám sa, že milujem zeler a mám vyskúšaný jeden perfektný šalát zo surového zeleru.
sovka62
Tak hoď, prosím ťa, recept na šalát na Varechu. Ja som si kedysi myslela, že zeler nemusím, lebo som ho jedla (skôr nejedla) tak maximálne uvarený v polievke. Ale keď som s ním začala experimentovť, zistila som, že môže byť veľmi chutný, dokonca mi chutí i surový, hlavne ten mäkký stred.
haston
chutné sú aj vyprážané zelerové hranolčeky ako príloha.
sovka62
No áno, určite sú, že ma doteraz nenapadlo. Určite vyskúšam.
nyja
Čože? No ja oči vypliešťam... opražený zeler chutí orieškovo? Tak toto veru vyskúšam. Zeler používam iba do polievky, keď robím mäsový vývar a uvarený vyhadzujem.
sovka62
Moja milá nyja, ale si sa rozbehla po príchode z nemocnice. Verím, že ťa dali do poriadku, energie máš zrejme dosť. Teším sa s tebou. Polievku určite skús. Ja som ju prvý raz varila, keď prišli na obed sestra so švagrom. Ona asi pozná všetky recepty sveta, ale toto ju prekvapilo a veľmi im chutilo. Minule hovorila, že ju varia najmenej raz za dva týždne.
martunka
Milujem krémové polievky, vždy tam dať niečo iné a potom to má vždy inú chuť.
slasla
hmmm......tie opražene zelerové rezance vyzerajú lákavo!
sovka62
@slasla , nielen vyzerajú, oni veľmi dobre chutia, musím sa premáhať, aby som ich nevyjedla skôr ako sa polievka bude podávať.
havino
@sovka , neviem či som sa tu na vareche stretla s týmto super nápadom zelerové opečené rezančeky do polievky. Zelerovú krémovú varím pravidelne, ja aj mrkvu prihodím, ale prevláda zeler, máme radi, no však podávam ju s krutónmi a tieto rezančeky kedže viem ako chutia, nakoľko som piekla zelerové hranolky, tak v polievke tenučké musia byť eňo ňuňo. Určite ich pripravím do polievky, ďakujem za recept.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia