Polievka so zelerovými rezancami

Autor receptu: sovka62

Tento recept vznikol ako dôsledok mojej nepozornosti. Potrebovala som osmažiť zeler na čínu, na chvíľu som na panvicu zabudla a zistila som, že zeler je upražený do červena, chrumkavý. Nevedela som, či ho mám vyhodiť a začať znova, tak som ho ochutnala. Zistila som, že má vynikajúcu, orieškovú chuť a keď som rozmýšľala, akou polievkou prekvapiť návštevu, vymyslela som toto.

4
porcie
25 minút
príprava

Postup

  1. 400g zeleru nakrájame na veľmi tenké rezančeky (používam V-krájač). Na panvici rozohrejeme väčšiu časť oleja a rezančeky opražíme do červena. Vyberieme na papierovú utierku, aby sme odstránili prebytočný olej. Zvyšný olej nalejeme do hrnca, podusíme na ňom na kocky pokrájaný zvyšok zeleru a kocky pokrájané zemiaky. Zaprášime múkou, troška opečieme a podlejeme vývarom z kocky. Pristrúhame muškátový orech (stačí 2x potiahnuť po strúhadle), pridáme štipku bieleho korenia a soľ podľa potreby. Uvaríme do mäkka.
  2. Rozmixujeme ponorným mixérom, nemusí to byť celkom do hladka a prilejeme smotanu na varenie. Necháme prevrieť. Polievku podávame v tanieroch, posypanú opraženými zelerovými rezancami. Je naozaj výborná.