Polievka – Rajský krém – alebo – môj Bisque po Slovensky fotorecept

sracz - fotkasracz, 5. decembra 2013
Polievka – Rajský krém – alebo – môj Bisque po Slovensky (fotorecept)
Foto: sracz

… vznikla, lebo sa „našinec zaťau“! … a keď sa „našinec zatne“, tak to je tak, ako raz niekedy v starodávnom thajskom chráme, kde Zobraziť celý popis… vznikla, lebo sa „našinec zaťau“! … a keď sa „našinec zatne“, tak to je tak, ako raz niekedy v starodávnom thajskom chráme, kde mali vyše päť tonovú sochu Budhu, z čistého zlata. Socha tam stála len tak, na „čisto“. Bez akejkoľvek ochrany! Keď sa návštevníci sprievodcu opýtali, či sa neobávajú, že ju niekto ukradne, odpovedal: „bez obáv, je na to príliš ťažká“! … a vtedy sa, vzadu stojaci Slováčisko, popod fúzy zachechtal a zahundral si, akože pre seba: „len aby, lebo keď sa našinec zatne, …“!

6-8
porcií
12-15 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

3 - 4 ks
podľa potreby g
1 ks
2 PL (kukuričný, slnečnicový)
2 PL
3 - 4 strúčiky
3 - 4 ks
podľa potreby g
1 - 2 PL (zázvor)
800 - 1000 g
1 ks
6 - 7 ks
2 - 3 ks
1 halúzka
333 - 500 ml
333 - 500 ml
1 - 2 PL (Maizena)
250 - 333 ml
1 kytica
15 - 21 lístkov
podľa potreby ml




Postup

  1. 1

    … tak, tak akosi to bolo aj s touto mojou novou polievkou. Moje krajšie JA niečo podobné (Tomato Basil Bisque) zo pár razy kúpilo, za hriešne peniaze, v obchode s honosným označením „Gateway Market“. „Hádzala“ to do seba s vervou a obrovskou chuťou, „ľigala jak kačka nokerľe“ a pochvaľovala si „to je fajn, to je dobrota“! Nevydržal som a reku, milá moja, nože, proskám pekne, môžem ochutnať?!? Bolo mi to dovolené! Pravdu mala! Nebolo to najhoršie. … a než mi sústo preputovalo do žalúdka, v duchu som si popod fúzy zahundral: „tak to by musel čert na babe jazdiť, aby som takéto niečo nedokázal aj ja“! … a veru dokázal!!! … a ešte lepšie! … a chutilo! … a viac sa už ale v „Gateway“ nekupuje! Na obr. vidíte základ toho, čo som potreboval.

    Polievka – Rajský krém – alebo – môj Bisque po Slovensky (fotorecept)     - obrázok 1
  2. 2

    tri stredne veľké olúpané zemiaky som pokrájal na malé kocky a umyté som ich nechal uvariť v slanej (~ 2 KL) vode

    Polievka – Rajský krém – alebo – môj Bisque po Slovensky (fotorecept)     - obrázok 2
  3. 3

    olúpal som cibuľu (mal som zvyšok červenej a jednu bielu), tri veľké strúčiky cesnaku, pokrájal som „hodnú“ kyticu čerstvej petržlenovej vňate aj s „vetvičkami“, 3 zelerové stonky, otvoril som dve 411 g konzervy už olúpaných a pokrájaných paradajok a do drôteného „vajíčka“ som vložil prelomené bobkové listy a klinčeky

    Polievka – Rajský krém – alebo – môj Bisque po Slovensky (fotorecept)     - obrázok 3
  4. 4

    na dno polievkového hrnca som nastrúhal cibuľu, zalial som ju 2 PL olivového oleja (ale v tomto prípade môžete použiť aj slnečnicový, či kukuričný); cibuľu som nechal „zosklovatieť“ a pridal som dve PL čerstvého masla

    Polievka – Rajský krém – alebo – môj Bisque po Slovensky (fotorecept)     - obrázok 4
  5. 5

    po minútke_dvoch som pridal pokrájané stonky zeleru, čerstvo MČK, KL soli a dve PL čerstvo nastrúhaného ďumbiera (múžete ho nahradiť 1 KL sušeného v prášku a ak nemáte ani ten, tak ho jednoducho vynecháte); premiešal, krátko podusil a

    Polievka – Rajský krém – alebo – môj Bisque po Slovensky (fotorecept)     - obrázok 5
  6. 6

    prilial olúpané a pokrájané paradajky (ak nemáte konzervované, použijete klasiku; t.j. asi 1 kg umytých paradajok „plytko“ na dolnom konci nadrežete do „kríža“ a na 90÷120´´ zalejete vriacou vodou, šikovne, ale opatrne, olúpete a pokrájate na drobno)

    Polievka – Rajský krém – alebo – môj Bisque po Slovensky (fotorecept)     - obrázok 6
  7. 7

    po prevretí som pridal prelisované strúčiky cesnaku, dobrý ¼ liter hovädzieho vývaru, pokrájanú petržlenovú vňať, asi 120 mm „drievko“ škorice, drôtené „vajíčko“ s bobkovým listom a klinčekami, priložil halúzku ligurčeka lekárskeho a to všetko nechal povariť do „hotova“

    Polievka – Rajský krém – alebo – môj Bisque po Slovensky (fotorecept)     - obrázok 7
  8. 8

    keďže ligurček, škorica, klinčeky a bobkový list (vo „vajíčku“) už svoju „misiu“ dokončili, putovali do biologického odpadu; do horúceho „základu“ som teraz pridal uvarené zemiaky aj s vodou, kopcovitú PL kukuričného škrobu „rozšprudľovaného“ v skoro pol litri čerstvého studeného mlieka a tento celý voňavý „komplet“ som dôkladne spojil pomocou ponorného mixéra

    Polievka – Rajský krém – alebo – môj Bisque po Slovensky (fotorecept)     - obrázok 8
  9. 9

    nechal som ho prevrieť a počas miešania som prilieval 250 ml „škatuľku šlahetky“ (šľahačkovej smotany)

    Polievka – Rajský krém – alebo – môj Bisque po Slovensky (fotorecept)     - obrázok 9
  10. 10

    dosolil a „doeMČeKoval“, pridal chlapskú hrsť pokrájaných lístkov bazaličky voňavej a

    Polievka – Rajský krém – alebo – môj Bisque po Slovensky (fotorecept)     - obrázok 10
  11. 11

    za horúca podával, ozdobené lístkami bazalky, ako voňavý rajský krém; sme síce bez snehu, ale za to teploty sa ustálili v rozmedzí – 7 ÷ - 12 °C a takáto horúca dobrota naozaj dobre padne; jej ďalšou výhodou je, že sa môže konzumovať aj „na studeno“, čiže v letných horúčavách osvieži; nuž a návrh pre tých, čo nemôžu bez mäsa ani krok, jedli sme ju aj s „rezancami“ hovädziny, ktorá nám zvýšila z polievky po návšteve švagra Lacka s manželkou Che-Yen a taktiež chutila!!!

    Polievka – Rajský krém – alebo – môj Bisque po Slovensky (fotorecept)     - obrázok 11

Diskusia k receptu

eviana
Reku, dosť už bolo čumenia do PC od rana (aj v práci, aj doma), chystám sa to vypnúť a tu zrazu ťuk do oka mi krása polievočka ťukla... a ktože to tak krásne polievkovo chutne a už na pohľad voňavo čaruje? No jasnačka... náš milý @sracz. Ale že krásne si sa zaťal, normálne som hrdá na Teba silno ostala ako krásne si ju zmákol... už na prvý pohľad neodolateľná. Mám skoro všetko do nej - zeler stonkový nem probléma dokúpiť, len ligurček chýba, už je po sezóne, namiesto paradajok moja domáca polpa di pomodoro (mám v receptoch)... túto polievkovú krásku musím uložiť a vyskúšať, som do nej na prvý pohľad :) Ďakujem za prekrásnu improvizáciu za celé hviezdne nebo varechové 5* :)
honestka
a veruze dobre si dokazal Ferry, nabuduce vyskusaj aj z morskych prieseriek, ja za takou aj doskacem :) ak by bola nablizku.
martinat
Polievocka vyzera lahodna, len mi prosim ta povedz kde si zohnal v USA ligurcek? Ja zijem v Canade a este som tuto bylinku tu nevidela. Ked sme boli v lete na Slovensku tak som si doniesla semienka a skusim na rok zasadit. No ale do leta dlha doba. Vdaka.
babav
Fajnova 5* polievka.
@sracz ,mam pre teba otazku v TS.Prosim ta ,pozri sa ci presla .
sracz
Potešila si ma (a veľmi), @eviana milá, svoji obšírnym komentárom! Ďakujem a verím, že Ti bude moja "krémovka" po chuti! Miesto ligurčeka si nakrájaj čerstvé listy zeleru (alebo daj sušený) a nniekedy v VI/2014 uvaríš už aj s čerstvým ligurčekom!
sracz
Potvrdzujem "na svoje veľké JA", že polievka nielen vyzará, ale skutočne aj chutila úžasne! Srdečná buď vďaka, milá @izabella929 aj Tebe za náhľad, názor i za kladné hodnotenie! -:)))
sracz
Ahoj Hanka na SEVERE, milá @honestka čo sa mi už dááááááávno neozvala! Som naozaj rád, že Ťa môj rcp zaujal! Morské príšerky mám už dávno odskúšané (hlavne krevety, ktoré krátko predpečiem do "lososova" a pokrájané vkladám do krémového bashamelového parmigiano reggiano_vého základu), ale to je už iná "parketa"! V súčasnosti "letia" viac "vegetáriáni mora" scalops, lebo shrimps (krevety) vraj obsahujú veľa negatívneho cholesterolu! Až Ti to časovo výjde, tak mi "začerkaj" ma skype a môžeme "pobisydovaty"!!!
sracz
Ahoj @martinat "zos" CA a aj Tebe zopakujem, že polievka nielen vyzerá, ale aj v skutočnosti chutí lahodne. Ligurček mám z domova, konkrétne z Turne nad Bodvou, od kamabrata TibÝka Nagya. Poslal mi obstreihaný koreň, zabalený v mokrej vate, obalený novinami a vložený do vrecúška z PVC. Týždňovú cestu v balíku vydržal bez problémov a tak už 4. rok rastie pre moju radosť a úžitok pod terasou! Čo sa týka semienok (mám aj svoje, tunajšie), vysievaj "na plytko" (max 10 mm) do 1/2 novembra (ak nemáte zamrznutú pôdu, tak ešte aj teraz /u nás je dnes ráno 4°F / - 15,6 °C/, jemne zahrň starou zeminou z kvetináča, pridaj 50÷70 mm listovky) a trpezlivo čakaj do jari. Veľa zdaru a dobrú chuť!
sracz
Veľké Ti buď ďakujem za "five stars" milá @babav na TS "ništa Pišta", už som Ti tam napísal!
sracz
Si super poradca @2010 ale vlastné skúsenosti sú na nezaplatenie! Ďakujem aj Tebe za bodík a želám Ti všetko dobré!
pusta
milý@sracz - ferikém drágám, ja síce paradajkovú polievku nie, ale môj priateľ, vyslovil zbožné želanie, že by som mu ju mohla uvariť :-)))))
a tento tvoj skvelý receptík mi prišiel ako na zavolanie :-)
samé úžasné ingrediencie a tie on rád, takže mu ju teraz už bez obáv a vdačne uvarím :-)
dakujem veľmi pekne za vynikajúci recept
a 5**** ti dávam aspoň za to.
mirkajan
Tak som bola zvedavá ako to chutí, keď sa našinec zatne- preto som dnes túto polievku skúsila uvariť na obed. Ligurček som síce nemala, zamenila som ho za oregano a polievku som podávala s postrúhaným parmezánom a div sa svete, 9 ročná dcéra, ktorá krémové polievky veľmi nemusí, si dnes na obed 2x pridala a ešte si ju vypýtala aj na večeru... Dokonca mi po večeri dovolila pridať si ju do kuchárskej knihy!
sracz
Ďakujem Ti @pusta milá za "nakuknutie i za hodnotenie! Som presvedčený, že Vám, minimálne obom, bude aj táto polievka chutiť (či už horúca, alebo studená)! Veď Vy sa už dokážete, silami spoločnými, zohriať!!! -:))))))))
sracz
Prekvapila si ma a hlavne naozaj potešila svojim "metalescu blescu" reprodukovanám tohoto môjho rcp, milá @mirkajan a naviac si ho dokázala aktuálnelne "podsuznúť" tomu "najsamlepšejšiemu oponentovi" Slečnu dcérku_princeznú úprimne pozdravujem a všetkým Vám želám "dobré po chuti i trávenie"!!! ... veď o to tu na našej Vareške predsa ide => urobiť jeden druhému "nebíčko v papuľke, dobro na duši i v srdiečku, ako aj radosť zo spoločnosti dobroprajných usmievavých ľudí! -:)))))))
pusta
milý@sracz - ferikém drágám, práve včera som tvoju polievočku môjmu priateľovi uvarila, veľmi mu chutila a zahrieval ma po nej fantasticky a ja jeho tiež :-)))))
ty si teda jasnovidec :D :D :D
obaja dakujeme za oboje :-)))))
a prajeme to isté tebe :-)
babav
@sracz ,TS neprechadzaju.Prosim ta ,nazri do diskusii a daj mi vediet ,
ci mozes pomoct vyplnenim otazok A n k e t y .Dakujem!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia