Zeleninová polievka
Zeleninová polievka

Polievka mojej babky

bugout - fotkabugout, 27. apríla 2021
Polievka mojej babky
Foto: bugout

Ako dieťa som skoro nič nechcel jesť a polievky už vôbec nie (výnimka bola vývar s rezancami, hrachová zo suchého hrachu a kyslá šošovicová). Zobraziť celý popisAko dieťa som skoro nič nechcel jesť a polievky už vôbec nie (výnimka bola vývar s rezancami, hrachová zo suchého hrachu a kyslá šošovicová). Túto polievku mojej babky som však zbožňoval. Teda aspoň myslím, že je to ona. Pred pár rokmi som rekonštruoval spomienky.... Myslím, že sa mi to podarilo.

Suroviny





Postup

  1. 1

    Keby som sa tu nerozrečnil, tak by ste si mohli myslieť, že to ani nie som ja. Množstvá nepíšem, nikdy som nič nemeral ani nevážil. Je to vyslovene od oka a toho ako chcete polievku hustú a samozrejme aj slanú. Bobkový list, soľ a eventuálne korenie záleží od toho aký máte vývar. Polievku som skúšal aj na masle aj na oleji. Preferujem olej. Polievka sa dá jesť aj na druhý deň, ale kvôli ryži samozrejme hustne, takže ju treba rýchlo ochladiť...

  2. 2

    Je to rýchlovka (ak už máte vývar, bujón...). Na olej dáme opekať celú rascu, pridáme nastrúhanú mrkvu a po pár minútach cesnak. Nasledujú nakrájané očistené zemiaky, zaliatie vývarom a bobkový list.

  3. 3

    Varíme cca 10 - 15 minút podľa zemiakov. Na posledných päť minút varu zemiakov pridáme aj ryžu. Ochutíme ligurčekom a petržlenovou vňaťou (nasleduje opäť jedno priznanie, naposledy som dal vňať zo stonkového zeleru a je to tiež dobré ;-)) zakryjeme a necháme postáť 15 - 20 minút.

  4. 4

    Po uvedenom čase môžeme jesť a zvyšok rýchlo ochladiť...

Diskusia k receptu

56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Fajn polievka, ja by som asi nahradila ryžu krúpami, veľmi nám v poslednom čase chutia. Môj manžel je polievkový, tak si polievku uložím a vyskúšam čo na ňu povie. On zje aj s ryžou.
sracz
Úprimne mám rád ľudí, ktorí nezabúdajú na svoje korene a Ty, vážený a milý @Bugout ku nim rozhodne a právom patríš! Ďakujem Ti za rcp a rád ho skompletizujem aj vo svojej kuchyni, kde aj v Tvojom duchu rád varím, tvorím a spomínam na všetkých ktorí ma odmenili svojimi vedomosťami a svojim umením aj s vareškou!
bugout
@haji , @sracz vďaka, žiaľbohu kým babka žila ma kuchyňa až tak nezaujímala aby som sa niečo naučil a verte či nie dodnes to ľutujem obzvlášť keď sa pokúšam piecť.... A pokus/y o oživenie jej bravčového na smotane skončilo vždy len neúspechom a už som to aj vzdal....
@dr áno krúpy mám tiež rád a priznám sa nikdy som ich do tejto polievky nedával a asi ani nedám, keďže v mojom prípade nostalgia, srdce a chuť velí ryža...!! V každom prípade vyskúšaj v mojom prípade je to skrátka osobné. Ale ak môžem tak odporúčam skús aj variant s ryžou, ono totiž ryža má skrátka inú chuť ako krúpy a vo finále bude teda polievka skrátka iná. Mám aj pár receptov na polievky s krúpami, keďže ako som spomínal mám ich rád aj ja. Jednu som sem už pridal a síce taliansku tak pozri ak chceš. A zvyšné pozriem či tu už nie sú a pridám aj tie.
garanco
Fajnová polievka!
Ako závarku ja najčastejšie dávam mrveničku, no neprekáža mi ani ryža ani krúpky:-))
bugout
@garanco aj ja dávam do rôznych polievok rôzne závarky a dosť často a rôzne ochutené halušky (skoro vždy vymyslím ad hoc nejakú kombináciu). Ale sem výhradne ryžu. Ryža dodá chuť, ktorú má skrátka ryža.
45678
@bugout (30.4.2021 04:49)

Super polievočka, mam také rada a páčia sa mi tvoje recepty. Píšeš, že babička varila túto polievku, ty ju nikdy takú neuvaríš :-) babka tam pridala lásku k vám a tu nikto nenahradí. Nech ti to vari aj ďalej, pekný den:-)
mijaita
Musim se smat, po obede, kdyz jsem pojedla tuhle polivku, varenou jen tak podle momentalniho napadu, je tady? Jediny rozdil, ze jsem nedala ryzi, ale hrubou krupici na masle oprazenou. Celou velkou mrkev strouhanou take opekla na masle. Jooo @bugout ani jsem nemusela opisovat :-)
1x bugout