Zeleninová polievka

Polievka mojej babky

Autor receptu: bugout

Ako dieťa som skoro nič nechcel jesť a polievky už vôbec nie (výnimka bola vývar s rezancami, hrachová zo suchého hrachu a kyslá šošovicová). Túto polievku mojej babky som však zbožňoval. Teda aspoň myslím, že je to ona. Pred pár rokmi som rekonštruoval spomienky.... Myslím, že sa mi to podarilo.

Postup

  1. Keby som sa tu nerozrečnil, tak by ste si mohli myslieť, že to ani nie som ja. Množstvá nepíšem, nikdy som nič nemeral ani nevážil. Je to vyslovene od oka a toho ako chcete polievku hustú a samozrejme aj slanú. Bobkový list, soľ a eventuálne korenie záleží od toho aký máte vývar. Polievku som skúšal aj na masle aj na oleji. Preferujem olej. Polievka sa dá jesť aj na druhý deň, ale kvôli ryži samozrejme hustne, takže ju treba rýchlo ochladiť...
  2. Je to rýchlovka (ak už máte vývar, bujón...). Na olej dáme opekať celú rascu, pridáme nastrúhanú mrkvu a po pár minútach cesnak. Nasledujú nakrájané očistené zemiaky, zaliatie vývarom a bobkový list.
  3. Varíme cca 10 - 15 minút podľa zemiakov. Na posledných päť minút varu zemiakov pridáme aj ryžu. Ochutíme ligurčekom a petržlenovou vňaťou (nasleduje opäť jedno priznanie, naposledy som dal vňať zo stonkového zeleru a je to tiež dobré ;-)) zakryjeme a necháme postáť 15 - 20 minút.
  4. Po uvedenom čase môžeme jesť a zvyšok rýchlo ochladiť...