Foto: vio
Minestrone alebo talianska zeleninová polievka :) Je dobrá hlavne pre jesenné a zimné obdobia a dá sa robiť s rôznych druhov zeleniny. Ja som Zobraziť celý popisMinestrone alebo talianska zeleninová polievka :) Je dobrá hlavne pre jesenné a zimné obdobia a dá sa robiť s rôznych druhov zeleniny. Ja som ju robila do 4 litrového hrnca takto:
príprava
tepelná úprava
Suroviny
3 ks |
|
3 ks |
|
1 ks väčšia |
|
1/2 ks |
|
2 ks |
|
450 g konzerva |
|
1/2 hrnčeka malé |
|
10 dkg |
|
1,5 l |
|
malý |
|
450 g olúpane a pokrájané z konzervy |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tvrdý strúhaný |
|
|
Postup
-
1
Najskôr si nakrájame zeleninu a zemiaky na väčšie kocky, cesnak na drobno a kapustu na väčšie pásiky. Vývar si pripravíme z 1,5 l vody a 3 kociek natur hovädzieho bujónu podľa návodu (vývar môže byť z hocijakého mäska, alebo mäsového bujónu ;) Do väčšieho hrnca si pridáme trochu oleja a na kocky/na štvorčeky nakrájanú slaninku. Tu si chvíľu opražíme a vyberieme z hrnca. Aby nebola polievka moc mastná, trochu tuku odlejeme. Môže sa aj všetok, pretože tá chuť v hrnci ostane ;)
-
2
Do hrnca (už bez slaninky) si pridáme na kocky nakrájanú mrkvu, stopkový zeler, cukinu, cibuľu a na drobno nakrájaný cesnak. Osolíme a okoreníme a chvíľu opražíme. Tá vôňa čo sa začne šíriť z hrnca je fantastico ;)
-
3
Potom si pridáme nakrájanú červenú kapustu a podlejeme asi dvomi žufankami vývaru. Prikryjeme a necháme dusiť dokým bude kapusta polomäkká, asi 5 až 10 min.
-
4
Potom ako je všetko udusené, pridáme rajčinový pretlak, rajčiny, fazuľku, opraženú slaninku, bobkový list, rozmarín a všetko zalejeme vývarom. Keď polievka začne vrieť, pridáme nakrájané zemiaky a cestoviny. Varíme dokým zemiaky a cestoviny zmäknú a dochutíme.
-
5
Petržlenovú vňatku si pridávam až do taniera, ako aj syr a ocot. Ocot v originálnom recepte nie je, no mne pri rajčinových jedlách jednoducho dochutí jedlo dokonale. Dobrú chuť :)
Diskusia k receptu