Minestrone alebo talianska zeleninová polievka :) Je dobrá hlavne pre jesenné a zimné obdobia a dá sa robiť s rôznych druhov zeleniny. Ja som Zobraziť celý popisMinestrone alebo talianska zeleninová polievka :) Je dobrá hlavne pre jesenné a zimné obdobia a dá sa robiť s rôznych druhov zeleniny. Ja som ju robila do 4 litrového hrnca takto:
príprava
tepelná úprava
Suroviny
| 3 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 3 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 1 ks väčšia | 
                                                             | 
                                                    
| 1/2 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 2 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 450 g konzerva | 
                                                             | 
                                                    
| 1/2 hrnčeka malé | 
                                                             | 
                                                    
| 10 dkg | 
                                                             | 
                                                    
| 1,5 l | 
                                                             | 
                                                    
| malý | 
                                                             | 
                                                    
| 450 g olúpane a pokrájané z konzervy | 
                                                             | 
                                                    
| 
                                                             | 
                                                    |
| 
                                                             | 
                                                    |
| 
                                                             | 
                                                    |
| 
                                                             | 
                                                    |
| 
                                                             | 
                                                    |
| tvrdý strúhaný | 
                                                             | 
                                                    
| 
                                                             | 
                                                    
Postup
- 
                                                    1
                                                    
Najskôr si nakrájame zeleninu a zemiaky na väčšie kocky, cesnak na drobno a kapustu na väčšie pásiky. Vývar si pripravíme z 1,5 l vody a 3 kociek natur hovädzieho bujónu podľa návodu (vývar môže byť z hocijakého mäska, alebo mäsového bujónu ;) Do väčšieho hrnca si pridáme trochu oleja a na kocky/na štvorčeky nakrájanú slaninku. Tu si chvíľu opražíme a vyberieme z hrnca. Aby nebola polievka moc mastná, trochu tuku odlejeme. Môže sa aj všetok, pretože tá chuť v hrnci ostane ;)
                                                     - 
                                                    2
                                                    
Do hrnca (už bez slaninky) si pridáme na kocky nakrájanú mrkvu, stopkový zeler, cukinu, cibuľu a na drobno nakrájaný cesnak. Osolíme a okoreníme a chvíľu opražíme. Tá vôňa čo sa začne šíriť z hrnca je fantastico ;)
                                                     - 
                                                    3
                                                    
Potom si pridáme nakrájanú červenú kapustu a podlejeme asi dvomi žufankami vývaru. Prikryjeme a necháme dusiť dokým bude kapusta polomäkká, asi 5 až 10 min.
                                                     - 
                                                    4
                                                    
Potom ako je všetko udusené, pridáme rajčinový pretlak, rajčiny, fazuľku, opraženú slaninku, bobkový list, rozmarín a všetko zalejeme vývarom. Keď polievka začne vrieť, pridáme nakrájané zemiaky a cestoviny. Varíme dokým zemiaky a cestoviny zmäknú a dochutíme.
                                                     - 
                                                    5
                                                    
Petržlenovú vňatku si pridávam až do taniera, ako aj syr a ocot. Ocot v originálnom recepte nie je, no mne pri rajčinových jedlách jednoducho dochutí jedlo dokonale. Dobrú chuť :)
                                                     

                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    




 


Diskusia k receptu