Pohánkovo-zeleninové placky

tornadolue - fotkatornadolue, 6. februára 2011

V jeden deň som na obed uvarila pohánku so zeleninou z blogu veganotic.blogspot.com a na druhý deň som z toho, čo ostalo, pripravila placky. Zobraziť celý popisV jeden deň som na obed uvarila pohánku so zeleninou z blogu veganotic.blogspot.com a na druhý deň som z toho, čo ostalo, pripravila placky.

4
porcie

Suroviny

2 ks
1 ks
1 ks
2 ks
1 ks, farebná mäsitá
1 ks
6 strúčik
3/4 hrnček
2 KL




Postup

  1. 1

    Na oleji speníme pokrájanú cibuľu, pretlačený cesnak (2 strúčiky), pridáme mletú červenú papriku a zamiešame. Ďalej pridáme nahrubo nastrúhanú mrkvu, na kocky pokrájanú papriku a baklažán (ja som ho dala aj so šupkou). Podlejeme trochou vody a dusíme asi štvrť hodinu takmer do mäkka. Potom pridáme na kocky nakrájanú cuketu a na kolieska nakrájaný pór a dusíme 5-7 minút.

  2. 2

    Dáme variť dostatočné množstvo vody na pohánku. Do vody môžeme pridať zeleninový bujón alebo nejaké koreniny. Keď bude voda vrieť, vysypeme do nej pohánku, minútu ju budeme pod pokrievkou variť, odstavíme a hrniec zabalíme na 20 minút do utierky. Potom zvyšnú vodu zlejeme. Pohánku zmiešame s udusenou zeleninou.

  3. 3

    Tu sa končí pôvodný recept. Na obed z tohto jedla odbudli 2 porcie, ale keďže som stále pohánke nevedela prísť úplne na chuť, rozhodla som sa na druhý deň vo varení pokračovať, v hrnci mi ostalo dosť pohánky na moje kuchárske pokusy.

  4. 4

    Do pohánky postupne primiešame 4 roztlačené strúčiky cesnaku, 2 lyžičky provensálskych byliniek, soľ, korenie. Ďalej primiešame celozrnnú pšeničnú múku, sójovú múku a zemiakový škrob, až kým nám nevznikne masa, z ktorej bez problémov uplácame placky. Posledné ingrediencie som pridávala od oka (pšeničnej múky najviac, sójovej menej, škrobu ešte menej).

  5. 5

    Na panvicu s rozpáleným olejom naberačkou naložíme pohánkovo-zeleninovú hmotu, obracačkou roztlačíme na placku a z obidvoch strán opečieme.

  6. 6

    Placky budú vďaka zelenine šťavnaté a pekne farebné. Dusenú zeleninu z tohto receptu odporúčam pripravovať nielen do týchto placiek, je naozaj výborná a autorke pôvodného receptu som za ňu vďačná :)

Diskusia k receptu

julica
Mňam, pohánku som ešte nerobila, už je čas :) dík
azalka
Chutny zdravy recept, ukadam do KK.
Voda sa vsak z pohanky nezlieva, aby nedoslo k strave rutinu. Pohanka sa ma preplachnut v studenej vode a na varenie pouzit 1,5 diel vody a 1 diel pohanky. A potom uvarit tak ako je uvedene aj v tomto recepte.
tornadolue
Vďaka, prvé placky, čo sa mi vydarili :) O tom rutíne som počula, ale vraj ho lúpaná pohánka aj tak obsahuje málo, lebo väčšina je v šupke. Takže zajtra idem kúpiť nelúpanú a naklíčim ju. A aj pohánkovo-šípkový čaj je riadna rutínová pecka, takže kúpim aj ten. Moje cievy sa už tešia :)
janger
Mam kupenu pohanku, tak uz som pozerala po receptoch. Tak skusim aj tento...
mariaklara
Robila som zapekanú pohánku od oco, bola výborná. Toto tiež skúsim, ukladám si recept do KK. Vďaka.
tornadolue
Aj ja skúšam ďalšie recepty z pohánky, celkom som jej prišla na chuť. A varila som ju podľa postupu, ktorý do komentára pod môj recept napísala azalka, nech z nej zbytočne nevylievam všetko cenné :)
mariaklara
tornadolue, ja pohánku nevarím, tak v nej vlastne zostane všetko naj, naj,....Ja ju prepláchnem v teplej vode, odkvapkám a zalejem vriacou vodou, dochutím soľčankou, prikryjem pokrievkou a nechám nabobtnať. ( Diel pohánky a asi 1,5 diela vody.) Včera som si robila rizoto. Pridala som si sójové kocky, ( kocky upravené dľa návodu ), uparenú mrkvu, kukuričku, šampiňóny. Pofŕkala som to jemne domácim chilli kečupom, ako príloha môj šalát z čínskej kapusty, alebo cviklový a mrkvový šalát. Pozri si ich u mňa. Robila som si už aj s krabími tyčinkami. Výborná je aj s domácim lečom s cukinou, do leča s cukinou pridám na koniec 3-4 strúčky cesnaku. Je to výborné. Podobne si robím aj s pšenom, ale to sa musí varit. Skús.
lucylee
pohánky som sa doteraz bála, lebo raz som skúsila instantnú pohánkovú kašu a nechutila mi, ale kúpila som si pohánkové vločky a veľmi mi chutia...robím si ich na raňajky, zalejem vodou, nechám celú noc stáť, ráno tam nastrúham jablko a pridám teplé sójové mlieko, ochutím medom, škoricou, orieškami.....je to mňamka, tvoj receptík určite vyskúšam!
tornadolue
pohánkové vločky som zatiaľ len obzerala, ale teraz si ich určite kúpim a vyskúšam raňajky podľa teba, vďaka
tedko
A akú si použila pohánku,ja som si objednala a prišla mi nelúpaná
a že používa sa iba na klíčenie,keď si budem objednávať tak akú
lúpanú poprosím o uvedenie názvu.Ďakujem
hanach
Pohánka sa veľmi zapáčila v mojej kuchyni na rôzne spôsoby ale placky urobím so zeleninkou. Mňam. Dík za dobrý nápad. Je to veľmi zdravé
kaga
tornadolue, a aku formu pohanky si pouzila? muku/ krupy/ vlocky.. ? dakujem