Pohánkovo-zeleninové placky

Autor receptu: tornadolue

V jeden deň som na obed uvarila pohánku so zeleninou z blogu veganotic.blogspot.com a na druhý deň som z toho, čo ostalo, pripravila placky.

4
porcie

Postup

  1. Na oleji speníme pokrájanú cibuľu, pretlačený cesnak (2 strúčiky), pridáme mletú červenú papriku a zamiešame. Ďalej pridáme nahrubo nastrúhanú mrkvu, na kocky pokrájanú papriku a baklažán (ja som ho dala aj so šupkou). Podlejeme trochou vody a dusíme asi štvrť hodinu takmer do mäkka. Potom pridáme na kocky nakrájanú cuketu a na kolieska nakrájaný pór a dusíme 5-7 minút.
  2. Dáme variť dostatočné množstvo vody na pohánku. Do vody môžeme pridať zeleninový bujón alebo nejaké koreniny. Keď bude voda vrieť, vysypeme do nej pohánku, minútu ju budeme pod pokrievkou variť, odstavíme a hrniec zabalíme na 20 minút do utierky. Potom zvyšnú vodu zlejeme. Pohánku zmiešame s udusenou zeleninou.
  3. Tu sa končí pôvodný recept. Na obed z tohto jedla odbudli 2 porcie, ale keďže som stále pohánke nevedela prísť úplne na chuť, rozhodla som sa na druhý deň vo varení pokračovať, v hrnci mi ostalo dosť pohánky na moje kuchárske pokusy.
  4. Do pohánky postupne primiešame 4 roztlačené strúčiky cesnaku, 2 lyžičky provensálskych byliniek, soľ, korenie. Ďalej primiešame celozrnnú pšeničnú múku, sójovú múku a zemiakový škrob, až kým nám nevznikne masa, z ktorej bez problémov uplácame placky. Posledné ingrediencie som pridávala od oka (pšeničnej múky najviac, sójovej menej, škrobu ešte menej).
  5. Na panvicu s rozpáleným olejom naberačkou naložíme pohánkovo-zeleninovú hmotu, obracačkou roztlačíme na placku a z obidvoch strán opečieme.
  6. Placky budú vďaka zelenine šťavnaté a pekne farebné. Dusenú zeleninu z tohto receptu odporúčam pripravovať nielen do týchto placiek, je naozaj výborná a autorke pôvodného receptu som za ňu vďačná :)