Pogača - croisantový kvet fotorecept

danja301 - fotkadanja301, 15. septembra 2014
Pogača - croisantový kvet (fotorecept)
Foto: danja301

Recept pochádza opäť z Balkánu, nie je to nič nové,veď croisanty poznáme všetci ,ale spôsob spracovania je zaujímavý a efektný. Ja osobne ho využívam Zobraziť celý popisRecept pochádza opäť z Balkánu, nie je to nič nové,veď croisanty poznáme všetci ,ale spôsob spracovania je zaujímavý a efektný. Ja osobne ho využívam vždy vtedy ak chcem, aby na stole popri studenej kuchyni bolo pečivo,ktoré je nielen chutné,ale aj oku lahodiace. Možno sa inšpirujete aj vy a môj recept sa Vás zaujme.

120 minút
príprava

Suroviny

700 g
1/2 kocky
1 ČL
1 1/2 ČL
3 PL
100 g
1 ks
1 ks na potretie
2 dl vlažné
2 dl
podľa potreby na posypanie




Postup

  1. 1

    Do misky si dáme múku,časť z 200ml mlieka ,lyžičku cukru a zarobíme kvások

    Pogača - croisantový kvet (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Po tom ,čo nám kvasnice začali pracovať- zhruba po 15 min., pridáme zvyšné suroviny a zapracujeme hladké cesto

    Pogača - croisantový kvet (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keď už máme cesto v takejto konzistencii ,dáme ho vykysnúť.

    Pogača - croisantový kvet (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po 30-až 40 minútach nám cesto takto krásne vykyslo. Dĺžka kysnutia závisí od kvasníc teploty mlieka ,múky...budeme trpezliví,mne pomohla tzv. miska rychlokyska.

    Pogača - croisantový kvet (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Z vykysnutého cesta si urobíme takýto valec a rozdelíme na 5 častí.

    Pogača - croisantový kvet (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Z každej časti si urobíme takýto malý bochníček.

    Pogača - croisantový kvet (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Rozvaľkáme ho na veľkosť veľkého taniera a potrieme rozpusteným maslom.

    Pogača - croisantový kvet (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    To isté urobíme so všetkými piatimi bochníkmi ,posledný ale nepotrieme maslom. Navrstvíme ich na tanier. Necháme ich takto ešte 15 minút oddýchnuť.

    Pogača - croisantový kvet (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Prenesieme ich na pracovnú dosku a rozvaľkáme ako obyčajné cesto.

    Pogača - croisantový kvet (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Okraj cesta obrežeme takýmto spôsobom. Pás by mal byť asi 2 - 3 cm hrubý. Z neho budeme neskôr zatáčať ,ruže.

    Pogača - croisantový kvet (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Cesto narežeme na 16 dielikov. Podľa môjho rezu vidno ,aké je cesto hebké ,dokonca aj vrstvenie zospodu.

    Pogača - croisantový kvet (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Zatáčame takéto croisanty,smerujeme od širšej strany k tenšej.

    Pogača - croisantový kvet (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    A takýto by mal byť výsledný tvar.

    Pogača - croisantový kvet (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Ukladáme ich na vopred maslom vymastený pekáč. Priemer Môjho je 30cm.

    Pogača - croisantový kvet (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    A teraz príde na rad odrezaný,ktorý si rozdelíme takto na 4 časti. Každú zatočíme do ruže.

    Pogača - croisantový kvet (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Takto by sme mali mať poukladané croisanty na pekáči. Potrieme ich vajíčkom a posypeme sezamovými semiačkami. Dáme piecť do predhriatej rúry na 200 st Po 20 min. pečenia,keď sa nám už povrch zarumení do zlatista ,prikryjeme croisanty papierom na pečenie,aby sa nam zhora príliš nespiekli a dopekáme 20 min.

    Pogača - croisantový kvet (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Toto je výsledok .Ja ich zvyknem pre lepší efekt servírovať na takomto točiacom sa drevenom podnose.

    Pogača - croisantový kvet (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    a takto to vyzerá vo finálnej dekorácii u mňa...

    Pogača - croisantový kvet (fotorecept) - obrázok 18

Diskusia k receptu

jozka2
Daco podobne som uz videla vyzera to skvele a aj cesto naozaj musi byt lahodne,stoji za to vyskusat to.5*
ubka
blahoželám, krásny recept, úžasné dielo :-)
danja301
ďakujem dievčatá, tie croisanty mali byť viac natesno k sebe ,ale myslela som ,že ešte viac narastú,dala som len polku droždia,ak by som dala celé boli by to také bambulky....tak ak chcete ešte väčší rozmer ,dajte cele droždie...:)
danja301
ďakujem všetkým za pekné slova a som rada ,že sa vám môj nápad páči
mesiar50
Zaujimave,velmi pekne a nepochybujem o tom ze aj velmi chutne.
hladna
Výborný recept, na Štedrý deň som napiekla a dnes sme dojedli posledný kúsok - stále rovnako chutné :) Robila som to v tortovej forme, ktorá má priemer len 23 cm a bolo to o to lepšie - piekol sa síce dlhšie, no mal ešte krajší tvar a dal sa prenášať ako torta :) Omylom som maslo zamiešala priamo do cesta a potom ešte pre istotu trochu potrela aj rozpusteným, ale aj tak to bolo úžasná :) Pridala by som aj fotku, ale to sa tu asi nedá :(
danja301
@hladna ,veľmi si ma potešila...skutočne,áno to je tá správna konzistencia, keď sa dá prenášať ako torta,dúfam,že ti bude krášliť stôl vždy, tak ako mne, pri každej kulinárskej príležitosti....
veronikazc
,,no dopecene a ochutnane,,chvalim je to vyborne a lahodiace oku,,dakujem za recept:-)
nika168
juuuj ake samé mňamky si pripravila na tom stole :D :D
mitzy
upečené, pozmenené, super efektné :) vďaka!
danja301
@Nika168 ,pripravovala som to na Veľkú Noc , ale pravidelne tento slaný koláčik robievam aj počas roka:)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia