Pogača - croisantový kvet (fotorecept)

Autor receptu: danja301

Recept pochádza opäť z Balkánu, nie je to nič nové,veď croisanty poznáme všetci ,ale spôsob spracovania je zaujímavý a efektný. Ja osobne ho využívam vždy vtedy ak chcem, aby na stole popri studenej kuchyni bolo pečivo,ktoré je nielen chutné,ale aj oku lahodiace. Možno sa inšpirujete aj vy a môj recept sa Vás zaujme.

120 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Do misky si dáme múku,časť z 200ml mlieka ,lyžičku cukru a zarobíme kvások
  2. Po tom ,čo nám kvasnice začali pracovať- zhruba po 15 min., pridáme zvyšné suroviny a zapracujeme hladké cesto
  3. Keď už máme cesto v takejto konzistencii ,dáme ho vykysnúť.
  4. Po 30-až 40 minútach nám cesto takto krásne vykyslo. Dĺžka kysnutia závisí od kvasníc teploty mlieka ,múky...budeme trpezliví,mne pomohla tzv. miska rychlokyska.
  5. Z vykysnutého cesta si urobíme takýto valec a rozdelíme na 5 častí.
  6. Z každej časti si urobíme takýto malý bochníček.
  7. Rozvaľkáme ho na veľkosť veľkého taniera a potrieme rozpusteným maslom.
  8. To isté urobíme so všetkými piatimi bochníkmi ,posledný ale nepotrieme maslom. Navrstvíme ich na tanier. Necháme ich takto ešte 15 minút oddýchnuť.
  9. Prenesieme ich na pracovnú dosku a rozvaľkáme ako obyčajné cesto.
  10. Okraj cesta obrežeme takýmto spôsobom. Pás by mal byť asi 2 - 3 cm hrubý. Z neho budeme neskôr zatáčať ,ruže.
  11. Cesto narežeme na 16 dielikov. Podľa môjho rezu vidno ,aké je cesto hebké ,dokonca aj vrstvenie zospodu.
  12. Zatáčame takéto croisanty,smerujeme od širšej strany k tenšej.
  13. A takýto by mal byť výsledný tvar.
  14. Ukladáme ich na vopred maslom vymastený pekáč. Priemer Môjho je 30cm.
  15. A teraz príde na rad odrezaný,ktorý si rozdelíme takto na 4 časti. Každú zatočíme do ruže.
  16. Takto by sme mali mať poukladané croisanty na pekáči. Potrieme ich vajíčkom a posypeme sezamovými semiačkami. Dáme piecť do predhriatej rúry na 200 st Po 20 min. pečenia,keď sa nám už povrch zarumení do zlatista ,prikryjeme croisanty papierom na pečenie,aby sa nam zhora príliš nespiekli a dopekáme 20 min.
  17. Toto je výsledok .Ja ich zvyknem pre lepší efekt servírovať na takomto točiacom sa drevenom podnose.
  18. a takto to vyzerá vo finálnej dekorácii u mňa...